Schröder-Stranz plan var å seile opp til Nordaustlandet for å gjennomføre en sledetur tvers over øya. Deretter skulle de krysse Hinlopenstredet med kajakk over til Sorgfjorden, for så å fortsette over land til Krossfjorden. Dette skulle gi de nødvendige erfaringene for en senere ekspedisjon gjennom Nordostpassasjen. Slik skulle det imidlertid ikke gå. Den dårlig utrustede ekspedisjon kostet syv tyskere og en nordmann livet, mens ytterligere syv måtte utholde måneders strabaser i kulde og mørke.
location_on
Hinlopenstredet, Grønfjorden
manage_accounts
Herbert Schröder-Stranz
sailing
«Herzog Ernst», «Hertha»
Den tyske løyntnanten Herbert Schröder-Stranz forlot Tromsø, hvor han hadde skaffet skuta «Herzog Ernst» og norsk mannskap, tidlig i august 1912. Ekspedisjonen besto forøvrig av følgende personer:
De tre samene, Per Hansen, Johannes Kemi og Samuel Klemmetsen på dekket til «Hertha». Foto: Norsk Polarinstitutt
Schröder-Stranz plan var å seile opp til Nordaustlandet hvor han, sammen med tre andre ekspedisjonsdeltagere, ville gjennomføre en sledetur tvers over øya. Deretter skulle de krysse Hinlopenstredet med kajakk over til Sorgfjorden, for så å fortsette over land til Krossfjorden. Dette skulle gi de nødvendige erfaringene for en senere ekspedisjon gjennom Nordostpassasjen.
Da skuta var kommet rett nordvest av Scoresbyøya kom den ikke lenger på grunn av isen, men Schröder Stranz mente at det burde være mulig å komme ennå et stykke østover ved hjelp av fangstbåtene de hadde med seg, før de gikk i land. Schröder-Stranz, August Sandleben, Max Mayr og Richard Smith losset derfor utstyret på iskanten og gjorde sine siste forberedelser, før de ga seg av gårde.
Så underlig tilfeldig dette livet kan være. Mens vi lå der og drev i tåka, gikk på samme dagen den ulykkelige tyske løitnant Schröder-Stranz og hans tre feller fra sitt skib litt lenger øst, ut for nordkysten av Nordost lannet. To dager før hadde de gått her forbi, mens vi har vært noen få kvartmil borte uten å se dem. Hadde vi møtt dem, kunde vi vel ha kanske ha avverget en stor tragedie
Fridtjof Nansen i boka «En ferd til Spitsbergen»
Foruten de fem tromsøværingene som utgjorde mannskapet, befant det seg nå seks tyskere igjen på skuta. Planen var at disse skulle seile til Sorgfjorden, hvor det skulle legges igjen et depot. Deretter skulle de seile videre vestover og utføre forskjellige vitenskapelige undersøkelser, før de skulle ankre opp i Krossfjorden, og vente på resten av ekspedisjonen.
På grunn av isen kom imidlertid aldri «Herzog Ernst» lenger enn til Sorgfjorden. Det ble gjort fire forsøk på å komme fri, og den siste gangen kom de så langt som til Lomfjorden. Men her måtte de oppgi forsøket og ta seg tilbake.
20. september ankret «Herzog Ernst» opp i Sorgfjorden for siste gang.
Tyskerne fant nå ut at de ville forsøke og komme seg til Longyearbyen til fots, en tur på omlag 300 kilometer. Nordmennene hadde egentlig tenkt å bli igjen ombord, men ombestemte seg i siste øyeblikk, og den 21. september ga de seg i vei. Det gikk imidlertid umåtelig sakte på grunn av dårlige værforhold, og allerede dagen etter bestemt nordmennene seg for å returnere. Neste dag fant Detmers og Moeser ut at de heller ville fortsette turen videre alene. De fire andre dro tilbake til skipet for å hente mer proviant, for også de ønsket å gjøre et nytt forsøk. Ombord i «Herzog Ernst» bestemte så Stenersen og Rotvold seg for å slå følge, de tre andre ble igjen ombord.
Detmers og Moeser ble siste gang observert av de seks andre i nærheten av Bratthuken den 1. oktober. Den andre gruppen delte seg i to noen dager senere; Rüdiger hadde nemlig forfrosset en fot, og var ute av stand til å gå lenger. Det ble derfor bestemt at han skulle bli igjen sammen med Rave i en hytte ved Elvetangen, mens Ritscher, Eberhard og de to nordmennene skulle forsøke å komme seg til Longyearbyen etter hjelp. De mente det ville ta mellom fire og seks uker innen de var tilbake igjen med lege til Rüdiger, og den 8. oktober dro de av gårde.
Den 23. november bestemte imidlertid de to i hytta ved Elvetangen seg for å forsøke å returnere til skipet, da det begynte å minke på maten, og de manglet egnede jaktvåpen. 1. desember var de tilbake på «Herzog Ernst», hvor Rave så seg nødt til å amputere vekk tærne på Rüdigers ene fot.
De fire som var på vei til Longyearbyen hadde sett seg nødt til å foreta en stopp i Krosspynthytta ved inngangen til Vestfjorden, på grunn av de store belastningene turen hadde påført dem. Den 19. desember bestemte gruppen seg for å skille lag. Tre av dem ville tilbake til «Herzog Ernst», mens den siste, Ritscher, ønsket å fortsette til Longyearbyen.
Nordmennene Stenersen og Rotvold nådde tilbake til «Herzog Ernst» første juledag, men hadde da mistet tyskeren Eberhard på veien. På skipet var kokken Stave stadig sykere av tuberkulose, og den 24. februar døde han.
Ritscher brukte åtte dager på turen fra Krosspynthytta til Longyearbyen. Han kom fram svært forkommen, med sterkt forfrosne føtter og en forfrossen hånd.
Unnsetning
I Longyearbyen kom nå en voldsom aktivitet i gang, i forsøket på å komme ekspedisjonen til unnsetning. Den første unnsetningsekspedisjonen startet 24. januar, men måtte returnere på grunn av dårlig vær og forfrysninger.
Samtidig med at Arve Staxrud på forespørsel sa ja til å utruste og lede en unnsetningsekspedisjon dro også en annen ekspedisjon av sted. Ansvarlig var Kurt Wegener, lederen for den geofysiske stasjonen i Ebeltofthamna. Denne ekspedisjonen kom seg så langt som til munningen av Wijdefjorden, før den måtte returnere på grunn av dårlige isforhold, og 30. mars var den tilbake i Kongsfjorden. Samtidig var Staxrud på vei nordover. I Sandefjord hadde han leid hvalfangeren «Hertha», han lastet så opp i Tromsø og dro videre til Alta hvor han hentet tyve kjørerein, og dessuten tok med seg de tre samene Per Hansen, Johannes Kerni og Samuel Klemmetsen. 3. april var «Hertha» framme i Grønfjorden.
De fire nordmennene ombord i «Herzog Ernst» hadde i mellomtiden bestemt seg for å gjøre nok et forsøk på å komme seg til Longyearbyen. De startet 25. mars, og selv om de møtte en del vanskeligheter underveis, blant annet med sørpe og farlig is, var de framme den 5. april. Her fikk de vite at Ritscher hadde klart turen, men fremdeles befant seg på sykehus, og at Staxrud hadde kommet til Spitsbergen og nå var på vei nordover
Staxruds ekspedisjon
Arve Staxrud. Foto: Norsk Polarinstitutt
Den 12. april startet Staxruds ekspedisjon, som foruten Staxrud selv og de tre samene, besto av doktor Bøckman, Ellingsen og Daniel og Hilmar Nøis. Også Johan Nøis hadde egentlig planlagt å være med, men da han var syk ble det bestemt at August Stenersen skulle bli med tilbake i stedet.. Staxrud hadde dessuten med seg de tyve reinsdyrene, seksten hunder, seksten sleder og seks pulker.
Det var ingen enkel oppgave ekspedisjonen hadde foran seg. I tillegg til å hente Rüdiger og Rave, som var ombord i «Herzog Ernst», skulle den også lete etter Detmers og Moeser som hadde vært savnet siden 1. oktober, og Eberhard som hadde forsvunnet for Stenersen og Mosvold på vei tilbake til «Herzog Ernst» i begynnelsen av desember. Om mulig planla Staxrud også å krysse Hinlopenstredet for å lete etter Scröder-Stranz og hans folk.
Isen lå solid på fjordene, og skapte ingen vanskeligheter, men det gikk med litt lenger tid og noe mer for enn beregnet, på grunn av en del problemer i overgangen mellom Dicksonfjorden og Vestfjorden. To mann og åtte rein måtte derfor returnere. 15. april var ekspedisjonen framme ved Krosspynthytta, og herfra gjorde Staxrud en avstikker over Wijdefjorden for å se etter spor av Detmers og Moeser, noe som viste seg å være resultatløst. Deretter fortsatte ekspedisjonen til Mosselbukta, hvor den ankom 20. april. Herfra kjørte Staxrud, Bøckman og Hilmar Nøis med hundene over til Sorgfjorden, mens resten av ekspedisjonen skulle komme etter når den hadde hvilt ut.
Vel framme ved «Herzog Ernst» viste det seg at planene om å forsøke og finne Schröder-Stranz og følget hans midlertidig måtte forkastes, på grunn av isforholdene i Hinlopenstredet. I stedet startet planleggingen av reisen tilbake til Longyearbyen. 30. mai dukket det opp en tysk unnsetningsaksjon, ledet av Theodor Lerner, i Sorgfjorden. Han hadde leid skuta «Løwenskiold» i Tromsø i slutten av april, og reist nordover for å forsøke og redde sine landsmenn. Mens Rave og Rüdiger valgte å følge Staxrud tilbake til Longyearbyen, reiste Lerner østover for å se etter Schröder-Stranz. Han kom så langt som til Nordkapp før han ble fanget av isen, og gjorde en rekke sledeturer herfra uten å finne spor av Schröder Stranz.
Ekspedisjonen begynte på hjemreisen 2. mai, og den 16. mai var den tilbake i Longyearbyen med Rüdiger og Rave. På dette tidspunktet befant Rotvold og brødrene Jensen seg i Grønfjorden, mens Ritscher var i Longyearbyen. Planen var å frakte de seks ekspedisjonsmedlemmene tilbake til Norge med et amerikansk kullskip, men da dette ikke lot seg gjøre, tilbød Ernest Mansfied fra «The Northern Exploration Company» seg å sørge for transporten. De tre samene og Dr. Bøckmann fra Staxruds ekspedisjon, samt en islos (August Stenersen?), skulle også være med. Tyskerne ble derfor transportert med slede til Grønfjorden for å vente på Mansfields skip.
Rüdiger forfrøs den ene foten og lå syv uker i en hytte ved Wijdefjorden sammen men malen Rave og ventet på hjelp. Da hjelpen uteble klarte de to å ta seg til skuta som de nådde 1. desember. Her bringes Rüdiger ombord i fartøy. Foten måtte amputeres. Foto: Norsk Polarinstitutt
Scröder-Stranzekspedisjonen var tilbake i Tromsø 10. juni. Rüdiger kunne så vidt gå ved ankomsten, mens Ritscher fikk et langvarig sykehusopphold før han kunne reise tilbake til Tyskland.
Staxrud, Ellingsen og Daniel, Johan og Hilmar Nøis reiste tilbake til Sorgfjorden i begynnelsen av juni, for å hente «Herzog Ernst», og for igjen å lete etter de savnede ekspedisjonsmedlemmene. «Herzog Ernst» kom ikke fri av isen før i slutten av juli. Både Staxrud- og Lernerekspedisjonen fulgte skuta tilbake til Grønfjorden. Ingen av de savnede tyskerne ble noensinne funnet, men forskjellig utstyr som kan ha tilhørt dem er senere funnet i områdene hvor de forsvant.
Nansen hadde noen tanker om hva som kunne ha skjedd med de fire tyskerne på vei til Treurenburg, eller Sorgfjorden som den heter i dag:
Hvad som er hent er vanskelig å si. Selv om en regner med deres uerfarenhet synes det merkelig at de ikke skulde ha kunnet nå frem det forholsvis korte stykket til Treurenburg-bukten. I rett linje ditt hadde de jo ikke mer enn 90 km. Og med proviant for flere maneter (foruten vilt som kunde skytes) måtte selv den uerfarneste kunne klare en slik ferd. En avstann som en noenlunde skiløper i fjellet i Norge tilbakelegger på høist to dager.
Det må ha tilstøtt dem et uhell av en eller annen art. De kan med båten ha våget sig for langt ut i isen fra lann, og er så kommet i drift med den, ut i Ishavet; eller de kan ha fått båten knust mellem flakene, og har mistet sin utrustning. Men selv da måtte de ha kunnet redde nokk til å greie sig tilbake i dette vilt-rike strøk, og de hadde da hunnene. Det hele er en tragisk gåde, og så meget ungdommelig mot bortkastet til ingen nytte.
Den norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon 1949–1952 var den første virkelig internasjonale vitenskapelige ekspedisjon til Antarktis. Den ble bekostet og organisert av en komité av britiske, svenske og norske eksperter, med professor H. U. Sverdrup som formann.
location_on
Dronning Maud Land
manage_accounts
John Giæver
sailing
«Norsel»
Også kalt Maudheim-ekspedisjonen.
Ekspedisjonen, som hadde John Giæver som leder, introduserte nye metoder som senere er blitt standard, og oppnådde store resultater. Den foretok en rekke ulike vitenskapelige observasjoner, og utforsket og kartla store deler av det vestlige Dronning Maud land.
Ekspedisjonen opprettet overvintringsstasjonen Maudheim (71° 3’ s.br.10° 56’ v.l.) i Dronning Maud land i 1950. Maudheim hadde ved siden av to beboelseshus og lager, radioanlegg med antenne, diverse meteorologiske installasjoner o.s.v.
Maudheimekspedisjonen, 1950–1951. Fra venstre: John Giæver, Prof. Dr. Harald Ulrik Sverdrup og Kaptein Guttorm Jakobsen. Foto: Norsk PolarinstituttKaptein Guttorm Jakobsen. Foto: Norsk Polarinstitutt
Året etter fikk ekspedisjonen to nye medlemmer, nemlig fysikeren John Jelbart fra Australia og den svenske fotografen Stig Hallgren. I tillegg fikk ekspedisjonen ny stuert, i og med at John Snarby ble avløst av Bjarne Lorentzen.
Ekspedisjonen forlot Oslo den 17. november 1949, med selfangeren «Norsel», som var spesialbygget for formålet, og som ble ført av kaptein Guttorm Jakobsen. Turen gikk først til London, hvor to ekspedisjonsmedlemmer og mer utstyr ble tatt ombord; blant annet skulle to Auster-fly være med, da en del flyvekartlegging skulle utføres før «Norsel» reiste nordover igjen. Deretter gikk turen sydover via Cape Town. Den 14. januar 1950 nådde «Norsel» fram til hvalkokeriet «Thorshøvdi», som lå på Scotiahavet mellom Sørgeorgia og Sørorknøyene. Herfra ble fem av ekspedisjonsmedlemmene samt omlag 50 hunder, og tre Weasler, (en slags beltebiler) tatt ombord. Svært full-lastet kunne ««Norsel» nå gå videre mot Dronning Maud land.
«Norsel» støtte på en del problemer i drivisen, men den 10. februar lyktes det ekspedisjonen å finne en egnet landingsplass; Norselhamna i Norselfjorden. Ekspedisjonen gikk «på land» på flytende shelf-is; ved kaia ble dybden målt til omlag 400 meter.
Den 11. februar fant ekspedisjonen en egnet plass for overvintringsstasjonen. Her var isen 180–200 meter tykk, og dermed temmelig stabil, og transportveien fra kaia var ca. tre km. Allerede 13. februar kom byggingen av stasjonen i gang, og 15. februar var det første huset oppe. 16. februar var mesteparten av godset losset av og kjørt fram til stasjonen, som nå hadde fått navnet Maudheim. Den 20. februar reiste «Norsel» nordover igjen, og overvintrerne var alene.
«Norsel» med nye forsyninger og 3 nye medlemmer. Foto: Norsk Polarinstitutt Foto: Norsk Polarinstitutt
I midten av mars var Maudheim ferdig oppbygd, alt utstyr var installert, og det vitenskapelige arbeidet begynte så smått å komme i gang. I begynnelsen april startet den første sledeturen (rekognoseringstur) fra Maudheim.
Gjennom vinteren ble det foretatt kontinuerlige meteorologiske, glasiologiske og seismiske undersøkelser, samtidig som vårens og sommerens sledeturer ble planlagt; treningen av trekkhundene kom i gang, og det ble gjennomført depotturer.
Den første lengre ekspedisjonen innover kontinentet dro av sted i begynnelsen av oktober og var tilbake den 15. november. I november og desember ble det foretatt to depot-turer ved hjelp av weasler, og partiene kom således et godt stykke inn i landet.
I desember kom den første galsiologturen og topograf-geologturen av gårde. Dette var de første virkelige lange ekspedisjonene; glasiologene var tilbake i april, topografene og geologene var ikke tilbake før i mai.
I mellomtiden fikk resten av Maudheim-befolkningen besøk av «Norsel» som ankom Norselbukta 6. januar 1951, med nye forsyninger og tre nye ekspedisjonsmedlemmer. To fly med mannskap var også med, for flyfotografering. Det ble foretatt en rekke nødvendige reparasjoner mens «Norsel» var på besøk, men allerede 29. januar dro skuta nordover igjen.
Ulykke
Den 24. februar dro fire av ekspedisjonsmedlemmene ut på en prøvetur med en av weaslene, som nettopp var blitt reparert. De kjørte ned til kaia, men flere hundre meter av denne var brukket ut, og weaslen havnet i sjøen. Bertil Ekström, John Jelbart og Leslie Quar druknet, mens Stig Hallgren kom seg opp på et isflak og ble reddet i land etter 13 timer.
Etter at et par mindre sledeturer også var gjennomført, var det igjen klart for vintersesong på Maudheim. Ekspedisjonen var, som vinteren før, for en stor del opptatt med kontinuerlige vitenskapelige undersøkelser, men fikk imidlertid slite med dårlig vær i langt høyere gard enn året før. I slutten av juli foretok Dr. Wilson, assistert av fem mann, en meget improvisert øyeamputasjon på Alan Reece, som hadde skadet hornhinnen alvorlig etter å ha fått en steinsplint i øyet under topograf-geologturen.
Høyre øye opereres bort for å berge synet på venstre øye. Dr. Wilson foretar øyeoperasjon på Allan Reece. Foto: Norsk Polarinstitutt
Den siste sommeren ble det gjennomført tre lengre turer: Glasiologen var ute fra september til november, mens topografene og geologenes tur varte fra oktober til januar. Den seismiske ekspedisjonen varte like lenge.
Schumacher driver kartlegging i Antarktis. Foto: Norsk PolarinstituttMåling av solinnstråling med pyranometer. Foto: Norsk PolarinstituttWeaselparti vender hjem til Maudheim. Robin og Swithinbank. Foto: Norsk Polarinstitutt
Den 22. desember var «Norsel» tilbake i Norselbukta for siste gang. Før skuta satte kursen hjemover, skulle blant annet et flyfotograferingsprosjekt i svensk regi gjennomføres. Gunstige værforhold gjorde at fotograferingen ble unnagjort på rekordtid. På Maudheim begynte man nedpakkingen, samtidig som man ventet på at den topografisk-geologiske og den seismiske ekspedisjonen skulle komme tilbake. I påvente av dette foretok «Norsel» en kartleggingstur langs kysten, fra 5. til 7. januar.
15. januar 1952 satte «Norsel» kursen hjemover.
Maudheim ble besøkt av en norsk antarktisekspedisjon i 1960, og da stakk bare snaue 2 meter av det 10 meter høye meteorologiske tårnet opp av isen. Nå er stasjonen forlengst begravet av snø og is.
Under Polaråret i 1957-58 som inngikk i det Internasjonale Geofysiske år deltok Norge med en treårig vitenskapelig ekspedisjon til Antarktis. Norge hadde i 1939 annektert en del av det antarktiske kontinent, Dronning Maud Land, og for at dette kravet fortsatt skulle være gjeldende, var det i 1956 på tide å vise tilstedeværelse på kontinentet.
location_on
Dronning Maud Land
manage_accounts
Sigurd Helle
sailing
«Polarbjørn» og «Polarsirkel»
Opprinnelig skulle ekspedisjonen vare i to år, men ble utvidet til tre år. Det var en ekspedisjon organisert av Norsk Polarinstitutt, som ble planlagt og ledet av Polarinstituttets direktør Harald Ulrik Sverdrup i den første fasen. Basen til overvintringsekspedisjonen ble plassert på Märtha Kyst i Dronning Maud Land og fikk navnet Norway Station.
Overfart og utstyr
Selfangstskutene Polarbjørn og Polarsirkel fraktet ekspedisjonsdeltakere og utstyr ned til Antarktis. De var heldig og fant raskt en egnet plass for lossing av skutene ved isbarrieren, som fikk navnet Polarsirkelbukta. 14 deltakere og intet mindre enn 42 grønlandshunder gikk i land. Dette var i en tid hvor hunder fortsatt var en viktig del av ekspedisjonsutrustningen, for transport og lengre turer på isen.
«Polarsirkel» og «Polarbjørn»Alle som passerer ekvator for første gang må døpes av Kong NeptunAlle foto: Norsk Polarinstitutt
Oppbygging av Norway Station
Ekspedisjonsleder i Antarktis var Sigurd Helle. En egnet plass for hovedstasjonen (også kalt Fimbul) fant de 35 km inne på isen. Ute ved isbarrieren ble det satt opp en bistasjon. Det ble arbeidet dag og natt med lossing, transport og bygging av stasjonen i de korte sommermånedene. I slutten av januar returnerte selfangstskutene til Norge. De 14 overvintrerne var overlatt til seg sjøl. Foran seg hadde de enda mye arbeid med å klargjøre stasjonen før den antarktiske vinteren kom med sine vinterstormer.
Tre hovedhus ble satt opp ved siden av hverandre, forbundet av en 60 m lang kassegang (bygd opp av proviantkasser). I den ene enden lå et aggregathus og i den andre enden et ballonghus. Stasjonen ble fort begravd under snøen, men var konstruert med god ventilering. I løpet av de 3 årene ekspedisjonen varte hadde det blåst over så mye snø, at de måtte klatre 6,5 m opp en stige for å komme seg ut. Rundt selve stasjonen ble det satt opp flere radiomaster, hytter, bur og en hundegård.
Sjakt ned til stasjonenHøytlesing i lys fra petromaxen. Fv. Sæther, Hemmestad og Grytøyr
Forskning
Sigurd Helle måler jordmagnetisme
Det var omfattende innsamling av forskningsdata som skulle foretas på ekspedisjonen:
Meteorologiske målinger og observasjoner
Kartlegging
Glasiologiske undersøkelser
Geologiske undersøkelser
Ozon-målinger
Aurora australis – sydlysforskning
Jordmagnetiske målinger
Tidevannsmålinger (fra bistasjonen)
På grunn av alle data som skulle samles inn var det mye arbeid som skulle gjøres, og det ble jobbet i skift. Det var ikke mange fridager de unnet seg i løpet av de tre årene de var der, og tida gikk fort.
Feltparti til Fimbulheimen
En lengre tur til fjellheimen i sør-øst var en av hovedoppgavene på ekspedisjonen. Det ble lagt ut depot ca 100 km fra stasjonen. I november 1957 la feltpartiet med fire deltakere, ni hunder og to beltedrevne traktorer avgårde. De var tungt lastet med 2–3 sleder etter hver traktor og skulle over til dels farlige områder med mye bresprekker – Jutulstraumen. Målet var fast land – fjellpartiet Fimbulheimen – hvor de skulle gjøre studere is og isbevegelse, og foreta triangulering. Dette for å få nødvendige data til å utarbeide kart over området.
Etter å ha tilbakelagt ca 20 mil startet oppstigningen til innlandsisen, og her var det den ene traktoren havarerte i en bresprekk. Det kunne gått riktig galt om ikke sjåføren lynsnart fikk kastet seg ut av traktoren. Traktoren forsvant i bresprekken, og resten av turen måtte de klare seg med kun én traktor. Det var et stort tap, og innebar at resten av utstyret måtte kjøres i flere vendinger, men de nådde fram til fjellene. Her laget de et hoveddepot som de jobbet seg ut fra med hundespann. De fikk gjort sine undersøkelser og vendte tilbake til hovedstasjonen etter fem måneder, alle i god behold.
Operasjon Pingvin
Glasiolog Torbjørn Lunde heiser splittflagget med stasjonens kjæledegge Biggen i forgrunnen.Sigurd Helle
Sommersesongen 1958/59 ble det sendt ned et flyteam på 12 personer fra Luftforsvaret (inkludert tre fra Polarinstituttet) som skulle foreta flyfotografering i Dronning Maud Land. Skråbildene skulle brukes i kartlegging av området 70°S til 74°S og fra 0-meridianen og så langt som mulig mot 15°Ø. Det ble opprettet en base – Pinguin Station – ikke langt fra Norway Stations bistasjon. I løpet av en måned ble store områder kartlagt med de to Otter-flyene, og de tok bilder så langt øst som forbi 30 graden.
Norway Station ekspedisjonen var Norges bidrag til IGY. Blant annet ble store områder i Dronning Maud Land kartlagt fra fly i sommersesongen 1958–59.
I 1931 forsøkte den australske flyveren og oppdageren George Hubert Wilkins å nå Nordpolen med ubåten «Nautilus».
location_on
Polhavet
manage_accounts
Sir Hubert Wilkins
sailing
«Nautilus»
Undervannsbåten «Nautilus», ledet av den australske flyveren og oppdagelsesreisende Hubert Wilkins, og med professor Harald Sverdrup vitenskapelig leder, forlot Bergen 5. august 1931. Etter å vært innom Tromsø og Longyearbyen dro ekspedisjonen videre nordover mot isen.
Harald U. Sverdrup og sir Hubert Wilkins. Foto: Norsk PolarinstituttUbåten 0-12 (senere «Nautilus») i tørrdokk, sett forfra, babord side. Philadelphia, USA. Foto: Harald Ulrik Sverdrup, Norsk PolarinstituttUbåten «Nautilus» ligger til kai. Foto: Norsk Polarinstitutt
Ubåten «Nautilus»
Undervannsbåten av typen O-12, var bygget i 1916, og tilhørte den amerikanske marinen. Den hadde ikke vært i bruk siden 1925, og i 1930 ville amerikanerne skrote ubåten. Men den australske eventyreren Hubert Wilkins hadde andre planer. To år tidligere hadde Wilkins krysset over Nordpolen med fly med Ben Eielson, og nå var han klar for nye polare eventyr.
Denne gangen inkluderte det en ubåt som skulle tas seg fram under isen til Nordpolen. Han fikk leie ubåten O-12 for én dollar i året, og ubåten gjennomgikk omfattende og kostbare reparasjoner og ombygginger før den kunne tas i bruk. Farkosten ble døpt i isvann og fikk navnet «Nautilus» etter Kaptein Nemos ubåt i Jules Verne-romanen En verdensomseiling under havet.
Tegning av ubåten «Nautilus». Tegning: Jim Christley, Norsk Polarinstitutt
Farkosten ble utstyrt for å kunne bryte is med baugen, og flere sager skulle kunne sage seg gjennom flere meter tykk is, om ubåten ble sittende fast under isen. Utstyret ble ikke skikkelig testet før ekspedisjonen startet. På overfarten fra USA til Irland skjedde flere uhell, med motorhavari, og en matros som falt over bord og ble borte. Ubåten måtte slepes av et annet skip det siste stykket til Irland. Ikke en lovende start for en svært risikabel ekspedisjon til det utilgjengelige Polhavet.
Ekspedisjonens mål
Wilkins opprinnelige mål med ekspedisjonen var å foreta en reise under isen, tvers over Polhavet til Alaska. Dette målet hadde i neste omgang blitt innskrenket til å dreie seg om å gå under isen til Nordpolen og tilbake igjen. På grunn av en rekke tekniske problemer ble imidlertid ekspedisjonen svært forsinket, og det var nå blitt sent på året. Ekspedisjonsleder Wilkins valgte derfor i stedet å foreta et krysstokt i havområdene nord for Spitsbergen, for å undersøke ubåtens egnethet for utforsking av polarområder. Samtidig skulle det foretas ulike vitenskapelige undersøkelser.
Ray Meyer ved radioen i «Nautilus». Foto: Norsk Polarinstitutt Til rors ombord på «Nautilus». Foto: Harald Ulrik Sverdrup, Norsk Polarinstitutt
Nordover
«Nautilus» forlot Longyearbyen 18. august, og møtte isen den 19. august. Frem til 2. september gikk «Nautilus» østover langs iskanten, mens det vitenskapelige personalet var geskjeftiget med sine undersøkelser. Det ble blant annet tatt dypvannsprøver og bunnprøver, det ble samlet plankton, foretatt temperaturmålinger og magnetiske observasjoner.
«Nautilus» ligger til kai ved Hotellneset, Longyearbyen. Foto: Gunnar Aasgaard, Norsk PolarinstituttHarald U. Sverdrup og Hubert Wilkins tar vannprøver. Foto: Harald Ulrik Sverdrup, Norsk Polarinstitutt
Sabotasje?
I slutten av august nådde ubåten iskanten på 82°N, lenger nord enn noe annet fartøy hadde kommet for egen maskin. Men det hadde kostet. Ubåten hadde fått mange skader, og livet om bord var kummerlige med drikkevann som frøs, skrog som lekket og instrumenter som ikke fungerte. Det var heller ikke store tumleplassen ekspedisjonsdeltakerne hadde om bord.
Da de skulle forsøke å dykke under isen med ubåten, fungerte ikke dybderoret. Nærmere undersøkelser viste at dybderoret var borte! Hva hadde skjedd? Kunne det være sabotasje? Siden ubåten viste seg å være svært uegnet til å gå i selve isen, var spørsmålet om ekspedisjonen skulle avsluttes eller ikke. Wilkins bestemte imidlertid at ekspedisjonen skulle fortsette som planlagt inntil det vitenskapelige utstyret var utprøvd, for å se om det svarte til forventningene. I tillegg ønsket Wilkins, på tross av det manglende høyderoret, å forsøke å skubbe «Nautilus» innunder isen for om mulig å få kjennskap til lysforholdene der.
Det lyktes mannskapet å skubbe «Nautilus» delvis innunder et isflak, og dermed kunne de slå seg på brystet med at de var første ubåt under polisen. Den korte tiden de tilbrakte under isen var nervepirrende, og da ubåten kunne kom seg opp gjennom et stort hull i sjøisdekket var alle lettet. Etterpå ble et medbrakt isbor testet, men som viste seg å være totalt ubrukelig.
«Nautilus» ved iskanten. Foto: Norsk PolarinstituttCrilley kommer opp: «Høyreroret er vekk». Foto: Norsk Polarinstitutt
Vestover
Om kvelden den 2. september endret ubåten kurs og gikk vestover. Målet var å nå så langt vest som mulig, for å følge den hypotetiske Nansenryggen mellom Spitsbergen og Grønland. De følgende dagene ble det gjort et nytt dykkerforsøk, mens det vitenskapelige personalet fortsatte med sine undersøkelser. 5. september var «Nautilus» nådd lenger vest enn noen tidligere ekspedisjon, og Nansenryggen kunne undersøkes. Dagen etter bestemte Wilkins seg for å sette kursen hjemover. Hele det vitenskapelige arbeidet ombord var planlagt med forholdene i isen for øyet, og så lenge det var umulig for «Nautilus» å komme inn i isen, lot det seg ikke gjøre å få utrettet mer. Ekspedisjonen hadde nå oppnådd det som var mulig med de hjelpemidler som sto til rådighet.
Filmfotograf John Dored var med for å dokumentere ekspedisjonen. Foto: Harald Ulrik Sverdrup, Norsk Polarinstitutt
En mislykket ferd?
«Nautilus»-ekspedisjonen var tilbake i Norge i midten av september, og ble avviklet umiddelbart. Ekspedisjonen ble av norsk presse karakterisert som totalt mislykket, men Sverdrups oseanografiske observasjoner fra ekspedisjonen skulle imidlertid komme til å gi ny og verdifull informasjon om de undersøkte havområdene.
Sir Wilkins’ planlagte tokt i Polhavet nord for Svalbard med ubåten «Nautilus» ble en delvis fiasko, antakelig takket være sabotasje fra mannskap som ikke stolte på den gebrekkelige farkosten. Professor H.U. Sverdrup ble med som leder for de vitenskapelige observasjoner. Ubåten «Nautilus» ble senere senket i Byfjorden ved Bergen.
21. mai 1925 starta seks mann med Roald Amundsen i spissen på flytur frå Svalbard mot Nordpolen i to sjøfly, «N24» og «N25». Det blei dramatisk. Då N24 havarerte i isen, måtte alle seks redda seg tilbake i «N25», som var dimensjonert for tre personar. Det tok fleire vekers strev med små dagsrasjonar å rydda ein startbane i drivisen.
location_on
Nordishavet
manage_accounts
Roald Amundsen
sailing
«N24», «N25», «Hobby» og «Sjøliv»
Flypioneren Amundsen
Roald Amundsen var tidleg oppteken av fly som metode for nye ekspedisjonar. Han kjøpte faktisk sitt første fly alt i 1914. Etter verdskrigen drog han i gang den langdryge Maud-ekspedisjonen. I Alaska gjer han eit lite vellukka flyforsøk i 1923. Så går han konkurs i 1924. Redninga vart den amerikanske rikmannssonen Lincoln Ellsworth.
Ellsworth stod for pengane mot at han fekk bli med på reisa. Med hjelp også frå Norsk Luftseiladsforning og flygaren Hjalmar Riiser-Larsen skulle det bli ny polarekspedisjon i 1925. Riiser-Larsen kontrollerte bygginga av to Dorner Wal flybåtar, som blei frata nordover med «Hobby» i store kassar.
Roald Amundsen gjør forberedelser i Ny-Ålesund til flygning mot Nordpolen med flyene «N24» og «N25». Foto: Norsk PolarinstituttFlyet «N25» monteres sammen i Kings Bay (Ny-Ålesund) Foto: Nasjonalbiblioteket
I lufta
21. mai 1925 var Kristi himmelfartsdag! Tidleg på morgonen letta dei to flya frå Kings Bay (Ny-Ålesund) med nok drivstoff til å kunna flyga til Nordpolen og tilbake. Det gjekk bra i mange timar. Etter meir enn åtte timars flygetur gjekk dei ned på isen. Omtrent halvparten av bensinen var brukt opp alt. Men dei klarte ikkje å landa på same staden, det tok fleire dagar før alle seks var samla ved N25.
Det viste seg at N24 hadde fått skade på skroget alt då dei tok av frå Kings Bay, den var no ubrukeleg. Etter kvart får dei frakta N25 (no også som «isbrytar»)over til staden der N24 havarerte og begynner leitinga etter eit mest mogeleg flatt isflak i nærleiken.
Mannskapet som var med på flygninga. Fra venstre: Oskar Omdal, Hjalmar Riiser-Larsen, Roald Amundsen, Leif Dietrichson, Karl Feucht og Lincoln Ellswort.Flyet «N25» i drivisen.Foto: Norsk Polarinstitutt
Klargjør rullebane på isen
Provianten var ikkje stor, så dei måtte gå på knappe dagsrasjonar i det mødesame arbeidet med å rydda ei flystripe på 500 meter. Endeleg den 15. juni var det klart for å stua saman alle seks i N25 for eit nervepirrande forsøk på avgang. Riiser-Larsen er bak spakane. Stripa er frosen til om natta, og det fungerer, dei kjem seg velberga opp i lufta!
Ny nødlanding
Dei kjem seg heilt fram til Svalbards nordkyst før sideroret streiker, og dei blir nøydde til å ta ei naudlanding på sjøen ved Nordaustlandet. Riiser-Larsen klarer å styra flybåten inn til land. Det er blitt kveld. Dei har litt kjeks og sjokolade til å feira at dei endeleg har fast grunn under føtene. Så har dei flaks: Ei fangstskute kjem tilfeldigvis forbi! Det er kutteren Sjøliv av Balsfjord, med kaptein Nils Wollan.
Han kjenner ikkje igjen dei skitne skjeggete folka med det same. Men når han ser den store nasen i profil, er det ingen tvil: Roald Amundsen. Etter at dei seks er komne om bord i Sjøliv, tek dei kvarandre i handa. Ekspedisjonen var avslutta. Amundsen skriv: «Der lå meget i det håndtrykk.»
Skuta «Sjøliv» som berget Amundsen og hans menn. Foto: Norsk Polarinstitutt
Tilbake i Kings Bay (Ny-Ålesund)
Sjøliv klarer å slepa N25 heilt til Kings Bay. Og ikkje minst, dei klarer å berga dei endå meir verdifulle filmrullane som Oskar Omdal har teke opp i løpet av ekspedisjonen. Materialet blei brukt til svært populære visningar på norske kinoar. Så vart det laga nye versjonar til visning i ulike land.
Natt til 18. juni kjem dei fram til Kings Bay. Der har folk mista trua på at dei seks framleis er i live, så det blir fest og «stor oppstandelse». Men det var småtteri mot feiringa som venta dei då dei kom fram til «den festklædde hovedstad» den 5. juli.
I Ny-Ålesund ble kullkompaniets snekkerverksted gjort til messe for Roald Amundsen og hans folk. Foto: Nasjonalbiblioteket
Etter hjemkomsten produserte Freia en egen sjokolade basert på ekspedisjonens nordligste punkt. Kilde: «Under dusken», utgitt av Studentersamfundet i Trondhjem, nr. 10, 1926 / Nasjonalbiblioteket.
Fyrst Albert I av Monaco skal tidlig ha hatt stort engasjement for naturen, og spesielt var det havet som opptok den unge prinsen. Det førte ham inn i en lang utdannelse som endte med tittelen havforsker, og som siden førte til at han finansierte og dro på flere ekspedisjoner nordover til farvannene rundt Svalbard.
location_on
Svalbard
manage_accounts
Fyrst Albert I av Monaco
sailing
«Princess Alice II» og «Kvedfjord»
Gunnar Isachsen var heller ingen novise i polare strøk. Han var kjent for arbeidet sitt som topograf på Ottos Sverdrups ekspedisjon med «Fram» fra 1898 til 1902, som blant annet kartla store områder av inntil da, ukjente øyer nord for Canada.
Isachsen kom i kontakt med prins Albert I og fikk lede den norske topografiske og geologiske kartleggingsgruppen som arbeidet på Nordvest-Svalbard i to somrer (1906 og 1907), finansiert av fyrsten. Fyrstens velutrustede yacht, «Princesse Alice II» og den norske fiskefartøyet «Kvedfjord» ble brukt til ekspedisjonene på Svalbard sommeren 1906 og 1907. Ekspedisjonen ble delt in i tre partier:
en skotsk gruppe ledet av W. S Bruce utførte geologisk kartlegging av Prins Karls Forland.
den norske gruppen utførte topografisk kartlegging i den nordvestlige delen av Spitsbergen s (Albert I Land), og var ledet av Gunnar Isachsen
Price Albert I ledet gruppa som utførte hydrografiske og meteorologiske undersøkelser.
Fyrst Albert I av Monaco. Foto: Norsk PolarinstituttKart over nord-vest Spitsbergen. Kart: Norsk Polarinstitutt
Det norske feltpartiet
Som et ledd i forberedelsene til turen oppholdt Isachsen og Staxrud seg ved Stockholms Högskola der de satte seg inn i den fotogrametriske landmålingsmetode hos geologiprofessor Gerard de Geer. Ekspedisjonsgruppen til Isachsen bygde varder på fjelltopper og foretok basismålinger, triangulering med teodolitter, og detaljert kartlegging med målebord og fotogrametriske metoder.
Gunnar Isachsen utfører trianguleringsarbeid. Maleri av Louis Tinayre.
Geolog Adolf Hoel og botaniker Hanna Dieset (Resvoll-Holmsen) var blant deltakerne i 1907. Hanna som første kvinnelige forsker på Svalbard. Hoel og Dieset utførte pionerstudier innenfor fagfeltene sine. Sammen med Gunnar Isachsen og flere andre var de med i i gruppen av vitenskapsfolk som gjorde arbeider som førte til at Svalbard kom i norsk eie i 1920.
Gruppebilde av deltakerne på ekspedisjonen til Svalbard i 1907. Bak: Alv Strengehagen (til venstre) og Adolf Hoel. Foran fra venstre: Hanna Resvoll-Holmsen, Gunnar Isachsen og Karl Haavimb. Foto: Norsk Polarinstitutt
Deltakerne på fyrst Albert I av Monaco sin ekspedisjon til Svalbard, 1906. Fyrsten sjøl er nr. 3 fra høyre og Gunnar Isachsen nr. 4 fra høyre i fremste rekke. Alfred Koller til venstre for Isachsen og Arve Staxrud lengst til høyre i den bakerste rekka. Foto: Norsk Polarinstitutt Gruppebilde av deltakerne på ekspedisjonen til Svalbard i 1907. Bak: Alv Strengehagen (til venstre) og Adolf Hoel. Foran fra venstre: Hanna Resvoll-Holmsen, Gunnar Isachsen og Karl Haavimb. Foto: Norsk Polarinstitutt
Kartlegging
Tre sledeturer ble gjennomført;
Isachsen over Smeerenburgbreen, Lilliehöökbreen, Monacobreen, Isachsenfonna og Fjortende Julibreen ned til Krossfjorden
Staxrud fra Smeerenburg til Møllerfjorden
Staxrud fra Magdalenafjorden til Lilliehöökfjorden
Det kartlagte området var på 1930 km2 og kartet i målestokk 1:100.000
Dette ble opptakten til regelmessige norske vitenskapelige ekspedisjoner til Svalbard, som førte til dannelsen av Norges Svalbard – og Ishavs-undersøkelser i 1928
Sledetur fra Smeerenburg til Møllerfjorden med Arve Staxrud. Foto: Norsk Polarinstitutt Lagunen foran Glacier du 14 Juillet (Fjortende julibreen). Foto: Gunnar Isachsen, Norsk Polarinstitutt.
I 2022 besøkte Prins Albert II av Monaco Svalbard. Prinsen er tippoldebarnet til fyrst Albert I, og han overrakk en byste av sin tippoldefar til Polarinstituttet, noe som ble høytidelig markert i Forskningsparken i Longyearbyen
Bysten til høyre er av prins Albert I, mens bysten til venstre er av den norske polarforskeren Gunnar Isachsen. De to bystene skal etter hvert flyttes til Ny-Ålesund der de skal stå sammen. Foto: Eva Therese Jenssen, UNIS
Walter Wellman var tidligst ute med å prøve luftskip for å fly over isen mot Nordpolen. Wellmann gjorde tre forsøk, i 1906, 1907 og 1909. Alle tre forsøkene var med utganspunkt fra Virgohamna på Danskøya på nordvest Spitsbergen. Ekspedisjonens offisielle navn var «Wellman Chicago Record Herald Polar Expedition».
location_on
Virgohamna
manage_accounts
Walter Wellmann
sailing
America
I 1906 var Wellman på Svalbard for å forberede ekspedisjonen med luftskipet «America» som han hadde fått bygget i Paris av Godard-familien. Avisen The Chicago Record-Herald donerte 75.000 dollar til byggingen. Luftskipet ankom Svalbard i juli 1906 med båt.
Det ble reist et hus og en hangar i Virgohamna rett ved restene etter Andrees mislykkede luftballongforsøk fra 1897. Hangaren målte 85 feet tall, 82 feet wide and 190 feet long.
Det ble ingen tur i 1906, hangarbyggingen var ikke ferdig og Wellmann som ikke hadde testet skipet før han fikk det fraktet til Arktis oppdaget nå at det var problemer med både motor, propell og styring. Luftskipet ble nå ombygget av Vaniman og ble forlenget fra 164.04 feet til 185 feet.
Wellman var tilbake i Virgohamna 8. juni 1907.
Walter Wellman. Foto: George Grantham Bain collection/Library of Congress. Understellet fra den mislykkete forsøket i 1906. «America« reddes av «Farm», 15. august 1909. Foto: Norsk Polarinstitutt.
Den 2. september 1907 var luftskipet klart til avgang. Luftskipet var utsyrt med hunder og sleder, en båt, ti måneders provisjon, 25 gallon olje, 40 gallon vann og i ståltankeren var det 1200 galions gasoline. På grunn av kraftig vind, blåste imidlertid «America» over fjorden og havarerte etter kun tre timers flyvning. Dette var den første forsøket med motorisert luftskip i Arktis.
Virgohamna på nordvestspissen av Svalbard med Wellmanns luftskiphangar 1907.Wellmans hus til venstre. Pike’s hus til høyre. Foto: Adolf Hoel / Norsk PolarinstituttCamp Wellman med luftskiphangar til venstre, Wellmanns hus bak til høyre og fremme til høyre er Pikes hus og restene etter Andrees hangar. Foto: Norsk Polarinstitutt.«America» har mistet equilibratoren. 15. august 1909. Luftskipet «America» måtte nødlande, og ble berget av «Farm». Foto: Olaf Holtedahl
Wellman ga seg ikke og var tilbake i Virgohamna i 1908, dog uten videre støtte fra avisen, men luftskipet hadde de gitt han og 15. august 1909 var han klar for et nytt forsøk.
«America» hadde nå fått kraftigere motorer, men Wellman støtte likevel på problemer. Equilibratoren løsnet og falt av, noe som forårsaket at de steg raskt i høydemetre. Ekspedisjonen ble oppdaget av Gunnar Isachsens ekspedisjonsskip «Farm», som kom de i møte og fikk de slept tilbake til Virgohamna. Mannskap , utstyr og hunder ble tatt om bord, mens Wellmann røkte sigar, tilsynelatende upåvirket at den tente sigaren var bare noen få meter unna mer enn to hundre tusen kubikkmeter høyantennelig hydrogen. Som vanlig holdt Wellmans hell i uhell denne gangen også.
Under demontering slet ballongen seg løs steg opp og eksploderte, resten var itakt.
Wellmann planla et fjerde forsøk, men nyheten om at både Frederick Cook og Robert Peary hevdet å ha nådd Nordpolen ble slutten for Wellmans forsøk på å nå Nordpolen. Wellman bestemte seg nå for å bli den første til å fly over Atlanterhavet. Også dette forsøket havarerte i 1910.
Her var det altså at Amerikaneren Wellman holt det gående flere år med å blåse op sin ekspedisjon og sit luft-skib
Fridtjof Nansen er kritisk til Wellmann etter sitt besøk i Virgohamna hvor han så restene etter ekspedisjonene
I Norsk Polarinstitutts bildearkiv finnes bilder både fra ekspedisjonenene i 1906–09 og fra «Farm»s redningsaksjon i 1909.
I dag ligger rester etter Wellmans ekspedisjon spredd utover i Virgohamna. Foto: Ann Kristin Balto / Norsk Polarinstitutt
British Antarctic Expedition 1898–1900 (Southern Cross-ekspedisjonen) var en britisk ekspedisjon som skulle utforske Antarktis. Det var den norskfødte utforskeren Carsten Borchgrevink som iverksatte og ledet ekspedisjonen. Ekspedisjonsdeltakerne og mannskapet var i hovedsak norske. Ekspedisjonen skulle bli den første som gjennomførte en overvintring på det antarktiske fastlandet.
location_on
Kapp Adare
manage_accounts
Carsten Borchgrevink
sailing
Southern Cross
Overvintring Kapp Adare
Det dampdrevne seilskipet «Southern Cross» forlot Kristiania 30. juli 1898. Fem dager senere var skuta i London, hvor fem av ekspedisjonsmedlemmer samt 90 hunder ble tatt om bord. Ekspedisjonen seilte innom Hobart i Tasmania før den satte kursen mot Antarktis. 17. februar 1899 kunne skuta ankre opp i Robertsonbukten, som ligger sørvest for Kapp Adare.
Kart over Cape Adare hvor Carsten Borchgrevink overvintret fra 1899–1900. Must og Savios reiserute 1898–1900. Kart: Norsk PolarinstituttKart: Norsk Polarinstitutt
Leder for ekspedisjonen Carsten Borchgrevink hadde vært her i 1895, da han deltok på Leonard Kristensens fangstferd med «Antarctic» til Rosshavet for å lete etter nye fangstfelt for hval. 24. januar 1895 gikk han og flere i land på Kapp Adare, som var den første landsettinga på den antarktiske kontinent. Allerede på turen hjemover med “Antarctic” begynte Borchgrevink å planlegge sin egen vitenskapelige ekspedisjon til Kapp Adare.
Portrett av Carsten Borchgrevink. Foto: Norsk PolarinstituttCarsten Borchgrevink. Maleri av G. Hillyard Swinstead 1901. Foto: Norsk PolarinstituttPer Savio og Ole Must. Foto: Ellisif Wessel, Norsk Polarinstitutt
To samer deltok på Southern-Cross-ekspedisjonen og hadde ansvaret for hundene, og var med på grunn av deres «snowhow». De hadde kjennskap til vær, vind og føre i polare strøk. Ved et uhell kom de to samene til å bli blant de første som tilbrakte natta på det antarktiske kontinent. Dette skjedde før ekspedisjonen hadde funnet en egnet plass for overvintring. En dag Per Savio og Ole Must var ute med hundene, blåste det opp til storm, og skipet ble nødt til å legge ut mot åpent hav for å ri av stormen. Savio og Must ble værende igjen på land sammen med hundene og flere ekspedisjonsdeltaker. Lavvoen de hadde med fra Finnmark berget de gjennom stormen.
Per Savio, Ole Must, og Kolbein Ellefsen om bord på «Southern Cross». Foto: Carsten Borchgrevink, Norsk Polarinstitutt Vitenskapelig og praktisk arbeid inne på Camp Ridley. Åtte nye arter av fisk ble beskrevet fra ekspedisjonen.Stasjonen ble hetende Camp Ridley, og var prefabrikert hytte fra Strømmen Trævarefabrik.Per Savio med hundene. Foto. Norsk Polarinstitutt, kolorert av Dan Bjørklund
I slutten av februar var utstyr for overvintring brakt i land og de to prefabrikerte hyttene fra Strømmen Trævarefabrik var satt opp og fortøyd til bakken. «Southern Cross» satte kursen nordover igjen. Etter at hyttene, den ene til beboelseshus, den andre til oppbevaring av proviant og utstyr, var satt i stand innvendig, ble det oppført et magnetisk observatorium og en termometerkasse. Dermed kunne daglige meteorologiske observasjoner begynne.
Den 15. mai forsvant solen, og vinteren satte inn. Tiden gikk med til de daglige vitenskapelige observasjonene, og til å utforske dyrelivet i området. I perioden 4. til 14. juni ble det foretatt termografiske målinger fra toppen av Kapp Adare.
Utforskning
I juli ble det arrangert en kortere sledetur til østsiden av Kapp Adare, og en til vestsiden, som varte i 10 dager. I løpet av denne turen oppdaget ekspedisjonen blant annet en øy som fikk navnet «Hertugen av Yorks Øy». Her bestemte Borchgrevink at det skulle opprettes en fast stasjon, og 14. august sendte han ut en ekspedisjon under ledelse av Bernacchi, med ordre om å bygge en stenhytte på øya som kunne benyttes til å bo i over lengre tid. Etter en tid fulgte også Borchgrevink og fire andre ekspedisjonsmedlemmer etter, for å hjelpe til med hyttebyggingen. Da stenhytta var ferdig, ble det foretatt flere sledeturer herfra.
Ekspedisjonens vitenskapelige stab samlet på dekket av Southern Cross før avreise fra London. Fra v: Louis Bernacchi, Anton Fougner, Herluf Kløvstad, William Colbeck, Nicolai Hanson og Hugh Evans. Foto: Norsk Polarinstitutt
Dødssyk zoolog
Borchgrevink var tilbake i hovedleiren 4. oktober, og her fant han zoologen Hanson i en slett forfatning. Hanson hadde aldri helt kommet seg etter et tyfusanfall på overfarten med «Southern Cross», og hadde gradvis blitt verre i løpet av vinteren. Han døde 15. oktober og ble gravlagt den 20. Etter obduksjon fastslo dr. Kløvstad at dødsårsaken var tarmslyng. Borchgrevink var imidlertid overbevist om at den egentlige og utløsende årsaken til Hansons død var mangelsykdommen beri-beri.
Zoolog Nicolaj Hanson ble syk og døde på Kapp Adare. Han ble også begravet der. Foto: Norsk Polarinstitutt
I løpet av våren dro ekspedisjonen ut på to sledeturer: I november undersøkte de området sydøst for Kapp Adare, og i desember dro de til Yorkøya og til Geikielandet, hvor det blant annet ble gjort funn av insekter. Også ved hovedleiren kunne ekspedisjonsmedlemmene foreta en rekke biologiske undersøkelser, etter hvert som pingvinene kom tilbake etter vinteren.
Lengst syd. Et kort opphold på barrieren. Foto: Norsk PolarinstituttOle Must og Per Savio ved inngangen til stenhytta. Foto: Norsk PolarinstituttPer Savio samler pingvinegg ved hovedstasjonene. Foto: Norsk Polarinstitutt
Lengst syd
27. januar 1900 kom «Southern Cross» tilbake til Robertsonbukten, og i løpet av kort tid var nedpakkinga av proviant og utstyr i gang. 2. februar var alle ombord, og avreisen kunne begynne. Før «Southern Cross» dro nordover igjen var imidlertid planen å følge isbarrieren et stykke sydover.
«Southern Cross» nådde barrieren 10. februar. Den 11. passerte ekspedisjonen det sydligste punktet Sir James Clark Ross, med skipene «Erebus» og «Terror», hadde nådd i 1841. Ekspedisjonen befant seg nå med andre ord på en sydligere breddegrad enn noe annet skip hadde vært.
16. februar tok Borchgrevink med seg Colbeck og Savio på en kartleggingstur innover barrieren. Dagen etter nådde de 78°50’ sydl. br. 164°33’ vestl.l., – det sørligste punktet til da nådd av mennesker. De vendte tilbake til «Southern Cross». Isforholdene var nemlig så vanskelige at faren for at skuta måtte overvintre i isen hindret dem i å trenge lenger innover i barrieren.
Hjemover
«Southern Cross» lettet anker 18. februar, og satte kursen nordover. Skuta nådde Aucklandsøyene 21. mars, og Stewartøyene 30. mars. Borchgrevink var tilbake i Hobart med damperen «Mokoai» 6. april, mens «Southern Cross» kom etter den 16. april. Herfra reiste Borchgrevink hjemover med damperen «Australia», og ankom London fem uker senere. «Southern Cross» var fremme i London 29. oktober. Underveis hadde skutas førstestyrmann Jørgen Pedersen dødd, formodentlig av samme sykdom som Nicolaj Hanson.
Overvintringslaget og mannskapet i Hvalbukta 17. februar 1900. Foto: Norsk Polarinstitutt
Kjølig mottakelse
I England ble de kjølig mottatt av det etablerte geografimiljøet i London som var fornærmet over at «Southern Cross»-ekspedisjonen hadde kommet Discovery-ekspedisjonen i forkjøpet. Dette var den største britiske ekspedisjonen siden James Clark Ross sin ekspedisjon i 1840-årene, og britene var også opprørt på grunn av den norske lederen, at skipet «Southern Cross» var norsk, og at det kun var tre briter av 29 deltakere, resten var norske (inkludert en svensk deltaker). Borchgrevink ble kritisert for sine lederegenskaper og at det vitenskapelige utbyttet av ekspedisjonen ble begrenset. Roald Amundsen anerkjente imidlertid ekspedisjonen for å ha beredt grunnen for påfølgende ekspedisjoner til det Antarktiske kontinent.
15. april 1928 starter Nobile med sitt italienske mannskap med N-4, døypt «Italia», frå ein hangar i Milano på ferda nordover mot Ny-Ålesund. Den strabasiøse ferda tek tre veker. Den 23. mai starter ekspedisjonen med 16 mann på siste strekket mot Nordpolen. Dei når polpunktet etter eit snautt døgn i lufta. På returen styrter «Italia» ned i den arktiske havisen. Ni mann overlever. Så starter det som truleg var den største redningsaksjonen verda hadde sett. I juli blir til slutt dei no åtte overlevande henta av den sovjetrussiske isbrytaren «Krassin».
location_on
manage_accounts
Umberto Nobile
sailing
N-4
Ferda med luftskipet «Norge»
Amundsen-Ellsworth-Nobiles luftskipsekspedisjon 1926 med «Norge» frå Svalbard over Nordpolen til Alaska hadde vore ein suksess. Men det var med stort vemod konstruktøren Umberto Nobile tok farvel med «barnet sitt» utanfor Teller, Alaska. I boka si «Mitt liv som polarforsker» starter Roald Amundsen i 1927 ein svertekampanje mot italienaren Nobile.
Ingen god tone mellom Roald Amundsen og Umberto Nobile etter luftskipferda med «Norge» i 1926. Foto: Nasjonalbiblioteket
Ny ekspedisjon
Nobile begynte då planlegginga av ein ny arktisk og vitskapleg luftskipsekspedisjon. Han ville visa nordmennene at ein italiensk ekspedisjon kunne klara brasene i nord. Han hadde også behov for å koma seg unna Mussolinis fascistiske styre.
Nobile fekk lovnad om lån av hangaren i Ny-Ålesund og bruk av luftskipsmasta i Vadsø. Den italienske marinen bidrog med fartøyet «Città di Milano» som gjekk til Svalbard. Nobile planla til og med, i samråd med Fridtjof Nansen, måling av havtemperatur med nedfiring av instrument frå luftskipet.
«Citta di Milano» i Ny-Ålesund. Foto: Orvin, Norsk Polarinstitutt
Frå Roma gjekk ferda først til Milano der dei siste førebuingane fann stad. Det var få store nok hangarar tilgjengelege, og neste stopp var Stolp (no: Słupsk) i Nord-Polen. På vegen nordover var dei heldige og dyktige nok til å koma seg gjennom ein haglstorm. Etter eit langt opphald starter «Italia» 3. mai på den lange etappen frå Stolp til Vadsø. Alt same dagen passerer dei Stockholm. Her flaug dei lågt og sleppte ned eit brev til Malmgrens mor.
Dagen etter kan Italia fortøyast til masta i Vadsø for å fylla drivstoff. Dei kjem seg også velberga til Ny-Ålesund. Fire dagar går med til å fiksa skader og slitasje frå ferda nordover. Den 10. mai frå Malmgren og Nobile klarsignal frå Tromsø om godt flygevêr, men turen nordover mot Svalbards nodkyst vert kort.
Finn Malmgren på gullstol, boren av norske offiserar i Vadsø 5.5.1928Luftskipet «Italia» i ferd med å ta av i Ny-ÅlesundFoto: Norsk Polarinstitutt
Mot Nordpolen
Den 15. mai er forholda igjen betre, og Italia starter på ei ferd austover der dei passerer både den nordre delen av Frans Josefs land, Severnaja Semlja og nordspissen av Novaja Semlja. Den vellukka turen (4.000 km) tok 69 timar. Etter nokre dagar med kvile var tida inne for å flyga til Nordpolen.
Den 23. mai flaug ekspedisjonen nordvestover mot nordspissen av Grønland, før kursen vidare gjekk rett nordover til polpunktet. I tillegg til det italienske flagget vart ein kross frå paven sendt ned på nitti grader nord. Nobile sveva over Nordpolen for andre gong på to år. Revansjen var eit faktum.
Luftskipet havarerer
Returen mot Svalbard blei fort prega av motvind, og dei brukte mykje meir drivstoff enn planlagt. Utpå føremiddagen 25. mai klarer dei ikkje lenger å halda Italia oppe, luftskipet smell ned i pakkisen. Gondolen blir slått laus frå sjølve luftskipet. Det sterkt skada skipet blir ført bort med vinden, med Arduino, Caratti, Alessandrini, Lago, Ciocca og Pontremoli. Dei vart aldri funne.
Pomella døydde kort tid etter havariet. Resten var i live, men meir eller mindre skadde. Posisjonen var omtrent 81 grader nord, 25 grader aust, nærmare 15 mil nord for Nordaustlandet. Dei ti overlevande, terrieren Titina inkludert, klumpar seg saman i det kvadratiske raude teltet dei får sett opp. Dei finn rundt i isen både drivstoff, mat, pistol og radio.
Nødsignal
Dei får radioen i gang, men får ingen svar på naudsignala. Dei får inn radiomelding om at folk er urolege over ikkje å ha høyrt frå luftskipet. Isflaket driv austover. Somme av dei som er friske, er ivrige etter å gå den lange marsjen mot Nordaustlandet før dei driv for langt vekk. Etter nokre dagar gir Nobile tre mann lov til å forlata leiren: Zappi, Mariano og Malmgren.
Endeleg, den 6. juni blir SOS-signala frå det raude teltet fanga opp, og dei får svar. Steminga stig.
Mange redningsaksjoner
Det er sett i gang eit stort apparat for å leita etter «Italia». Dagen etter krasjet, på pinseaftan, bli kaptein og pilot Hjalmar Riiser-Larsen kalt inn til møte hos den norske forsvarsministeren. Riiser-Larsen blir straks leiar for det norske redningsarbeidet. Han involverer ikkje Roald Amundsen. Men Amundsen nekter å bli oversett. Han får etter kvart napp hos den franske marinen, som stiller ein «Latham» flybåt med mannskap til disposisjon.
Siste reis for Roald Amunsen, fotografert i Tromsø før han tek av med flyet «Latham» og forsvinn ut av tida. Foto: Norsk Polarinstitutt
Peter Wessel Zapffe skildra situasjonen slik:
Hele polbassenget vrimlet av hjælpe-ekspedisjoner i sjøen, på isen og i luften. En brænding av journalister og fotografer skyllet nordover fra kokende verdensbyer der rotasjonspresssene lå som umættelige øgler av stål og hvæste av utålmodighet.
Det raude teltet
I det raude teltet får dei meldingar om det internasjonale redningsarbeidet, inklusive den sovjetrussiske isbrytaren «Krassin». Og 18. juni finn den italienske piloten Maddalena leiren. Han slepper ned litt forsyningar, men kan ikkje landa. Den 23. juni klarer den svenske piloten Einar Lundborg å landa ved teltet. Nobile bed han ta med seg den skadde Cecioni tilbake. Men Lundborg parerer at det må bli Nobile sjølv, som aksepterer dette under tvil. Det blir han seinare kritisert for, for å seia det mildt. Titina blir også med Lundborg til Ny-Ålesund.
Lundborgs havarerte flyDen russiske isbrytaren «Krassin» er med i leiteaksjonenFoto: Adolf Hoel, Norsk Polarinstitutt
Tida går, den 12. juli får dei fem gjenverande i teltet melding på radioen om at «Krassin» nærmar seg, og same kvelden legg isbrytaren til ved isflaket, tretti meter frå leiren. Dei er redda! Om bord var også dei medtekne Zappi og Mariano, som «Krassin» hadde plukka opp på vegen. Malmgren var død av utmatting lenge før «Krassin» kom fram.
Roald Amundsen, Leif Dietrichson, og det franske mannskapet Guilbaud, de Cuverville, Brazy og Valette om bord i «Latham» var forsvunne på vegen frå Tromsø til Svalbard. Det vart sett i gang eigne leiteaksjonar utan andre resultat enn at ein flottør og ein bensintank etter kvart vart funne.
Dessutan døydde tre italienske offiserar (Penzo, Della Gatta og Crosio) då flybåten «Marina II» flaug inn i eit kraftspenn og styrta i Frankrike på veg heim frå leiteekspedisjonane. Umberto Nobile vart diskreditert både i Noreg og i heimlandet. Han fekk ikkje høve til å publisera dei vitskaplege resultata frå ekspedisjonen.
Umberto Nobile overlevde (nr 2 i bildet). Til høgre for Nobile står Romegue, som var lege om bord på «Braganza». Foto: Ludvig Varming, Norsk Polarinstitutt
Filmatisering
Dramaet på isen vart i 1969 filmatisert, med Sean Connery i rolla som Roald Amundsen, og Peter Finch som Umberto Nobile. Filmen var ein internasjonal samproduksjon mellom Italia og Sovjetunionen og ble dubba til ei rekke språk, blant anna engelsk.
I 2022 blei teiknefilmen om Nobiles hund Titina lansert. Filmen tek for seg Nobiles to luftskipferder sett gjennom hunden Titina sine augo. Filmen er ein norsk-belgisk produksjon, basert på dei historiske hendingane. Den er dramatisert og tilrettelagt for barn, noko som kanskje kan vekka den yngre generasjonens interesse for polarhistorie.
Det raude teltet ble eit symbol for redningsaksjonen.Postkort laga til 50-årsjubileet for Umberto Nobiles polarflyging med luftskipet «Italia» i 1928. Kortet er sendt av Umberto Nobile til direktøren i Norsk Polarinstitutt.
Běhounek, František. Männen på isflaket: med Italia til Nordpolen. 4. rev. utg. Stockholm, 1933.
Hovdenak, Gunnar. Roald Amundsens siste ferd; med et tillegg om Krassin-ferden av Adolf Hoel. Gyldendal, 1934.
Lundborg, Einar. När Nobile räddades: mina upplevelser under den svenska Spetsbergsexpeditionen 1928. Stockholm: Geber, 1928.
McKee, Alexander. Ice crash. London: Souvenir, 1979. Norsk utg.: Drama i Ishavet. Dreyer, 1981.
Piesing, Mark. N-4 down: the hunt for the Arctic airship Italia. New York: Custom House, 2021.
Remgård, Arne. Expedition Italia. Stockholm: Norstedt, 1984.
Aas, Steinar. Tragedien Umberto Nobile: polarhelt eller svikar?. Samlaget, 2002.
Den transpolare flygning med luftskipet «Norge» passert Nordpolen på vei fra Ny-Ålesund på Svalbard til Teller i Alaska og ble gjennomført på tre døgn, fra 11. til 13. mai 1926.
Luftskipet var konstruert av Umberto Nobile, og hadde en besetning som besto av nordmenn, italienere, en amerikaner og en svenske.
Luftskipet Norge
Etter det mislykkede forsøket på å fly til Nordpolen fra Ny-Ålesund med de to flybåtene N-24 og N-25 i 1925, startet Roald Amundsen å planlegge en flyseilas over Nordpolen med luftskip – en slags styrbar ballong. Fordelen med luftskip fremfor å bruke fly var at motoren kunne vedlikeholdes i fart i lufta. Videre kunne en få adskillig mer last og luftskipet kunne holde seg i lufta lengre enn et fly.
Riiser-Larsen og Amundsen startet planlegginga av luftskipekspedisjonen i 1925. Foto: Norsk Polarinstitutt
Flyger Hjalmar Riiser-Larsen var med på planlegginga av ekspedisjonen sammen med Leif Dietrichson. Riiser-Larsen hadde gått på kurs for å kunne fly luftskip, og ble der anbefalt den italienske luftskipskonstruktøren Umberto Nobiles luftskip «N1», som antakelig ville være den beste farkosten for en flyseilas i polare strøk. Valget hadde stått mellom det italienske luftskipet «N1» eller det tyske luftskipet Graf Zeppelin hadde konstruert.
«N1» var konstruert med et aluminiums skall i begge ender, mens hoveddelen av skipet var dekt med duk. Det gjorde luftskipet mer fleksibelt og mindre utsatt ved kraftige vindkast, og dermed var sjansen for havari mindre. I tillegg var kostnaden for «N1» adskillig lavere.
Luftskipet «N1» som senere ble døpt «Norge». Foto: Rolf Tandberg, Norsk Polarinstitutt
Finansiering
Lincoln Ellsworth støttet ekspedisjonen med 100.000 amerikanske dollar. Den italienske regjerning bidro med en betydelig sum ved at de solgte luftskipet for 75.000 dollar og ville kjøpe det igjen etter ekspedisjonen for 46.000 dollar. Norsk Luftseiladsforening betalte for luftskipet, og ville stå som eier. Det ble holdt et møte i Oslo mellom partene, hvor det var harde forhandlinger om blant annet hvor mange deltakere hver nasjon skulle ha, og hvem som skulle ha hvilken rolle. Luftskipet skulle gå under norsk flagg og bære navnet «Norge». Avtalen ble undertegnet 9. september.
Luftskipkonstruktøren
Umberto Nobile var ekspert på aerostatikk og konstruerte luftskip, som i starten ble utviklet for militær bruk, men som etter hvert ble modifisert til transport av varer og passasjerer. Han jobbet flere år i USA før han i 1923 kom tilbake til Italia og konstruerte luftskipet «N1» som ble kjøpt inn for ekspedisjonen. Umberto Nobile var kaptein for luftskipet på ekspedisjonen.
Luftskip N1 under ombygging på Ciampino, 1926Tekniske tegninger av NORGE i konfigurasjonen for «Amundsen-Ellsworth-Nobile Transpolar Flight»Foto: Centro Documentazione Umberto Nobile, Museo Storico Aeronautica Militare, Vigna di Valle.Umberto NobileGondolen på luftskipet «Norge»Understellet på luftskipet «Norge»Foto: Norsk Polarinstitutt
Nordover til Svalbard
Luftskipet «Norge» ble døpt i Ciampino i Italia 29. mars, og Amundsen, Riiser-Larsen og de andre norske deltakerne var til stede. Det var kona til Riiser-Larsen som døpte luftskipet. Til stede var også den norske ministeren i Roma, og Benito Mussolino, som var italiensk minister i Italia som var blitt en fasciststat. Det offisielle navnet på ekspedisjonen ble: «Amundsen- Ellsworth-Nobile Transpolar flight».
To av motorene til luftskipet på stranda i Teller. Foto: Norsk Polarinstitutt Fortøyningsmast til luftskip heises på plass i Ny-Ålesund. Foto: Norsk Polarinstitutt.Teknisk tegning av fortøyningsmasta i Ny-Ålesund. Foto: Nasjonalbiblioteket
Etter dåpen og overtakelsen av luftskipet startet ferden nordover med flere stopp underveis. Alle steder måtte luftskipet fortøyes til fortøyningsmaster som det bare fantes noen få av i Europa, mens flere måtte bygges i forkant av ferden. Luftskipet ble ført av Umberto Nobile. Roald Amundsen var ikke med på overfarten med luftskipet.
Frimerke fra 1991 som viser luftskipet Norge over Leningrad (Sankt Petersburg) i 1923.«Norge» trekkes inn i luftskiphallen i Ny-Ålesund. Foto: Severin Worm-Pettersen, Nasjonalbiblioteket
10. april kl. 09.22 avgang fra Roma.
32 timer til Pulham, England.
14. april avgang fra Pulham mot Oslo.
14. april kl 15. Ankomst Ekeberg.
15. april kl. 01.20 avgang fra Oslo mot Gatchinka.
15. april kl. 21.30 landing på Gatchina, ved Leningrad, Sovjetsamveldet.
5. mai kl. 10.00. Avgang fra Gatschinka mot Vadsø.
6. mai kl. 0530. Fortøyd på Vadsø.
6. mai kl. 15.00. Avgang mot Ny-Ålesund.
7. mai kl. 0640. I hangar i Ny-Ålesund.
11. mai kl. 08.50. Avgang fra Svalbard.
Telegram sendt av Umberto Nobile til Stabilimento Costruzioni Aeronautiche (Roma), etter vellykket landing i Ny-Ålesund (Kings Bay). Teksten på italiensk sier: «Varsle til mannskapets familier at alle har det veldig bra – Nobile»
Richard Byrd
Innen luftskipet «Norge» kom seg av gårde i retning Nordpolen, dukket amerikaneren Richard E. Byrd opp på Svalbard med skipet «Chantier» Om bord var et tremotors Fokkerfly, oppkalt etter sponsoren Edsel Fords datter–Josephine Ford. Flyet kom i deler og ble satt sammen i Ny-Ålesund, før det lettet med kursen nordover. Etter Byrds eget utsagn fløy han og Floyd Bennett til Nordpolen – rett foran nesa på Amundsen. De tok av kl. 01.50 den 9. mai, og skal ha nådd polpunktet ca. kl. 09.00, og ankom Ny-Ålesund rundt klokken 17. En ferd på 2400 km tilbakelagt på 15 timer.
De ble gratulert av Amundsen og de andre i Ny-Ålesund, men det oppsto tidlig tvil om de faktisk kunne ha flydd så langt som til polpunktet før de snudde om. Bernt Balchen hadde bistått Byrd noe i forkant av flyreisen fra Ny-Ålesund, og ble sterkt mislikt for det. Han var reserveflyger for luftskipferden, men fikk ikke delta, noe han var svært skuffet over, noe som kan være årsaken til at Balchen gikk Byrd til hånde, og senere forlot fedrelandet for å jobbe som flyger for Byrd. Balchen bekreftet i et privat brev 32 år senere at Byrds rekordflygning var et bedrag. Hans flyger Floyd Bennett hadde fortalt det til Balchen i 1928 da de to fløy sammen i USA. I 1971 gikk Balchen offentlig ut og anklaget Byrd for bedrageri hvor han la til grunn sine utregninger av hvor langt flyet «Josephine Ford» kunne nådd på det antallet timer de var i lufta og med den marsjfarten flyet hadde. Konklusjonen var at de ikke kunne rekt å fly helt til polpunktet.
Richard Byrd og flygeren Floyd Bennett i Ny-Ålesund etter å forsøkt å fly til NordpolenRoald Amundsen og Lincoln Ellsworth gratulerer Richard Byrd og Floyd Bennett i Ny-ÅlesundFoto: Norsk Polarinstitutt
Over Nordpolen med luftskipet «Norge»
Den 11. mai klokken 09.55 lettet luftskipet «Norge» fra Ny-Ålesund. Alle var kommet for å få med seg det store øyeblikket. Umberto Nobile var kaptein på luftskipet som den 12. mai kl. 01.25 om natta (Greenwich-tid) nådde Nordpolen. De gikk ned til 300 meter. I tur og orden kastes først det norske, deretter det amerikanske og til slutt det italienske flagget ned på isen på 90⁰ nord. Oscar Wisting fikk æren av å kaste det norske flagget. Han hadde også plantet det norske flagget på Sydpolen 14. desember 1911. I en time sirklet de rundt polpunktet og fotograferte havisen under.
Luftskipet «Norge» i Ny-Ålesund 1926. Foto: Norsk Polarinstitutt
«Det norske vaiet vakkert», noterer Amundsen i dagboka si. Etter et kort opphold fortsetter ferden innover Polhavet, reisens egentlige mål. Amundsen speider etter land, men finner bare hav. I tillegg møtte de tåke som hindret ytterligere oppdagelser. En stor skuffelse. Tåken dannet is på yttersida av luftskipet og isklumper havnet propellen, noe som kunne føre til skader på duken på luftskipet. I tillegg blåste det opp, og vinden førte luftskipet ut av kurs i Beringstredet, men Nobile klarte å ta skipet inn igjen til kysten av Alaska. Det var utfordrende med voldsom drift i det som etter hvert ble en storm. Kl. 03.30 den 14. mai passerte de Kapp Prince of Wales, og kom så de ut av kurs igjen, og bestemte seg for å land så fort som mulig. Det ble ved den lille bebyggelsen Teller, ca. 10 mil fra Nome. Landingen gikk bra og var en bragd. En slik landing uten hjelp av et bakkemannskap hadde aldri vært utført tidligere.
Postkort: Luftskipet Norge over Nordpolen. Det norske, amerikanske og italienske flagget står igjen på polen.Nobile i Teller med hunden Titina, som han adoptert i 1925. Titina var med på luftskipekspedisjonen i 1926, og var to år senere med på «Italia»-ekspedisjkonen. Foto: Centro Documentazione Umberto Nobile, Museo Storico Aeronautica Militare, Vigna di Valle
Rester etter ekspedisjonen
Etter at luftskipet landet i Teller ble luftskipet demontert, og skulle etter avtale sendes tilbake til Italia. Deler av skjelettet ble sendt av gårde og ble benyttet i Nobiles nye luftskip «Italia» som han styrtet med to år etter på tur til Nordpolen. Luftskipets loggbok befinner seg på Luftskipsmuseet i Longyearbyen på Svalbard, mens bensintanken og en stol finnes på luftfartsmuseet i Anchorage Alaska. Skipets fortøyningsmaster i Vadsø og Ny-Ålesund står fortsatt, mens luftskiphangaren som sto i Ny-Ålesund ble revet.
På Amundsenmasta i Ny-Ålesund står en minneplate gitt av Italias luftforsvar, som ble avduket av Umberto Nobiles enke Gertrude Nobile i 1984. Fortøyningsmasten til Roald Amundsens luftskip er i dag et viktig kulturminne i Ny-Ålesund. Foto: Norsk Polarinstitutt
Uvenner
«Norge»-ekspedisjonen var et storskala-prosjekt. Det var basert på italiensk teknologi og på samspill mellom dyktige fagfolk, som flygere, teknikere, og meteorologer. Luftseilasen er gått inn i historien som Nobiles store triumf, det var Nobile som hadde konstruert luftskipet, og som førte luftskipet trygt over isen. Amundsens oppgave var å oppdage nytt land. Men da ferden ikke avdekket noe annet enn hav, vendte Amundsen raseriet mot Nobile, og de to ble bitre uvenner. Likevel, da så Umberto Nobiles luftskip «Italia» forsvant to år etter i området nord for Svalbard, ivret Amundsen for å delta i redningsaksjonen. Han så muligens en måte å opprette sin ære, ved å bli Nobiles redningsmann, men slik skulle det ikke gå. Amundsen forsvant sjøl sammen med besetningen etter å ha tatt av med flyet «Latham» fra Tromsø på tur til Svalbard. Siste radiokontakt var ved Bjørnøya. Nobile ble berget, men han ble anklaget for å ha overlatt sitt mannskap til sin egen skjebne på isen etter at luftskipet eksploderte, og brukte resten av sitt liv på å renvaske seg fra anklagene.
Amundsens første ekspedisjon som ekspedisjonsleder om bord på «Gjøa» beseiret Nordvestpassasjen, og gjennomførte grundige vitenskapelige undersøkelser som blant annet bidro til å øke forståelsen av den magnetiske nordpol. «Gjøa» overvintret tre vintre i det nordamerikanske Arktis. Dette ga ekspedisjonen en unik mulighet til å observere og lære fra urbefolkningen i området.
location_on
Gjøahavn
manage_accounts
Roald Amundsen
sailing
Gjøa
Sommeren 1899 returnerte Roald Amundsen fra «Belgica»-ekspedisjonen, hvor han hadde vært med som førstestyrmann. Den belgiske ekspedisjonen hadde vært Amundsens første, og var den første ekspedisjonen til å overvintre i Antarktis. Vinteren i isen hadde vært en tøff påkjenning for mannskapet, men var en nyttig erfaring for den unge polarfareren. Amundsen hadde blitt imponert over den erfarne legen om bord, amerikaneren Frederick Cook (1865–1940), som hadde fungert som hans polare læremester. Cook hadde blant annet klatret Mount McKinley og vært med Robert Peary (1856–1920) og Eivind Astrup (1871–95) på Grønland, og i Antarktis stiftet han det som skulle bli et livslangt bekjentskap med den unge nordmannen.
I barndommen hadde Amundsen blitt fascinert over John Franklins (1786–1847) tragiske forsøk på å finne Nordvestpassasjen. Under overvintringen begynte førstestyrmannen planleggingen av en egen ekspedisjon, og hvilket mål falt vel mer naturlig enn det Franklin ikke hadde klart?
Planlegging
Den belgiske ekspedisjonen hadde blant annet hatt som mål å kartlegge den magnetiske sørpol. De klarte ikke det, men i den antarktiske vinteren hadde Amundsen foretatt jordmagnetiske målinger. Dette ble et felt han fortsatte å studere etter hjemkomsten. Sammen med Nordvestpassasjen ønsket Amundsen å kartlegge den magnetiske nordpol, noe som ifølge ham selv var et «i og for seg vitenskabelig langt vigtigere maal.» I september 1900 begynte han sine studier under den tyske professoren George von Neumayer (1826–1909) ved Deutsche Seewarte i Hamburg, et anerkjent navn innen Amundsens nye fagfelt. I Hamburg stiftet han også bekjentskap med Henrik Mohn (1835–1916), grunnleggeren av Meteorologisk institutt og professor ved Universitetet i Kristiania. Mohn blir ofte regnet som havforskningens grunnlegger i Norge, og ble gjennom sin utforskning og kartlegging sentral i den nasjonale ekspansjonen ut i Norskehavet og Barentshavet fra 1870-tallet. Mohn hadde dessuten deltatt i det første internasjonale polaråret 1882–83, og hadde bearbeidet de meteorologiske observasjonene fra Nansens ekspedisjoner. Bekjentskapet med Mohn skulle senere komme også Amundsen til nytte.
Roald Amundsen tilbrakte tre måneder hos den tyske professoren, før han returnerte til Kristiania i november 1900. Etter hjemkomsten oppsøkte han Fridtjof Nansen for å legge frem den todelte planen: Nordvestpassasjen og den magnetiske nordpol. På dette tidspunktet var Nansen den ubestridte autoriteten innen polarforskningen, og en støtte fra ham ville veie tungt. Skuta «Fram» var dessverre opptatt, men polarhøvdingen ga ubetinget støtte til Amundsens ekspedisjonsplaner. Den ambisiøse planen som kombinerte eventyr og vitenskap var fullt og helt i Nansens egen ånd.
Forberedelser
Etter nyttår reiste Amundsen til Tromsø for å gå til innkjøp av en skute til ferden. Til kjøpet brukte han sin del av farsarven på 10 000 kroner. Resten av vinteren og våren benyttet han i Tromsø for å klargjøre «Gjøa», den tidligere fangstskuta på 47 tonn.
I april 1901 la «Gjøa» ut på et prøvetokt i ishavet. Skuta bedrev både fangst og oseanografiske undersøkelser, sistnevnte på bestilling fra Nansen. Hele sommeren gikk med, og Amundsen returnerte til hovedstaden først i september. Her la han frem sine planer for Det geografiske selskab. Året etter gikk turen til Royal Geographical Society, som oppmuntret Amundsen og støttet ekspedisjonen med en symbolsk sum. Økonomien ble den vanskeligste delen av planleggingen, til tross for donasjoner fra både Fridtjof Nansen og H.M. Kong Oscar II. To «Fram»-ekspedisjoner hadde fått støtte fra den norske statskassen, og det var politisk uvilje mot å finansiere nok en polarferd mens Otto Sverdrup og hans menn fremdeles lå innefrosset i isen. Amundsen og hans støttespillere måtte derfor både overtale investorer og ta opp flere lån og garantier for å kunne gjennomføre turen. Amundsen kalte dette en spissrotgang han nødig ville gjøre igjen.
«Gjøa»-ekspedisjonens rute. Kart: Norsk PolarinstituttArbeidstegning av skuta «Gjøa». Foto: NasjonalbiblioteketIskutteren «Gjøa» som Roald Amundsen seilte gjennom Nordvest passasjen med i 1903–1906. Foto: Norsk Polarinstitutt
Sommeren 1902 var ombyggingen av skuta på Tromsø Skibsverft gjennomført, Amundsen fikk også lagt inn motor og drivstofftanker. I boken «Nordvestpassasjen» skulle Amundsen senere tillegge den lille motoren på 13 hestekrefter en stor del av æren for at ekspedisjonen ble en suksess.
I Franklins spor
Det hele endte med at Nansen tok over ansvaret for gjelden, og ved midnatt natt til 17. juni 1903 ble den beskjedent utrustede «Gjøa» slepet ut fra kai i striregnet, uten fanfarer og heiarop. «Ingen uro, ingen brysomme kreditorer, ingen kjedsommelige mennesker med daarlige spaadomme eller endog haansmil … bare vi syv glade og fornøide mend om bord», skrev Amundsen. Kontrasten til Nansens utseiling med «Fram» 10 år tidligere var stor.
Ekspedisjonsdeltakerne: Fra ventre til høyre, foran: Roald Amundsen, Peder Ristvedt, Adolf Lindstrøm, Helmer Hanssen. Bak: Godfred Hansen, Anton Lund. Foto: Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum
Med seg hadde Amundsen Godfred Hansen (1876–1937), en dansk marineoffiser; førstemaskinist Peder Ristvedt (1873–1955); førstestyrmann Anton Lund (1864–1945); annenstyrmann Helmer Hanssen (1870–1956); kokken Adolf Henrik Lindstrøm (1866–1939) og Gustav Juel Wiik (1878–1905), en styrmann og marineoffiser. Amundsen hadde hyret den unge Wiik til å hjelpe ham med de vitenskapelige undersøkelsene, og de hadde hatt et studieopphold sammen ved det magnetiske observatorium i Potsdam før ekspedisjonen.
Juli tilbrakte de langs Grønlands vestkyst, og forlot Godhavn den 31. juli – siste stopp før det ville, usiviliserte islandskapet. Den velkjente Melvillebukta passerte de uten problemer to uker senere. Den 22. august fant de etterlatenskaper fra Franklin-ekspedisjonen og den påfølgende letingen etter den forsvunne britiske admiralen. Tom hermetikk lå strødd overalt. Det eneste de fant som var verdt å ta med seg videre var sålelær og en ladning kull.
Gjøahavn
Den 9. september 1903 la ekspedisjonen til land i en bukt på Kong William Land, ikke langt fra det stedet Sir James Clark Ross (1800–62) sist hadde kartlagt den magnetiske nordpol over 70 år tidligere. 3. oktober lå skuta frosset fast 50 meter fra land. Amundsen døpte overvintringsleiren Gjøahavn, etter skuta. I tillegg til selve skipet, opprettet de et observatorium på en høyde. Magneten – som det provisoriske observatoriet ble døpt – var et hus bygd av kasser og kobberspiker, og sto ferdig den 17. oktober. Det ble lagt stor vekt på at det ikke var jern i bygget eller i jorden i nærheten, for ikke å forstyrre de magnetiske målingene. I tillegg til dette ble det opprettet en meteorologisk stasjon og et astronomisk observatorium i Gjøahavn. Ristvedt og Wiik sov i Magneten, mens resten overnattet i den innefrosne «Gjøa». Amundsen selv mente at Magnetboerne måtte hatt det adskillig mer komfortabelt enn de som overvintret om bord.
Den 29. oktober møtte de for første gang urbefolkningen i området. Amundsen hadde først trodd det var en flokk rein som kom, men Helmer Hanssen mente at de ville være dårlige byttedyr siden de gikk på to bein. Sjefen tok da som en feltherre med seg Hanssen og Lund for å møte gjestene, alle med riflene på ryggen. Spenningen var stor. Vel fremme roper de nokså forskrekket «teima!» til inuittene, noe som visstnok skulle være en høflig hilsen. «Manik-tu-mi!» fikk de til svar, og Amundsen kom straks på at dette også var en vennlig hilsen. Da skrek de plutselig alle i munnen på hverandre, og omfavnet hverandre med klapp og klem. I sin dagbok beskrev Ristvedt et meget komisk møte slik det må ha sett ut fra Magneten. Det var i broderlig forening at delegasjonen kom tilbake til Gjøahavn, sammen med disse ifølge Amundsen vakre, høye og kraftige folkene. Dette var det første av mange møter og utvekslinger mellom nordmennene og Ogluiene. Amundsen ble straks med dem til deres egen leir for å beskue forholdene. Senere skulle de også møte flere stammer, deriblant Netsilik og Ogchjoktuene. Mannskapet på «Gjøa» holdt kontakten med lokalbefolkningen gjennom overvintringene, og lærte seg etter hvert også å gjøre seg forstått; «Vi vilde vel neppe kunne ført nogen egentlig balkonversation med deres damer», skrev Amundsen, «men vi tilegnet os et forraadav ord, hvormed vi tilstrækkelig klarte alle vore situationer. Og bal holdt vi da ikke.»
Amundsen ble spesielt opptatt av å samle inn kunsthåndverk, samt gjenstander som kunne ha stammet fra Franklin-ekspedisjonen. Fra dem fikk han også høre hva som mest sannsynlig hadde skjedd med admiralen; at skipene «Erebus» og «Terror» hadde blitt knust i isen og at hele mannskapet etter hvert hadde forkommet på motsatt side av Kong William Land.
Første juleaften ombord Gjøa, 1903. Fv. Helmer Hanssen, Roald Amundsen, Adolf Lindstrøm, Gustav Wiik og Anton Lund. Bak står Peder Ristvedt. Foto: Nasjonalbiblioteket
Første overvintring
Den arktiske vinteren var lang, og de skulle etter planen gjennomføre to overvintringer. Arbeidslysten var heller laber i Gjøahavn utover vinteren, og brakkesyke spredte seg etter hvert blant mannskapet. Dagene ble brukt til magnetiske, astronomiske og meteorologiske observasjoner, noe som ikke tok opp så mye tid. Fra 9 til halv elleve hver morgen hadde Amundsen derfor beordret mannskapet ut på ski, fritt etter Nansen. Skibakken utenfor leiren ble selvfølgelig døpt etter Holmenkollen. De brukte også mye av tiden på jakt. Blant mannskapet var det kun kokken Lindstrøm og sjefen sjøl som lot være å dra på jakt. Amundsen var ingen god skytter. Han hadde nemlig dårlig syn, og var av den oppfatning at polfarere ikke brukte briller. I boken «Nordvestpassasjen» skrev han derimot at han aldri kunne tenke seg å skyte et dyr kun for fornøyelsens skyld, og at han derfor hadde overlatt jakten til resten av mannskapet.
Det skulle bli vanskelig å finne den magnetiske polen. Det var tross alt ikke noe fast punkt på kloden de kunne plante et flagg på. Amundsen hadde opprettet et sekundært observatorium 75 meter utenfor leiren, hvor han utførte sine magnetiske målinger. Men utover vinteren måtte hans naturvitenskapelige observasjoner dele oppmerksomhet med hans sosialantropologiske observasjoner, og han byttet stadig til seg kunsthåndverk fra lokalbefolkningen. Smeden Ristvedtmåtte belage seg på å smi kniver, økser og andre handelsvarer til dette foretaket. Amundsen hadde også håpet å bringe med seg eksemplarer av urbefolkningen tilbake til Europa, og tok om bord en 10 år gammel gutt. Den danske offiseren ble satt til å oppdra ham, et sosialt forsøk som ikke slo an. Gutten var snart sammen med familien sin igjen. Senere tok etnografen Amundsen stadig flere av lokalbefolkningen om bord.
Todelingen av mannskapet skapte nok en del misnøye og gnisninger, og de to magnetboerne kom stadig med betraktninger og observasjoner om de som bodde om bord. Peder Ristvedt hadde lenge gått og irritert seg over den danske nestkommanderende, men ble stadig mer irritert også på sjefen selv. Stridens kjerne lå i Amundsens slette behandling av hundene, som ifølge Ristvedt var grunnet enten i sjefens uvitenhet eller hans «forkjærlighet for at plage dyr». Wiik, som var Ristvedts samboer i Magneten, var langt på vei enig med førstemaskinisten i hans betraktninger. Amundsen nærmest kom og gikk som han ville, mens dansken for det meste lå og leste romaner i køyen sin. Mannskapet fryktet at sjefen led av skjørbuk, han var både rastløs og humørsyk. Kveldene om bord ble brukt til å spille whist og røyke tobakk, Amundsen var visstnok den mest iherdige tobakksrøyker blant hele mannskapet. Gustav Wiik var ikke videre imponert over Anton Lund og Helmer Hanssen, som han mistenkte hadde forhandlet med inuitter om deres koner. Wiik hadde ikke noe til overs for at utstyr fra ekspedisjonens utrustning ble benyttet til en slik handel. Han hadde selv forelsket seg i en ung kone ved navn Kimaller, men var en dannet og prinsippfast mann som respekterte ekteskapet. Han holdt seg derimot ikke for god til å rakke ned på hennes «slubbert» av en mann. Disse daglige irritasjonsmomentene må ses i lys av isødets isolasjon, som nok der og da forsterket alle gnisninger mannskapet imellom.
Amundsen og Ristvedt la i 1904 ut med hundespann for å stadfeste den daværende posisjonen til den magnetiske nordpol. 1. mars gjorde de første forsøk, men måtte snu etter noen dager. De hadde satt ut for tidlig og måtte søke ly for den ekstreme kulden. De målte 62,7 minusgrader på det meste, og det var et mirakel at alle hundene overlevde turen. Etter noen uker kunne de igjen forsøke seg den 1. april. Den 26. april nådde de posisjonen Ross hadde målt polpunktet på i 1831, og tre uker senere fant de den nye posisjonen. Dette var første gang noen beviste at de magnetiske poler faktisk beveget seg. Amundsen ble liggende i teltet i flere uker på grunn av komplikasjoner i benet. Ristvedt ble nødt til å jakte ferskt kjøtt til sjefen var på beina igjen og de kunne fortsette turen. Men noen hadde plyndret depotet med proviant til hjemturen, så de måtte haste hjemover på ti plater pemmikan, et par pakker sjokolade og litt brød. Seks dager etter depotet var de tilbake i Gjøahavn.
Vinteren var på hell, og selv Lindstrøm dro ut på rypejakt. Han dristet seg ut av skipet for første gang siden de frøs inne, noe som ifølge Ristvedt måtte tolkes som et sikkert vårtegn. Lokalbefolkningen kvittet seg med utstyr de kun benyttet seg av på vinteren, og «Gjøa»s etnografiske samling vokste betydelig.
Sommer
5. juni la Amundsen, Hansen og Ristvedt ut på enda en tur – dels for å gjøre magnetiske observasjoner, dels for å kartlegge nærområdet. Da de kom hjem igjen den 14. juni hadde «Gjøa» mistet vinterdrakten. Isen om bord var smeltet eller fjernet og skipet var vasket og skrubbet. Det hadde også dannet seg en koloni av inuitter i Gjøahavn mens de hadde vært borte.
Amundsen hadde tidligere ikke hatt noe å utsette på inuittenes moral, men skulle nå bli forbløffet. «Enhver blu var som blaast bort, og mend falbød sine koner, gamle kjærringer, sine døtre og svigerdøtre som andre salgsvarer.» Hvor endringen hadde kommet fra hadde han ingen anelse, men hadde lite til overs for denne nye oppførselen. Amundsen var i det hele tatt svært sympatisk overfor inuittkvinenne; «Nogen kvindesaksforening kunde her ikke findes, thi ingen av kvinderne var med i festen», hadde han tidligere skrevet om velkomstfesten han hadde mottatt i Oglui-leiren året før. Det var også kvinnene som trakk sledene. Kvinnenes sang var imidlertid «det forfærdeligste man kunde høre», konstaterte han etter å ha hørt Kajoggolo, kona til deres overvintringsnabo Teraiu, synge. «Jeg traf overhovedet ingen musikalsk eskimo», skrev han senere.
Sommeren ble flittig benyttet til feltobservasjoner, kartlegging og jakt – både på land og med båter. Godfred Hansen og Helmer Hanssen forberedte seg til en lengre sledetur våren 1905, og benyttet sommeren til å legge ut depoter. Amundsens lingvistiske, etnografiske og sosialantropologiske studier fortsatte, og han tok stadig med seg inuitter på sine små ekspedisjoner i nærområdet. Han begynte også å eksperimentere med kajakk. Første forsøk ble en fuktig affære da Amundsen ble distrahert av sine kamerater på land og gikk rundt. Lindstrøm hadde tatt på seg å samle inn ekspedisjonens zoologiske materiale, men hadde sitt fulle hyre å stanse handel av hodelus. Han hadde nemlig vært uforsiktig da han først byttet til seg noen eksemplarer, noe som hadde gitt inuittene det inntrykk at han betalte godt for disse dyrene. Amundsen skulle senere få samme problemet med selblærer. Men det var ikke bare hodelus og selblærer som plaget ekspedisjonen. På sommeren kom også myggen; «Den gjorde os opholdet i fri luft næsten uutholdelig, og vi fegtet og slos med myggsvermene som med flokker av rasende banditter.» Anton Lund var spesielt plaget, som «for hver morgen beredte os nye overraskelser med sit forandrede og mishandlede fjæs.»
Kontakt med inuitfolket Netsilikene. Foto: Roald Amundsen / Kulturhistorisk museum / Universitetet i OsloInuitter om bord på «Gjøa». Kolorert glasspositiv. Foto: Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Andre overvintring
21. september lå isen igjen rundt «Gjøa». Inuittkolonien som hadde forsvunnet i løpet av sommeren var snart samlet rundt Gjøahavn igjen, og mannskapet forberedte seg til nok en overvintring. Den 11. januar 1905 telte Amundsen 18 familier og 60 sjeler.
Gasslampene, som ofte hadde streiket den forrige vinteren, sluttet nå helt å fungere. Foruten en fotografilampe, en natthuslampe og to lanterner, gikk de vinternatten i møte uten kunstig belysning. Landsbyen Gjøahavn var nokså lik vinteren forut, men de mange observatorier og målestasjoner hadde blitt utbedret ytterligere. Sommerobservatorier ble ombygget til vinterobservatorier. Uranienborg – det astronomiske observatorium – besto nå av to igloer hvor løytnant Hansen og Ristvedt fikk bedre ly fra kulden. Spesielt Ristvedt hadde innrettet seg godt i sin assistenthule – med sovepose, spekklampe, pipe og toddy.
Løytnant Hansen, Wiik, Ristvedt og Amundsen hadde i løpet av vinteren stiftet en forening, «hvis formaal var, at medlemmerne skulde saavidt mulig smake paa samtlige landets produkter.» Ristvedtvar foreningens kokk, da Lindstrøm «heller vilde hive sig i havet enn at tilberede slikt svineri!» På foreningens meny sto blant annet revstek, renmage, og selsveiver – til den ellers så sindige kokkens store forargelse.
En dag fikk «Gjøa» to inuitter på besøk. Med seg hadde de en stor ørret som de solgte til Lindstrøm; «Saa saare de havde faat betalingen, brøt de begge ut i høie jammerskrik om, hvor ynkelig fattige de var, og at de intet havde at spise. Men vi var nu for vel kjendt med dette eskimoknep; altfor ofte havde vi sét, hvorledes eksimoerne selv lo os inderlig ut, naar vi havde lat os narre til medlidenhet og git dem mat.»
På grunn av den store inuittkolonien utenfor Gjøahavn, mente Amundsen at det for sikkerhets skyld var nødvendig å sette seg i respekt. Han fryktet at de ville komme til å stjele ekspedisjonens mat hvis fangsten var for dårlig eller dovenskapen for stor til å brødfø seg og sine. De organiserte derfor en demonstrasjon; de samlet dem om bord, Amundsen holdt et foredrag om kablunaens (den hvite mann) makt, før de sprengte en nærliggende snøhytte bygd for formålet med et veldig brak. Til tross for dette, ble proviant stjålet fra dekk i januar 1905, da nøden var størst. Lettelsen var derfor stor blant mannskapet da selfangsten til inuittene endelig tok seg opp og de begynte å flytte vekk. «Den evige tryglen om mat havde plaget os noksaa meget.» Til tross for hans store respekt for urbefolkningen, deres ferdigheter og levesett, var det som i alle samfunn enkeltpersoner og flere av deres karaktertrekk Amundsen hadde lite til overs for. Spesielt deres tendens til å rakke ned på og le av andres svakheter irriterte ham, og deres hygiene var ikke særlig appetittlig i hans øyne – de hadde nemlig en fæl tendens til å spytte overalt, og kvinnene holdt maten ren ved å slikke på den.
Våren kom tidligere enn året før. Allerede i slutten av mars hadde de bare 8 minusgrader, mot 45 året før. Den 2. april hadde Ristvedt og Hansen satt ut med hundesleder og navngitt steder langs det som senere skulle bli Kong Haakon VII Kyst. Til formålet måtte hele «Gjøa» omformes til «patent-hundefôrfabrik under ledelse av disponent Godfred Hansen.»
Kartlegging av King Haakon VII Coast and Queen Maud’s sea.
Hus måtte rives ned, instrumenter måtte pakkes ned, proviant måtte skaffes og skipet måtte gjøres seilbart igjen. Skuta ble malt og oljet for å gjøre den presentabel. Inuitter fra fjern og nær hadde i løpet av våren valfartet til Ogchjoktu-bukta hvor Gjøahavn lå, og Amundsen byttet villig til seg selskinn mot jern- og trevarer. Anton Lund hadde konstruert en rifle fra et jernrør og en gammel geværlås de fant på Beecheyøya, som forunderlig nok stammet fra bøssemaker Andresen i Tromsø. Etter en vellykket testskyting forærte han det til Utchjuneiu, en av hans inuittvenner. Rifla ble flittig brukt til reinjakt.
Den 20. mai kom det en kar på slede med særdeles mange hunder. Det visste seg å være Attangala, en inuitt Amundsen hadde sendt av gårde med post tidligere på vinteren. Blant posten lå det blant annet brev fra «The Arctic», den kanadiske regjeringens ekspedisjonsfartøy som overvintret i Hudsonbukta. Blant de mest oppsiktsvekkende nyheter var krigen mellom Russland og Japan, som ble gjenstand for mye diskusjon blant mannskapet utover de sene nattetimer.
I midten av juli byttet Amundsen tilbake til sine egne klær, etter 20 uavbrutte måneder i lokal klesdrakt av reinskinn. Inuittenes klær var uten tvil det beste man kunne bruke på vinteren, konstaterte han. 23. juli var uhellet ute; den ene primusen hadde en utblåsning mens Lindstrøm forberedte søndagsmiddagen, og hadde antent byssa. Det var en smal sak å slukke brannen, men kokken hadde fått brannskader og store smerter. «Han saa ut som den mest fordrukne og forslaaedelazzaron», skrev Amundsen, og «det varte næsten 14 dage, før han havde sit gamle utseende.»
Gjennom Nordvestpassasjen
28. juli var havna endelig isfri igjen. Det skulle drøye til den 13. august før de brøt opp fra bukta på Kong William Land og forlot Gjøahavn. Før avreise hadde Amundsen forært gaver til «bra, flinke folk» – sine elleve beste støttespillere blant inuittene, de som hadde vært tro og til nytte og hjelp i løpet av 23 lange måneder. Hver av dem fikk sin store haug med jern- og trevarer som ikke fikk plass på «Gjøa», for det meste tønner og kasser som nå sto tomme. Dette var svært ettertraktede varer blant inuittene. Nå gjensto bragden og kronen på verket – Nordvestpassasjen.
Det var små passasjer og havet var grunt, men mannskapet på «Gjøa» hadde gode forhold på sin side. Skuta var liten og været var rolig, og ikke minst; mannskapet hadde seilt i slike forhold før. Det hele skulle bare ta dem drøye to uker. Den 26. august møter de den amerikanske hvalfangerskuta «Charles Henson», ledet av kaptein McKenna. Amundsen ble svært overrasket da kapteinen visste hvem de var og ønsket dem hjertelig velkommen som de første gjennom Nordvestpassasjen. Det Amundsen ikke visste var at broren Leon og Fridtjof Nansen hadde vært i kontakt med The Geographical Society of the Pacific gjennom den norske konsul i San Francisco og bedt dem om å bistå ekspedisjonen dersom «Gjøa» dukket opp.
Om bord på «Charles Henson» kunne Amundsen bli oppdatert på hendelsene hjemme. Unionen med Sverige hadde som kjent blitt oppløst av Stortinget 7. juni 1905. I de amerikanske avisene kunne polfareren lese at det hadde brutt ut krig mellom unionspartnerne.
Nok en overvintring
De hadde i utgangspunktet kort vei å seile til kysten av Alaska, men Amundsen valgte å legge skuta i vinteropplag ved King’s Point. Han begrunnet dette valget med at høstmørket snart kom, og at isforholdene var usikre. Meningene blant mannskapet var sprikende. Helmer Hanssen hadde røket uklar med sjefen, og også Gustav Wiik var misfornøyd med å skulle tilbringe nok en vinter i polarnatten.
Ved King’s Point møtte de en nordmann ved navn Christian Sten, som hadde bosatt seg sammen med lokalbefolkningen etter at skuta hans hadde forlist. Sten var et kjærkommet syn, og skapte god stemning blant mannskapet. Særlig Lindstrøm fikk en god venn i Sten; «der var mellem koloniens to tykksakker utspændt et ubrødelig venskap», skrev Amundsen senere. Sten hjalp mannskapet med bygging av vinterhus, og introduserte dem til lokalbefolkningen. Sten hadde vært annenstyrmann på skonnerten «Bonanza», som hadde forlist og som på dette tidspunkt befant seg i fjæra ved King’sPoint. Amundsen og mannskapet fant en rekke forsterkninger og forsyninger om bord, deriblant en ovn som ville ha kommet godt med under de kalde vintermånedene i Gjøahavn. Den amerikanske hermetikken de byttet til seg ga mannskapet en etterlengtet variasjon i kostholdet.
Ved Herscheløya, ikke langt fra King’s Point, overvintret også mange hvalfangere. Men ellers var mannskapet på «Gjøa» fremdeles isolert fra omverdenen. Hva skjedde i Norge, og hadde de hørt nyheten om ekspedisjonens store bragd der hjemme? Amundsen bestemte seg for å gjennomføre en tur med hundesleder til telegrafen. Han tilbydde seg å frakte posten til alle som overvintret i nærheten. Med seg hadde han noen inuitter og en forulykket hvalskipper, og de satte ut den 21. oktober 1905. Først den 5. desember nådde de Eagle City, 1300 kilometer unna King’s Point, på grensen mellom Alaska og Canada.
Kompasset fra «Gjøa». Foto: Mekonnen Wolday, Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum
Amundsen begynte straks å telegrafere omverdenen. Førstemann på listen var naturlig nok Fridtjof Nansen. Telegraflinjen brøt raskt sammen etter annonseringen, og det tok fem dager før det dukket opp noe svar fra polarhøvdingen. Han ble nødt til å tilbringe flere måneder i Eagle City før han mottok post hjemmefra, deriblant et lengre svarbrev fra Nansen – da nyutnevnt som Norges utsending til London. Nansen hadde gjort sitt for å veve erobringen av Nordvestpassasjen inn i de nasjonale rammer og i den store fortellingen om det nye selvstendige Norge. Beseiringen av Nordvestpassasjen og lokaliseringen av den magnetiske nordpol ble en fjær i hatten for den unge nasjonen, hvis status fremdeles var usikker i imperialismens Europa.
Tragedien
Mens Nordvestpassasjen var et konkret og håndgripelig mål, ble den magnetiske nordpol langt vanskeligere å erobre. Mens Amundsen hadde korrespondert med verden, hadde Gustav Wiik pliktoppfyllende fortsatt sine vitenskapelige observasjoner. Også ved King’s Point lot han seg irritere over de to tromsøværingene Anton Lund og Helmer Hanssen. Noe av Wiiks respekt for Roald Amundsen hadde også forsvunnet i løpet av to overvintringer; de hadde studert sammen i Potsdam og var de eneste som hadde forutsetninger til å føre det vitenskapelige arbeidet. Tre overvintringer i isødet hadde nok påvirket den unge marineoffiseren, som aldri hadde vært i Polhavet tidligere. Wiik hadde overfor seg selv tatt på seg ansvaret for at ekspedisjonens vitenskapelige mål ble oppnådd.
Først den 3. februar 1906 kunne Amundsen forlate Eagle City. Han brukte litt over en måned på returen, og den 12. mars kunne han bringe mannskapet etterlengtede aviser og brev hjemmefra. Mot slutten av måneden ble Wiik plutselig syk. Ekspedisjonen hadde ingen utdannet lege med seg, og den eneste som var i nærheten var sjefen selv. Men Roald Amundsen hadde som kjent avbrutt sine legestudier for å bli polarforsker. Hans noe begrensede medisinske kunnskap strakk dessverre ikke til, og uten noen sikker diagnose var det lite de kunne gjøre. Nærmeste lege overvintret om bord på en av de amerikanske hvalfangerne på Herscheløya, men ute herjet en kraftig snøstorm som hindret dem i å hente bistand. Den 31. mars døde Gustav Wiik, kun 28 år gammel. Kisten ble lagt i vinterhuset, og huset ble spikret igjen til jorden tinte nok til en ordentlig begravelse senere på våren. 9. mai ble Wiik begravd ved det magnetiske observatoriet.
Amundsen anså Wiik som en god venn, og som et etterord til kameratens dagbok skrev han at «hans navn er nøie knyttet til Gjøaexpeditionens videskabelige resultater og vil altid vedbli at være det. Ved sit glimrende arbeide reiste han sig selv det vakreste minde.»
Arktisk vår
Våren 1906 ble benyttet til jakt. Amundsen hadde innlemmet en ung inuitt ved navnet Manni i mannskapet i løpet av vinteren, og hadde håpet at han ville bli med tilbake til Europa. Ifølge Amundsen var Manni «en udmerket fyr. Straalende fornøiet var han til enhver tid, paapasselig og snil.» Han hadde hjulpet dem med vedhogst, rengjøring og jakt, og spilte ofte dam med den danske løytnanten. I tillegg til Manni hadde mannskapet blitt utvidet med ytterligere to menn; nordmannen Ole Foss og en amerikaner ved navn Beauvais.
Den 7. juni 1906 feiret ekspedisjonen fedrelandet med brask og bram, ett år etter at Stortinget oppløste unionen med Sverige. Ifølge Amundsen var det en selvfølge at denne «revolusjonsdagen» tok over for 17. mai som Norges nasjonaldag, og satte en halv kasse sigarer på det i et veddemål mot Godfred Hansen. På senere ekspedisjoner skulle Amundsen fortsette tradisjonen med å feire frigjøringen fra Sverige på denne datoen.
Den 28. juni kom myggen til King’s Point, og Amundsen erklærte at «vor bedste tid var nu slut.» Isen hadde også brutt opp, og den 10. juli lå «Gjøa» klar til utseiling, ankret opp bak vraket av «Bonanza» for å unngå den verste drivisen. 13. juli la de opp ved Herscheløya og ventet på gunstigere isforhold. Dette var ifølge Amundsen et av få steder det gikk an å søke havn på Nord-Amerikas nordlige kyst, og var et meget viktig sted for hvalfangsten. Hvalfangsten som ifølge ham hadde medført svær risiko og mange tap. Alle livene og verdiene ble satt på spill for å høste barder til bruk i korsetter. Amundsen erklærte at «en damefigur er en dyrebar ting! Men jeg tror, at jeg efter mine erfaringer som polarmand vil stemme for reformdragten.» Reformdrakten var en samlebetegnelse på kvinneantrekk som fra midten av 1800-tallet ble konstruert i et forsøk på å erstatte den rådende stramme, ukomfortable og upraktiske samtidsmoten.
21. juli hadde Manni vært ute i en seilduksbåt alene, og hadde mest sannsynlig blitt tatt av en bølge mens han speidet etter ender. Løytnant Hansen og Foss hadde kommet til noen minutter senere, men de fant ingen spor etter den unge inuitten. Inuittene kunne som oftest ikke svømme, og liket hadde ifølge lokalbefolkningen blitt tatt av strømmen og kom aldri til å bli funnet. Etter flere forsøk måtte mannskapet på «Gjøa» gi opp letingen.
Den 3. august feiret mannskapet Kong Haakons fødselsdag «med den festlighed, vi kunde præstere, – nærmest med litt flere bønner på kaffen og nogen rosiner i hvetekaken. Vi havde ikke stort andet nu at gjøre fest med.» Kokken Lindstrøm – nå også annenmaskinist – hadde innrettet bakeri i maskinrommet, men forsyningene var knappe på dette siste stadiet av ekspedisjonen. Seilasen sørover var vanskelig i dette uvante området, i tåke og drivis. Amundsen måtte berømme sine menn på dette kritiske stadiet, og mente at «med vrange og uvillige folk vilde vor tur aldrig kunne været gjort.» I løpet av denne krevende seilasen ble propellen skadet, og de måtte nå klare seg uten motorkraft. Men de kom seg stadig sørover, og møtte etter hvert flere skuter. Post ble overlevert og amerikansk hermetikk ble kjøpt inn. Stemningen om bord steg i takt med temperaturen. «Hvormeget polfarer man end er, nytter det ikke at negte for, at varmen smaker godt, naar man har savnet den en tid», skrev Amundsen. Etter en drøy måneds seilas langst kysten nådde de Kapp Prince of Wales og Diomedøyene. Nordvestpassasjens endelige fullførelse med skip ble feiret med en skål. «Et lite bæger whiskey på dek i al fart.» Været tillot ikke festligere feiring, og selv flagget kunne ikke heises i den ufyselige stormen.
Ved Point Barrow hadde «Gjøa» mottatt en innbydelse til å besøke Nome, som hadde en stor andel norske utvandrere blant sin befolkning. I boken «Nordvestpassasjen» hadde ikke Amundsen ord for å beskrive mottakelsen de fikk i gruvebyen da de kom dit 31. august. Amundsen skalv over hele sitt legeme i det nasjonalsangen runget ut over havnen i det de kom i land.
Hjemkomsten
5. september satte Amundsen kursen mot Seattle om bord på dampskipet Victoria. Hans nestkommanderende Godfred Hansen fikk i ansvar å seile «Gjøa» til San Francisco, hvor Amundsen igjen møtte mannskapet. Amundsen donerte per telegraf de vitenskapelige resultatene fra ekspedisjonen til den norske stat, uten forbehold, og den 20. november kom hele besetningen endelig seilende inn Kristianiafjorden om bord på panserskipet «Norge». Kristiania hadde ruskevær, men byen var allikevel fylt av feststemte mennesker, og skolene hadde fridag. Både Nansen og Kong Haakon var dessverre bortreist, men polarhøvdingen hadde gjort seg til kjenne i avisspaltene – hvor han hadde formidlet viktigheten av Amundsens store dåd.
For polfarerne var det aldri lovnaden om gull og grønne skoger som motiverte. Det lå ingen rikdommer i det endeløse isødet. Det var vitenskapen, forskertrangen og eventyrlysten som drev dem til å utforske Nordpolens hemmeligheter. «Gjøa» hadde gjort sitt for å «fri verden ut av gaatemørket der nord», slik Amundsen beskrev det i innledningen til boken «Nordvestpassasjen.»
Med «Gjøa» seilte Amundsen opp som Nansens uomstridte arvtager innen polarforskningen. Den var ifølge den norske ministeren i London en av de mest vellykkede og best organiserte ekspedisjoner i polarforskningens historie. Nansen vektla overfor Amundsen at «Gjøa» hadde forkynt overfor hele verden hva nordmenn duger til, og at ekspedisjonen hadde oppnådd meget verdifulle resultater med svært beskjedne midler. Det var akkurat den prestisjen en ny nasjon sårt trengte på den internasjonale arena.
I Europa var begeistringen stor, i hvert fall på kontinentet. I den britiske presse hadde «Gjøa» derimot fått en reservert mottakelse, og Amundsens britiske støttespillere meldte kun om en lunken interesse. Måten Amundsen og hans menn hadde beseiret Nordvestpassasjen på var muligens for beskjeden for det britiske publikum. At passasjen hadde vært en verkebyll for det britiske imperiet gjennom flere hundre år bidro nok til dette.
«Gjøa» sto utstilt ved Golden Gate brua fra 1928 til det ble fraktet til Bygdøy i 1973. Foto: Carl M. Hansen, Norsk PolarinstituttGjøahavn i dag. Foto: Jan Fasting, Norsk Polarinstitutt
Roald Amundsen lurer alle og eroberer Sydpolen. En ekspedisjon av ypperste merke, bortsett fra de kranglene som sjefen setter i gang.
location_on
Sydpolen
manage_accounts
Roald Amundsen
sailing
Fram
Kristiansand 10. august 1910. Roald Amundsen har fått låne polarfartøyet «Fram» av den norske stat. Han har trommet sammen mannskaper som lever i den tro at sjefen planlegger et nytt polarframstøt nordover.
Helmer Hanssen, vesteråling bosatt i Tromsø, stusser over noe av det som lastes inn. Det passer ikke til en nordpolstur.
«Fram» kaster fortøyningene og står ut av havnen. Først i Funchal på Madeira samler Amundsen mannskapet på dekk og lar bomben springe. Foran et stort kart over Antarktis forteller sjefen at han har tenkt seg til Sydpolen.
Historisk: Et bilde som har fått status som ikon i norsk historie. Fire barhodede menn ved teltet de etterlot seg på Sydpolen. Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Oscar Wisting.
Som rekord er Nordpolen tatt. Den amerikanske polarforskeren Robert Peary og den amerikanske legen Fredrick Cook hevder begge å ha vært der. Amundsen satser nå på å bli den første på Sydpolen i et kappløp med den britiske kaptein Robert Scott. (Pearys og Cooks påstander ble senere trukket i tvil).
Amundsen spør mannskapet om de likevel blir med på turen. Alle svarer ja. Selv forsvarer han kuppet: En rekord må til for å tiltrekke seg sponsorpenger. Så får han heller legge turen nordover senere.
Festmiddag i basen: Rundt bordet Bjaaland, Hassel, Wisting,Hanssen, Amundsen, Johansen, Stubberud og Prestrud. Foto: Nasjonalbiblioteket
«Fram» når isbarrieren i Antarktis 11. januar 1911. I Hvalbukta etablerer Amundsen og hans menn en stor, midlertidig leir. De kaller basen Framheim, setter opp telt og ferdighus og graver ut flere rom i snøen. Til og med en badstu finner de plass til. Polarkokken Adolf Henrik Lindstrøm fra Hammerfest holder grytene varm på basen.
Amundsen må vente på den arktiske våren, men er utålmodig og engster seg for hva Scott foretar seg. Er britene allerede på vei mot polpunktet?
8. september 1911 tar Amundsen beslutningen. Depotene er allerede satt ut, de må komme av gårde. Ni mann og en flokk med grønlandshunder legger i vei i 30 minusgrader. Det blir enda kaldere de neste dagene. selv akevitten fryser. Er det 60 minus? De har startet for tidlig og må snu ved depotet på 80 grader sør – før det er for sent. Alle har fått frostskader. Verst står det til med løytnant Kristian Prestrud. Den erfarne polfareren Hjalmar Johansen venter i to timer på Prestrud og redder livet hans.
Da de to kommer tilbake til Framheim flere timer etter de andre, klokken halv ett om natten, spør Amundsen hvor de har vært. Johansen går rett til sengs. Ved frokostbordet dagen etter konfronterer Johansen sjefen foran hele mannskapet. Johansen blir etter dette baskteaket i realiteten utelukket fra resten av ekspedisjonen og gitt ansvaret for å gjennomføre en alternativ ekspedisjon østover, til det allerede oppdagede Edvard VII Land. De resterende fem mennene skal gjøre det avgjørende framstøtet mot polpunktet.
Nansens og Amundsens ruter. Kart: Norsk Polarinstitutt
20. oktober 1911 legger fem mann, fire sleder og 52 hunder på vei sørover. Teknisk går ekspedisjonen på skinner, men blant de fem er det til tider en anstrengt tone. Olav Bjaaland og Sverre Hassel er kritiske til mange av Amundsens valg, det gjelder blant annet beregningen av rasjoner.
Midt under den vanskelige oppstigningen til høytliggende sydpolsplatået, bryter det ut åpent munnhoggeri. Amundsen forlanger at Bjaaland skal returnere til Framheim. Sverre Hassel skal følge med for å navigere tilbake. Bjaaland kryper til korset, ber tynt og hindrer splittelse av laget. Amundsen aksepterer beklagelsen, men presiserer at motsigelser tåler han ikke.
Sverre Hassel omtaler senere Amundsen som «den krakilske mann» og forundrer seg over at han stadig prøver å få krangler i gang. Høyst merkelig for en sjef og leder som jo nettopp skulle bevare freden og samarbeidet, mener Hassel. Helmer Hanssen og Oscar Wisting ser ut til å innordne seg alle sjefens luner. Ifølge Hassel er de sjefens «knuppegutter».
De nærmer seg Sydpolen. Etter Helmer Hanssen beregninger har de bare åtte kilometer igjen da han stopper hundespannet, tar en av hundene ut av seletøyet og lar den løpe ved siden. Han roper til Amundsen at han må komme og løpe foran.
«Hvorfor det», spør Amundsen.
«Jeg kan ikke få hundene til å løpe hvis ingen flyr foran,» svarer Helmer Hanssen.
Da mennene har gjort unna de åtte kilometerne, roper Helmer Hanssen til Amundsen at nå må de være på Sydpolen.
Alle fire sledene stoppet. Det var et høytidelig øyeblikk for oss alle sammen.
Helmer Hanssen
« Alle fire sledene stoppet. Det var et høytidelig øyeblikk for oss alle sammen» skrev Helmer Hanssen senere. Det er den 14. desember 1811.
Amundsen og de fire andre i sydpolsekspedisjonen planter det norske flagget på Sydpolen. Postkort.
Kreditering:kunster: Andreas Bloch, utgiver: Mittet & Co. / eier: Nasjonalbiblioteket, bldsa_NBRA0107Amundsen tar solhøyden og Helmer Hanssen kontrollerer den kunstige horisonten på Sydpolen, 14.-17. desember 1911
Kreditering:
«fotograf: ukjent / eier: Nasjonalbiblioteket, bldsa_NPRA0132»
De er på Sydpolen noen dager. Barhodet foran det norske flagget tar de det berømte bildet ved teltet der Amundsen legger igjen brev til kong Haakon og kaptein Scott som når polpunktet 17. januar 1912, men som omkommer sammen med sine menn på tilbaketuren, bare 18 kilometer fra neste depot. Kulde, uvær, sykdom og knappe rasjoner feller Amundsens konkurrent.
26. januar 1912 våkner kokken Adolf Henrik Lindstrøm av hundeglam og bråk utenfor Framheim. Roald Amundsen kommer inn, stiller seg midt på golvet og flirer.
«God Morgen, min kjære Lindstrøm! Har du noe kaffe til oss?»
Lindstrøm spretter opp fra køya.
«E de dokker? Har dokker vært på polen?»
«Tror du ellers du hadde sett meg her nå», svarer Amundsen full av triumf.
Bratvaag-ekspedisjonen skulle foreta vitenskapelige undersøkelser på Frans Josefs Land og tilliggende strøk, samtidig som ekspedisjonen skulle drive alminnelig fangst under oppholdet. Underveis stoppet ekspedisjonen på Kvitøya og fant funn etter Salomon August Andrées ekspedisjon som forsvant sporløst i 1897. Det ble en stor sensasjon.
location_on
Kvitøya, Frans Josefs Land
manage_accounts
Gunnar Horn
sailing
MK «Bratvaag»
Leiren til Andrée-ekspedisjonen ble funnet sørvest på Kvitøya, og fikk navnet Andréeneset i 1934. Kart: Norsk Polarinstitutt
Andrées leir blir funnet
Selskuta «Bratvaag» forlot Tromsø 30. juli, og ankom Kvitøya 5. august. Målet for oppholdet her var å harpunere hvalross, samt å foreta geologiske og botaniske undersøkelser. Andrées leir ble funnet ved en tilfeldighet av to fangstmenn om formiddagen den 6. august. Leiren lå på nordvestsiden av en fjellknaus og var for en stor del tildekket av snø og is.
Den svenske ingeniøren Salomon August Andrée ville nå Nordpolen med luftballong. Startstedet for ekspedisjonen var Virgohamna nordvest på Svalbard. Luftballongen forsvant med et mannskap på 3 personer. Hva som skjedde skulle forbli et mysterium i 33 år.
Gunnar Horn ledet «Bratvaag»-ekspedisjonen. Foto: Norsk PolarinstituttMK Bratvaag i Tromsø. Foto: Norsk Polarinstitutt
Av synlige gjenstander fant ekspedisjonen blant annet en seilduksbåt på slede som inneholdt bøker, tabeller, to gevær, et anemometer, klær, en teodolitt, en harpun, en hammer, flere filer, en båtshake av messing og rester av en isbjørn. Rundt båten fantes blant annet en kasse med ammunisjon, et svensk flagg, klær og tekstiler, en instrumentkasse, et barometer og en tom slede. Det ble fort klart hvilken ekspedisjon dette måtte være restene etter.
I tillegg fant også ekspedisjonen underdelen av et lik, som på grunn av merker i klærne ble identifisert som Andrée, samt en grav som viste seg å inneholde levningene etter Strindberg. Hodet manglet, men ble funnet like ved siden av.
«Bratvaag»-ekspedisjonen reiste en varde på funnstedet, tok gjenstandene de hadde funnet med seg og forlot øya dagen etter. Om formiddagen den 8.august møtte «Bratvaag» selfangeren «Terningen» like utenfor Victoriaøya, og ekspedisjonen fikk sendt beskjed om funnet med den, før «Bratvaag» fortsatte østover mot Frans Josefs land.
Gjenstander om bord på selskuta «Isbjørn». Foto: Norsk Polarinstitutt Det var en sensasjon da levningene etter Andrée-ekspedisjonen ble funnet på Kvitøya i 1930. Foto: Norsk Polarinstitutt
«Isbjørn»- ekspedisjonen
Meldingen om Andrée-funnet nådde Norge den 22. august, og vakte naturlig nok stor oppstandelse. Alle ønsket å komme i kontakt med «Bratvaag» for nærmere informasjon om funnet. Knut Stubbendorf ønsket å nå ut til «Bratvaag» for å foreta et intervju med ekspedisjonsleder Gunnar Horn, og dro avgårde med selskuta «Isbjørn» med kurs mot Kvitøya. I tillegg ble det etter hvert bestemt at «Isbjørn»-ekspedisjonen også skulle forsøke å ta seg til Kvitøya for å undersøke funnstedet.
Selskuta «Isbjørn» forlot Tromsø 27. august, men tapte, på grunn av tekniske problemer, kappløpet om å få det første intervjuet med Gunnar Horn. I stedet satte «Isbjørn» kursen mot Kvitøya, hvor den ankom den 5. september. Det var nå langt mindre is og snø på funnstedet enn da «Bratvaag»-ekspedisjonen hadde vært der, og en rekke nye gjenstander hadde dermed kommet til syne. Den første dagen på Kvitøya fant ekspedisjonen således en slede, et knytte av ballongduk som inneholdt klær, to par snesko, en sekstant, et medisinskrin, en del geologiske prøver, ammunisjonskasser og fyrstikker, Frænkels almanakk og tre notisbøker, Strindbergs loggbok og en del andre saker. Ekspedisjonen fant også de filmene som danner utgangspunkt for bildematerialet fra ballongferden. I tillegg fant ekspedisjonen skjelettdelene av et menneske som senere ble identifisert som Frænkel.
Neste dag fant ekspedisjonen en del proviant, en meteorologisk journal, Strindbergs almanakk og en del andre dokumenter. I tillegg fant de overkroppen og hodet av nok et lik, som viste seg å være de øvrige restene av Andrée.
Ankomst Tromsø og Stockholm
«Bratvaag»-ekspedisjonen var tilbake i Tromsø den 2. september. En kommisjon oppnevnt av den svenske og den norske regjeringen sto da klar i Tromsø for å undersøke funnet. Kommisjonen, som besto av professor Gunnar Hedrén, professor Nils Lithberg, fylkeslege Bertram Dybwad-Holmboe og dosent Adolf Hoel, hadde ankommet Tromsø 30. august. I tillegg var det bestemt at også Gunnar Horn skulle ta del i kommisjonens arbeid. Den norske regjering stilte den norske marines bevoktningsfartøy «Michael Sars» til kommisjonens disposisjon, og om morgenen den 2. september dro kommisjonen ut for å møte «Bratvaag»-ekspedisjonen.
Frænkels kiste bæres inn i Kysthospitalet 16. september 1930. Foto: Norsk Polarinstitutt
Etter en seremoni på bryggen i Tromsø ble funnet brakt til Kysthospitalet for undersøkelse. Det ble da blant annet brakt på det rene at det var likene av Andrée og Strindberg som var funnet, og en fant dessuten Andrées dagbøker, som lå gjemt i klærne hans. Den 6. september var undersøkelsene så og si avsluttet. Planen videre var at det skulle holdes en minnegudstjeneste i Tromsø domkirke den 8. september, og samme kveld skulle Andrée- ekspedisjonen føres hjem til Sverige med Skipet “Svensksund”.
Den 7. september kom imidlertid meldingen om Isbjørn-ekspedisjonens funn, og planene måtte således endres noe. Minnegudstjenesten ble holdt som planlagt, mens hjemferden ble utsatt i påvente av “Isbjørns” ankomst. Isbjørn-ekspedisjonen” ankom Tromsø den 16. september, og kommisjonen gikk umiddelbart i gang med sine undersøkelser. Kommisjonen var ferdig den 18. september, og om formiddagen den 19. september ble de tre kistene samt resten av funnet brakt ombord i “Svensksund”.
Frænkels kiste bæres inn på Kysthospitalet i Tromsø for nærmere undersøkelse. Foto: Norsk PolarinstituttMinnestund i Tromsø. Andrées kiste bæres til vognen som skal føre kista om bord på skipet «Svensksund». Foto: A. Ulich, Norsk Polarinstitutt Store folkemengder hadde samlet seg i Tromsø da kistene til de omkomne ble fraktet med hest og vogn til kaia. Foto: Norsk Polarinstitutt
«Svensksund» ankom Stockholm den 5. oktober, og samme dag ble det arrangert en minnegudstjeneste i Storkyrkan, med påfølgende minnefest i Stockholm stadshus om kvelden. 9. oktober ble så de døde ført til Stockholms krematorium, hvor de ble kremert etter en kort minnehøytidelighet.
Roald Amundsens «Maudekspedisjon» seilte gjennom Nordøstpassasjen og fikk samlet en mengde vitenskapelige data. Under siste del av ekspedisjonen gjorde Amundsen, sammen med Oscar Omdal, forsøk med fly fra Alaska.
location_on
Nordøstpassasjen
manage_accounts
Roald Amundsen
sailing
Maud
Roald Amundsens Maud-ekspedisjon hadde de samme målene som hans planlagte ekspedisjon med skipet «Fram» hadde hatt (før han satte kursen mot Sydpolen) – å drive med isen i Polhavet over Nordpolen. Underveis skulle det gjøres vitenskapelige observasjoner og undersøkelser. Dette var samme framgangsmåte som Nansen hadde brukt på den første «Fram»-ekspedisjonen. Amundsen førte derimot «Maud» lengre øst enn det Nansen hadde gjort med «Fram», hvor skipet frøs fast ved De Nysibirske Øyer. Ved å gå inn ved Bennettøya planla Amundsen å havne på en nordligere kurs, og ikke bare nå fram til Nordpolen, men også komme gjennom området mellom polen og Alaska, ett området som enda ikke var fullt utforsket. Slik skulle det ikke gå.
Kart som viser hvor «Maud»-ekspedisjonen seilte. Kart: Norsk Polarinstitutt
Skonnerten «Maud»
Til ekspedisjonen ble skipet «Maud» bygget. Det var en tremastet skonnert bygd ved Christian Jensens båtbyggeri på Asker. «Maud» ble bygget etter samme modell som «Fram», men var kortere, bredere og lettere. Skipet skulle løftes opp av ismassene i stedet for å bli skrudd ned i isen. Første verdenskrig kastet skygger over ekspedisjonen, prisene steg, og mangel på penger førte til utsettelser, men endelig 7. juni 1917 ble «Maud» sjøsatt og døpt av Roald Amundsen med en isklump foran en stor folkemengde.
Det er ikke min akt å håne den edle drue. Men allerede nå skal du få føle litt av ditt rette element. For isen er du bygget, og i isen skal du tilbringe din beste tid, og der skal du løse din oppgave. Med vår dronnings tillatelse døper jeg deg Maud.
Roald Amundsen
«Maud» innefrosset i isen. Foto: H.U.Sverdrup / Norsk PolarinstituttI Roald Amundsens hjem på Svartskog henger det signerte portretter av Dronning Maud og Kong Haakon. Foto: Ann Kristin Balto, Norsk Polarinstitutt Skipstegning av «Maud». Kilde: Follo Museum, MiA
Da ekspedisjonen endelig forlot Kristiania i 1918, flere år etter opprinnelig planlagt, var det ni mann om bord; Helmer Hanssen, Oscar Wisting, Knut Sundbeck, Martin Rønne, Peter Tessem, Paul Knutsen, Harald Sverdrup, Emanuel Tønnesen og Roald Amundsen selv. Da skipet ble liggende noen dager utenfor Khabarovo plukket de også opp den russisk-norske telegrafen Genadij Olonkin.
Overvintring Maudhavn
Det gikk ikke som planlagt for Amundsen og hans mannskap. Skipet kom aldri inn i en «strøm» i drivisen som kunne ført skipet nordover i Polhavet. I stedet fulgte de kysten av Russland, og lot skipet fryse inn i isen i en liten vik nær Kapp Tsjeljuskin som fikk navnet «Maudhavn».
I løpet av overvintringa skjedde det flere ulykker. Først ramler Amundsen over ripa, og slår seg voldsomt i hodet og høyre arm og skulder:
Det var et fryktelig støt. Jei rettet mei straks op i sittene stilling, men kunne høre, hvordan de brutte ben knaket mot hverandre. Stjerner av alle farver for mei forbi øinene, men jei taptikke bevistheten.
Roald Amundsen
Armen var brukket. 8. november rammet ulykka Amundsen på nytt. Han ble angrepet av en isbjørn en tidlig morgen han gikk ut på sjøisen ved skipet. Isbjørnen rakk å slenge Amundsen i bakken, og satte klørne i Amundsen før bjørnen ble skutt. Amundsen ble satt ut av spill i mange uker, før han var på beina igjen og den tredje ulykka rammet. I det magnetiske observatoriet 10. desember oste det sånn av parafinlampen i taket, og i det tette rommet ble Amundsen kullosforgiftet og holdt på å stryke med.
Roald Amundsen foretar målinger. Foto: H.U. Sverdrup, Norsk Polarinstitutt
Peter Tessem og Paul Knutsen forsvinner
Etter overvintringa i Maudhavn besluttet Roald Amundsen at Peter Tessem og Paul Knutsen skulle av sted med viktig post til Norge. Da «Maud» forlot Maudhavn 12. september 1919 sto Tessem og Knutsen igjen. Dette var det siste gang de to ble sett i live. De dro med sledehunder mot Port Dickson hvorfra de skulle dra videre hjem til Norge. De ankom aldri Port Dickson, og levningene etter de ble funnet i 1922. Dødsårsakene er uviss. I ettertid viser det seg å være mange uklarheter knyttet til Tessem og Knutsens avreise, og det Roald Amundsen skrev i sin dagbok, samsvarer ikke med det som ble den offisielle historien. Les mer i biografien om Peter Tessem.
Knapt nokon nordmenn har skapt fleire usvarte spørsmål enn Peter Tessem og Paul Knutsen – dei to polfararane som forsvann på veg heim frå Roald Amundsens «Maud»- ekspedisjon i 1919.
Paul Knutsen og Peter Tessem vinker farvel. Foto: H.U. Sverdrup, Norsk Polarinstitutt
Ulykkene fortsetter
Boka «Hos Tundra-folket»
«Maud» fortsatte sin ferd østover langs kysten, men kom seg ikke langt før isen buttet imot, og de måtte belage seg på ny overvintring i området, denne gang ved Ajon-øya. Her kom de i kontakt med lokalbefolkninga, – tsjuktsjerne, noe som ga en anledning til å studere deres måte å bo og leve på. Harald Sverdrup tilbrakte vinteren hos tsjuktsjerne, og samlet seg kunnskap om deres levemåte, noe han skriver om i boka som kom ut etter ferden.
Stemninga om bord ble amper under overvintringa. Det oppsto konflikter. Og Amundsen sendte herfra nok ett medlem av mannskapet hjem. Emmanuel Tønnesen ble fulgt av Helmer Hanssen og Oscar Wisting den lange veien til Nome i Alaska, hvorpå Tønnesen bega seg til Norge og de to andre fikk ringt til Norge på oppdrag fra Amundsen før de returnerte til «Maud» Sledeferden var slitsom og foregikk under vanskelige forhold. De tilbakela 1500 km før de var tilbake til skipet 14. juni 1920.
Lokale handelsfolk var i kontakt med skipet, og handlet med pelsvarer og mammuttenner, og en dag hadde Georg Kibisow med seg en isbjørnunge som fikk navnet «Marie». Isbjørnungen fikk mye oppmerksomhet fra Amundsen som prøvde å dressere henne etter beste evne. I dagboka hans nevner Amundsen Marie til stadighet, helt til han en dag skrev at han hadde «kloroformert» isbjørnungen etter at den hadde gått til angrep på han.
Roald Amundsen mater isbjørnungen Marie som han prøvde å temme for å lære den å trekke slede. Foto: Nasjonalbiblioteket Isbjørnungen Marie befinner seg utstoppet på Roald Amundsens eiendom på Svartskog som i dag er et museum. Foto; Ann Kristin Balto, Norsk Polarinstitutt
Da isen åpnet seg våren 1920 rettet skipet kursen mot Nome i Alaska. Amundsen og Hanssen ble de første som hadde seilt gjennom både Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen, men da «Maud» kom fram til Nome skulle ekspedisjonen miste enda tre mann. Helmer Hanssen, Martin Rønne og Knut Sundbeck forlot «Maud» i Alaska, til Amundsens store forargelse. De som var igjen var Amundsen, Wisting, Sverdrup og Olonkin. Med bare fire mann og en innfødt som skulle ta seg av rengjøring om bord, gjorde de ett nytt forsøk på å drifte mot Nordpolen.
Olonkin og Wisting ombord på «Maud» med tsjuktsjermannskap. Foto: Gennadi Olonkin, Norsk Polarinstitutt
«Maud» lå nord for Kapp Serdtse-Kamen ved Beringstredet 1920–21. I denne perioden ble enkelte Tsjuktsjere hyret som hjelpemannskap, men de lyktes likevel ikke å komme noe nærmere målet. En tsjuktsjer som kom på besøk var Kakot med sin syke datter Nita. Amundsen tok seg av den syke jenta, og ble kalt for bestepappa av henne. Den ti år gamle Camilla Carpendale kom om bord som selskap til Nita.
Med Wisting som kaptein
Etter nok en tung overvintring rettet «Maud» kursen mot Seattle i USA. Skipet trengte reparasjoner og nye forsyninger. Amundsen forlot følget der, og tok med seg de to jentene. Den neste fasen av ekspedisjonen overlot han til det som var igjen av mannskapet. Selv hadde han begynt å arbeide på en ny plan; å fly over Nordpolen i flymaskin. I ett nytt forsøk på å nå polen, med nye tilføyelser til mannskapet drev «Maud» rundt i isen nord for Øst-Sibir i 1922–25 under Oscar Wistings kommando. Under Wisting var deltakerne: Sverdrup, Wisting, Olonkin, Karl Hansen, S. Syvertsen (døde 16.06.23), den svenske meteorologen Finn Malmgren og Odd Dahl. Tsjuktsjeren Kakot var hjelpemannskap.
Resultater fra Maud-ekspedisjonen
Ekspedisjonen drev verken over Polhavet eller nådde Nordpolen, som var Amundsens egentlige mål, men Harald Sverdrup fikk samlet en mengde vitenskapelige data. Både magnetisk og astronomisk observatorium, en dragestasjon, en ballongstasjon og en plass for de meteorologiske instrumenter ble etablert i og omkring skipet under de mange overvintringene. Under siste del av ekspedisjonen gjorde Amundsen, sammen med Oscar Omdal, forsøk med fly fra Alaska. Roald Amundsen og Helmer Hanssen ble, med «Gjøa»-ekspedisjonen 1903–06 og «Maud»- ekspedisjonen, de første som hadde seilt rundt hele Arktis.
Sverdrup i laboratoriet på «Maud» Foto: Norsk Polarinstitutt Forsøk på å fly var ingen suksess. Foto: H.U. Sverdrup, Norsk Polarinstitutt Illustrasjon som viser de ulike vitenskapelige undersøkelsene som ble utført i havet, på isen og i lufta, illustrert av Odd Dahl, Norsk Polarinstitutt
Den andre «Fram»-ekspedisjonen 1898–1902 ble ledet av Otto Sverdrup (1854–1930), mannen som i samtiden ble kalt «The King of Arctic Navigators».
location_on
Ellesmere island
manage_accounts
Otto Sverdrup
sailing
Fram
Otto Sverdrup, «The King of Arctic Navigators». Foto: Norsk Polarinstitutt
Sverdrup hadde vært kaptein under den første «Fram»-ekspedisjonen 1893–1896, ledet av Fridtjof Nansen (1861–1930). Etter «Fram»s sensasjonelle hjemkomst fra Arktis i 1896, foreslo Nansen å bruke skuta til en ny vitenskapelig ekspedisjon. Nå var det geografiske siktemålet de uutforskede områdene nord på Grønland, og Sverdrup ble utpekt som ekspedisjonens naturlige leder. Hvis anledningen bød seg, skulle Nordpolen erobres med hundesleder.
Den andre «Fram»-ekspedisjonen var nesten fullfinansiert av bryggeribrødrene Amund og Ellef Ringnes og Axel Heiberg. Utgiftene beløp seg til bortimot 220 000 kroner, der Stortinget bidrog med beskjedne 20 000 til reparasjoner og ombygging av «Fram». Som i den første «Fram»-ekspedisjonen ble båtbygger Colin Archer sentral i planleggingen, da han fikk ansvaret for ombyggingen av skuta. Av ekspedisjonens besetning på 16 var det fire vitenskapsmenn. Per Schei var med som geolog, mens Gunnar Isachsen var kartograf. Dansken Edvard Bay stod for den zoologiske ekspertisen, og svensken Herman G. Simmons var botaniker. «Altmuligmannen» Sverre Hassel var også med – i 1911 var en av de fem som først kom til Sørpolen.
På vei mot Grønland ble kryssingen av Atlanterhavet preget av sjøsyke – «Fram» var ikke konstruert for lange turer i åpent hav. Etter å ha tatt om bord hunder i Diskobukta på Grønland la «Fram» ut i Baffinbukta med kurs for Smith Sound og Kane Basin. Vanskelige isforhold denne sommeren hindret skuta i å komme gjennom, og ekspedisjonen måtte ta første overvintring i Smith Sound. Ekspedisjonen tok da fatt på utforskningen av den ukjente polarøya Ellesmere Land. Med en størrelse på ca. 200 000 km², nesten 2/3 av Norges areal, var det en stor oppgave de påtok seg. På en av sledeekspedisjonene møtte Sverdrup tilfeldigvis den kjente polarforskeren Robert Peary, som i 1909 ble første mann på Nordpolen. Peary var ikke særlig glad over å treffe en konkurrent i «sitt eget revir» i kappløpet mot Nordpolen. Sverdrup var på sin side ikke fremmed for tanken på en rask sledeekspedisjon til Nordpolen fra nordspissen av Grønland, der planen var å reise et overvintringshus. Men Sverdrup ombestemte seg, og det er usikkert om valget skyldes vanskelige isforhold i Smith Sound eller en konfrontasjon med Peary. Det var en stor skuffelse for Sverdrup å gi opp målet om å utforske den nordligste delen av Grønland. Han siktet nå mot vestkysten av Ellesmere Land og de fremmede områdene enda lengre vest. Peary så imidlertid på «Fram» som en base for et norsk forsøk på å erobre Nordpolen. Etter møtet med Sverdrup startet han sitt fremstøt desperat tidlig, som endte med amputasjon av sju forfrosne tær.
Den andre «Fram»-ferdens rute. Kart: Norsk Polarinstitutt
Da våren kom startet kartleggingen for fullt. Sverdrup krysset Ellesmere Land sammen med zoologen Bay, en strabasiøs tur som tok tre uker. En av de andre sledeekspedisjonene endte derimot i en tragedie. I juni 1899 skjøt ekspedisjonens lege Johan Svendsen seg selv etter fire ensomme dager i teltet. Det viste seg senere at han hadde misbrukt morfin og kokain fra medisinlageret. I Svendsens notater stod det skrevet:
Jeg har i sørgelig Grad overvurdert mig selv. Tror det er en Fordel for Expeditionen at blive meg kvit.
Livet i isødet var tøft og kunne være en stor påkjenning. «Fram»s andre vinterhavn var i Jones Sund i fjorden ekspedisjonen døpte til Havnefjord. Her fortsatte de kartleggingstoktene og de vitenskapelige undersøkelsene. Tiden ble også brukt til jakt, som var en viktig beskjeftigelse under hele ekspedisjonen. I tillegg arbeidet man med å reparere og forbedre utstyret. Oppfinnsomheten var stor – de konstruerte for eksempel en ny og bedre primus. Et nytt «alt-i-ett» kokekar som samtid smeltet snø til drikkevann, viste seg også praktisk. Enda bedre mottatt ble det nyutviklede teltet med dobbel duk, som fjernet det irriterende problemet med riming fra taket.
Fra venstre: Simmons, Bay, Fosheim, Raanes og Lindstrøm. Foto: Nasjonalbiblioteket
Det ble likevel en dyster vinter. Det andre dødsfallet på tre måneder skapte både sorg og frykt. I en alder av 27 år døde altmuligmannen Ove Braskerud av lungebetennelse i oktober 1899. Flere var syke denne vinteren. Og våren kom med mer problemer. Det oppstod brann på dekk, der mange parafininnsatte kajakker brant opp. Situasjonen var kritisk da man rakk å fjerne kruttbeholdningen før det smalt. Med bøttevis av smeltevann fra store dammer på isen ble brannen slukket før en stor tank med sprit på dekk tok fyr. Kun tilfeldigheter gjorde at skuta og viktig utstyr ble berget, og at mannskapet reddet livet. Etter hvert ble Sverdrup opptatt av et nytt mål – oppdagelsen av Nordvestpassasjen. På 300 år hadde ingen klart å finne denne seilingsruten. For Sverdrup ble det også mest med tanken. Sledeekspedisjonene sommeren 1900 var meget strevsomme; tårnhøye skrugarder, snøfonner og fjellvegger gjorde fremdriften vanskelig. Mannskapet holdt likevel fram med utforskningen og kartleggingen. Sammen med Ivar Fosheim dro Sverdrup på en lang sledeekspedisjon der en ny øy ble oppdaget. Øya ble døpt Axel Heiberg Land etter en av ekspedisjonens sponsorer. Sverdrup og Fosheim nådde 81. grader nordlig bredde på denne ferden. Hassel og Isachsen hadde derimot lagt kursen over havisen mot vest. De nådde en ukjent øy som også ble oppkalt etter en sponsor, Amund Ringnes Land.
På «Fram»s dekk i tredje vinterhavn, innerst i Gåsefjorden (1900-01). F.v. Herman Georg Simmons, Edvard Bay og Sverre Hassel. Foto: Norsk Polarinstitutt
Den påfølgende vinteren frøs «Fram» fast i isen i Gåsefjorden sørvest på Ellesmere Land, ekspedisjonens tredje overvintring. Dette skulle være siste overvintring, så stemningen var god. Livet fortsatte som før. Selv om mange opp gjennom polarhistorien hadde omkommet av skjørbuk, unngikk den andre «Fram»-ekspedisjonen denne fryktinngytende sykdommen. Det ferske kjøttet som jakten innbrakte ga et rikt tilskudd av c-vitaminer. Den kaldeste temperaturen ble oppnådd denne vinteren, i underkant av 50 kuldegrader. Dette skapte frykt for at skuta ikke ville komme løs fra den tjukke isen til sommeren. Iskoss, skrugarder, nysnø, fokk og tåke gjorde i tillegg sledeekspedisjonene svært utfordrende. Det var heller ikke greit å være hund under disse forholdene. Kulden gikk ut over hundepotene, og et eksperiment med hundesko av seilduk løste bare problemet et stykke på vei. De største geografiske oppdagelsene denne våren stod Isachsen og Hassel for. Under en lang sledeekspedisjon støtte de på ytterligere to nye, store øyer. Den ene tok de seg bare tid til å navngi Kong Christian Land etter danskekongen. På den andre øya – som ble oppkalt etter Ellef Ringnes – ble hele kystlinjen kartlagt. Med tanke på øyas størrelse på over 10.000 km² var dette en imponerende bragd. I løpet av den to måneders lange sledetokten oppdaget Isachsen og Hassel mer nytt land enn det noen av de andre sledeferdene hadde gjort.
Den første dagen i vårsmia, fra venstre: Nødtvedt og Hendriksen. Foto: Nasjonalbiblioteket 4 av ekspedisjonens hunder: Gammelgulen, Rex, Lillemor og Veslegulen. Foto: Nasjonalbiblioteket
Sommeren 1901 skjedde det som ikke skulle skje – «Fram» kom ikke ut av den dels metertykke isen. Sverdrup forsøkte å sprenge en vei ut fra isen, men uten hell. I slutten av august var alt håp om å komme løs, ute. Ekspedisjonen måtte finne seg i nok en overvintring i dette øde polarlandskapet. Neste sommer lyktes de med å komme seg løs, og ekspedisjonen kunne vende trykt hjem til Norge igjen i 1902.
Selv om det vitenskapelige arbeidet ikke fungerte helt som det skulle under ekspedisjonen, ble en stor mengde forskningsmateriale samlet inn. Over 50 000 prøver ble tatt med hjem. En blanding av norske, svenske, danske, russiske, engelske og tyske forskere stod bak bearbeidingen. I motsetning til den første «Fram»-ekspedisjonen var man nå mye mer tilbøyelig for faglig samarbeid over landegrensene, noe som var et uttrykk for internasjonaliseringen av vitenskapen. Forklaringen ligger også i at bearbeidingen stort sett foregikk etter unionsoppløsningen fra Sverige i 1905. Resultatene ble publisert i 39 avhandlinger fra 1904 til 1926 i den nyopprettede skriftserien «Report of the Second Norwegian Arctic Expedition in the ’Fram’ 1898–1902». Fra begynnelsen av var geologen Schei sekretær i dette publiseringsarbeidet, og da han døde i 1905 overtok botanikkprofessor Wille ansvaret for redaksjonen. Det at 34 forskere deltok i bearbeidingen av materialet, viser at spesialisering var blitt nødvendig for vitenskapens videre utvikling. For eksempel innen botanikk fikk blomsterplanter, moser, lav, sopp, alger og fossile planter egne avhandlinger, det samme fikk de ulike dyreklassene krepsdyr, sjøedderkopper, mollusker, armføttinger, spretthaler, fisk, maneter, kråkeboller og sjøstjerner, svamper, insekter og edderkopper. Også forskjellige deler av den fossile fauna ble behandlet av flere vitenskapsmenn i separate avhandlinger.
I 1897 var Nordpolen fortsatt ukjent terreng. Den svenske ingeniøren Salomon August Andrée ville nå Nordpolen med luftballong. Startstedet for ekspedisjonen var Virgohamna nordvest på Svalbard. Luftballongen forsvant med et mannskap på 3 personer. Hva som skjedde skulle forbli et mysterium i 33 år, og fortsatt i dag er det uenighet om hva som skjedde på stedet mennene ble funnet omkommet.
Den svenske eventyreren og ingeniøren Salomon August Andrée forsøkte i 1896 å fly med luftballong fra Virgohamna nordvest på Svalbard.
Dårlig vær førte til at ekspedisjonen ble utsatt til året etter. I 1897 ble «Virgo» benyttet som ekspedisjonsfartøy (som i 1896), og i tillegg fulgte marinefartøyet «Svensksund», som var stilt til rådighet av den svenske stat. Den 30. mai var ekspedisjonen framme i Virgohamna, og arbeidet med å føre lasten i havn, sette ballonghuset i stand, fylle ballongen osv. kunne begynne. Uheldige meteorologiske forhold gjorde imidlertid at avreisen ikke kunne finne sted før den 11.
Andrée-ekspedisjonen 1896–1897. Swedenborg, Andrée, Frænkel og Strindberg ombord i (antakelig) ekspedisjonsfartøyet «Virgo». Foto: Reidar Lund / Norsk Polarinstitutt
«Ørnen»s flukt 11.–14. juli 1897
Om ettermiddagen den 11. juli tok luftballongen «Ørnen» av fra Virgohamna, nordvest på Svalbard, med Salomon August Andrée som ekspedisjonsleder, mens amatørfotograf Nils Strindberg og den eventyrlystne Knut Frænkel utgjorde resten av besetninga. Wilhelm Swedenborg trakk seg før avgang.
Luftballongen «Ørnen» ble laget i Paris av den kjente ballongkonstruktøren Henri Lachambre. Ballongen målte 20,5 meter i diameter og rommet 4500 kubikkmeter hydrogen, og var sydd i silke. Det oppsto tvil om ballongen var tett, og da ballongen ble utvidet med 300 kubikkmeter, ble det også foretatt ekstra tetting av syhullene med gummilakk.
Luftballongen «Ørnen» gjøres klar til avgang. Foto: Norsk Polarinstitutt
Ekspedisjonen hadde med seg 345 kilo ballast i form av sand. Resten av ballasten besto av ammunisjon og instrumenter, samt proviant beregnet for 3 ½ måned. I tillegg var det pakket ned reserveproviant, slik at ekspedisjonen til sammen var utstyrt med proviant for om lag 6 måneder ved avreise.
Det oppsto problemer for ekspedisjonen allerede i startfasen av ballongferden. Store deler av de store slepelinene, som skulle balansere og styre ballongen, gikk tapt allerede ved oppstigningen. For å kunne holde rimelig høyde var ballongen avhengig av klarvær. Men første natta støtte ekspedisjonen på tåke og kraftig skydannelse, slik at ballongen ble avkjølt, fuktig og tung, og dermed mistet høyde.
«Örnen» etter landing på isen 14.juli. 1897. Andrée-ekspedisjonen forsvant og det var et mysterium hva som hadde skjedd. Foto: Nils Strindberg, Norsk Polarinstitutt
Atskillig ballast måtte lempes over bord for at ballongen skulle kunne holde seg i lufta. De dårlige værforholdene løyet imidlertid ikke, og etter 65 timer og 33 minutter landet «Ørnen» på isen, 480 kilometer fra startpunktet på Danskøya.
Ekspedisjonen holdt seg på landingsplassen i én uke, mens de forberedte ferden over isen. De hadde to alternativer, enten å gå mot Sjuøyane utenfor nordkysten av Spitsbergen, eller mot Kapp Flora på Frans Josefs land. Det var lagt ut nød-depoter begge disse stedene. Avstanden til depotene var omlag 300 kilometer uansett hvilken vei de valgte. Valget falt på Frans Josefs land, og den 22. juli begynte isvandringen.
Isvandring
Andrée har skutt isbjørn. Foto: Norsk Polarinstitutt
I 13 døgn vandret havaristene mot Frans Josefs land før de innså at strømmen og isen førte dem i feil retning. Underveis hadde de kvittet seg med både proviant og utrustning, for å lette sledene som var tunge å dra. De la om ruta 4. august og gikk i retning Sjuøyane, men ga opp dette i midten av september. Drivisen førte de i en annen retning, og ferden begynte å ta på. De var utslitte og plaget av sykdom og skader og bestemte seg for å overvintre på isen, i håp om at strømmene til slutt ville føre de tilbake til Spitsbergen. Også denne planen slo feil, isen brøt opp, og 5. oktober reddet ekspedisjonen seg i land på Kvitøya.
Leir på isen. Foto: Nils Strindberg, Norsk Polarinstitutt
Kvitøya
Andrées dagboksnotater er svært sparsommelige etter ilandstigningen på Kvitøya. Teksten omfatter bare 4 ½ side, og ser ut til å ha blitt avsluttet kort tid etter ankomst. Disse notatene, som var i svært dårlig forfatning da de ble funnet, forteller om rekognosering og flytting, om dårlig vær, og om at det ble lagt planer om å bygge en hytte, en plan som aldri ble gjennomført. Det aller siste livstegnet fra Andrée- ekspedisjonen er fra 17. oktober 1897, da Strindberg i sin almanakk karakteriserte situasjonen som spennende.
Da «Bratvaag» – og «Isbjørn»-ekspedisjonene gikk i land på Kvitøya i august og september 1930 fikk verden vite hvor Andrée-ekspedisjonen endte opp. Rester etter ekspedisjonen ble funnet, de fant Strindberg gravlagt i en arktisk grav, mens likene etter Andrée og Frænkel ble funnet i restene av teltet.
Andrées leir blir funnet Selskuta «Bratvaag» forlot Tromsø 30. juli, og ankom Kvitøya 5. august. Målet for oppholdet her var å harpunere hvalross, samt å foreta geologiske og botaniske undersøkelser. Andrées leir ble funnet ved en tilfeldighet av to fangstmenn om formiddagen den 6. august.
Det har vært spekulert i hva som forårsaket ekspedisjonsmedlemmenes død. Trikinforgiftning fra isbjørnkjøtt, nedkjøling, sult og selvmord er bare noen av teoriene som har blitt nevnt som mulig dødsårsak. Bea Uusma har jaktet på ny kunnskap om ekspedisjonen i mer enn 15 år, og gjennom boka hennes «Ekspedisjonen. Min kjærlighetshistorie» blir hele hendelsesforløpet til ekspedisjonen gjennomgått.
Ifølge Uusma kan de fleste teoriene avskrives. Døden må ha kommet brått på fordi dagboknotatene ikke gir noen indikasjoner på at noe er på gang.
Det var en sensasjon da levningene etter Andrée-ekspedisjonen ble funnet på Kvitøya i 1930. Foto: Norsk Polarinstitutt
Spor etter ekspedisjonen
Historien om Andrées forsøk på å nå Nordpolen har fått mye oppmerksomhet fra ekspedisjonen forsvant i 1897. Mange bøker er skrevet, og filmer er laget. Svenskhuset på Kapp Thordsen hvor Salomon August Andrée overvintret under det internasjonale polaråret i 1882–83 står fremdeles. I Virgohamna på Svalbard finnes kulturminner etter både denne og andre ekspedisjoner som hadde stedet som utgangspunkt for hasardiøse luftballong- og luftskipekspedisjoner. Rester etter Andrées ballonghus, og Walter Wellmanns luftskiphangar er synlige i terrenget, og lokker til seg cruisebåtturister. På Kvitøya står et minnesmerke, og på Salomon August Andrées hjemplass Gränna i Sverige finnes et eget museum viet ekspedisjonen.
Virgohamna på Danskøya med kulturminner etter tidligere ekspedisjoner. Foto: Jon Aars, Norsk Polarinstitutt
I 1897 ledet Adrien de Gerlache den første overvintringsekspedisjonen i Antarktis, som overvintret i drivisen (ikke på land). Dette skulle bli starten på en epoke på 25 år med utbredt forskningsvirksomhet og ekspedisjoner i Antarktis. Flere av deltakerne på denne ekspedisjonen skulle komme med viktige bidrag i polarforskninga.
location_on
Vestkysten av Antarktishalvøya
manage_accounts
Adrien de Gerlache
sailing
Belgica
Den norske selfangstskuta «Belgica» var ekspedisjonsskipet som brakte deltakere og besetning til Antarktis. Foto: Anders Beer Wilse / Norsk Polarinstitutt
Amundsens første tur til Antarktis
Ekspedisjonsleder Adrien de Gerlache. Foto: Norsk Polarinstitutt
Den belgiske Antarktisekspedisjon ombord på skipet «Belgica» var Roald Amundsens første erfaring fra en vitenskapelig ekspedisjon, og første gang han reiste til Antarktis. Ekspedisjonen var også den første rent vitenskapelige ferden til dette området, og deltakerne skulle også bli de første til å overvintre i Antarktis.
«Belgica» var opprinnelig en norsk selfangstskute, og ble kjøpt fra rederen Johan Bryde for 50 000 kroner i 1897. Skipet het «Patria» og var en seilskute som hadde en innebygd dampmotor. I juni 1897 seilte skuta fra Sandefjord til Antwerpen for å gjøre de siste forberedelsene til ekspedisjonen. Besetningen som dro fra Antwerpen den 16. august 1897 besto av en rekke nasjonaliteter, og inkluderte fem nordmenn. Skipslegen var den etter hvert berømte dr. Frederick Cook. Roald Amundsen ble med som førstestyrmann under kaptein Georges Lecointe og kommandant for ekspedisjonen, Adrien de Gerlache.
Reisen sørover
Reisen ble preget av motsetninger i mannskapet, og en rekke av dem sa opp eller forlot skipet før de nådde Antarktis. Allerede før skipet forlot Antwerpen hadde to av det opprinnelige mannskapet mønstret av på grunn av misnøye. Det hele toppet seg den 10. desember da skipet lå for anker i Punta Arenas i Chile, og seks av mannskapet ikke returnert til skipet etter en natt på byen. Etter hvert returnerte tre av dem, mens de resterende nektet å komme ombord igjen. Amundsen skrev i sin dagbok: «De tre nævnte negter imidlertid at komme ombord. De er mer eller mindre berusede. Det lykkedes mig udover formiddagen at få Johansen og Van Damm ombord. Den tredie var for beruset til at man kunde udrette noget med ham.»
På kvelden skrev Amundsen videre «Vi er således 4 mand mindre. [..] De landsatte har udseende af at være meget triste og angrer, hvad de har gjort.» I tillegg til disse tre hadde også en maskinist blitt avskjediget for å gjøre et slett arbeide og for hans dårlige oppførsel i møte med besøkende på båten. En måned tidligere hadde den franske kokken også blitt jaget fra borde, og Amundsen skrev: «Han havde ved sit utålige væsen gjort sig til uven med alle uden udtagelse. I går brød endelig det uveir, som så længe havde truet ham løs. [..] Hans ansigt bar tydelige mærker idag efter gårdsdagens hændelser. En ny kok – svensk – blev allerede engageret i eftermiddag.»
Dåpsseremoni
Turen sørover var ikke bare preget av uvennskap, og da de krysset ekvator den 6. oktober hadde de en heidundrende dåpsseremoni for det mannskapet som ikke hadde passert der tidligere. Amundsen skrev: «Neptun ankommer med sit følge – sin hustru, prest, barberer og forresten folk af alle nationer. Med høi røst oprober Neptun de udøptes navne. [..] føres frem for hans nåde og anbringes på en stol for at først barberes af Neptuns hofbarberer.»
Barberskummet besto av fett, mel, sot og vann, og hvis den udøpte var så uheldig at han åpnet munnen, fikk han en kost med skummet stappet i munnen. De ble deretter såpet skikkelig inn med barberskummet. Amundsen skrev videre at de som hadde lengre skjegg ville slite med å få dette rent i de nærmeste dagene, og at dette stoffet «klæber sig nemlig fast med en utrolig seighed.» Deretter ble de døpt med tre kraftige pøser vann, og seremonien var over for denne gang.
De tok seg god tid på turen sørover, og det skulle ta dem nesten et halvt år før de nådde Antarktis. Ferden inkluderte en rekke forskjellige utflukter langs kysten, og flere ankringer ved Sør-Amerikas storbyer, hvor de ble mottatt av de lokale myndighetene og diverse velstående innbyggere. I Rio de Janeiro fikk Amundsen ansvar for å vise frem skipet til brasilianske admiraler og offiserer, mens andre deltakere var på visitt hos presidenten. Amundsen ble ikke med på grunn av hans mangel på finere selskapsklær.
I Sørishavet
I januar 1898 nådde «Belgica» Sørishavet, og startet med de vitenskapelige undersøkelsene. I Bransfield-sundet kom de utfor en fryktelig storm, og nordmannen Carl Wiencke ble tatt av en bølge og forsvant. Amundsen skrev om Wiencke at gutten var godt likt av hele mannskapet, – en som alltid var ved godt humør, men at hans uforsiktighet og mangel på sikring når han opererte ved ripa var det som førte til hans død. Amundsen beklaget inderlig tapet av gutten, og skrev at han alltid vil minnes ham. Besetningen oppkalte også en øy i ishavet i etter den omkomne – Wienckeøya.
De seilte sørvestover og inn i isen den 9. februar, etter tre uker med undersøkelser i Hughes Golf. Skipet navigerte mellom veldige isfjell, og de dårlige værforholdene gjorde det vanskelig å unngå dem. De ble omringet av is, og flere vitenskapsmenn fryktet at skipet skulle bli innefrosset. Ekspedisjonen manglet både proviant og utstyr til en overvintring.
Innefrosset i isen
Den belgiske ekspedisjonslederen Adrien de Gerlache hadde derimot et hemmelig ønske om å gjenta «Fram»s bedrift fra noen år tidligere, og navigerte innover isen for å øke sjansene for å fryse fast. Denne planen nevnte han imidlertid ikke til resten av mannskapet, i frykt for at de ville protestere mot hans beslutning. De Gerlache informerte Amundsen om denne planen flere måneder senere, først i juli, men nordmannen hadde lenge vært positiv til en overvintring. Han skrev: «Hvorfor er vi da komne hid? Er det ikke for at udforske de ukjendte egne? Dette kan ikke gjøres ved at ligge stille udenfor isen og luren af.»
Den 3. mars frøs de fast i Bellingshausenhavet og ble nødt til å tilbringe de neste 13 månedene i isen ved Graham Land. Den 21. mars skrev Cook:
Vi er fanget i et uendelig hav av is… Vi har fortalt alle fortellingene som vår situasjon kan sammenliknes med, både de ekte og de som er det rene oppspinn. Tiden veier tungt på oss nå som mørket er i ferd med å senke seg.
De manglet vinterklær til mannskapet, men de jaktet på sel og sydde anorakker av skinnene. Ullbukser ble sydd av reservepledd og ulvepels, og en rekke andre utbedringer blir gjennomført i løpet av vinteren. Oppfinnsomheten var stor.
«Belgica» var isfast i Antarktis i 1898. Cook brukte 90 minutters eksponering i måneskinn for å ta dette bildet.
Matmangel og sykdom
Den 19. mai forsvant solen, og de skulle ikke se den før to måneder hadde gått. De måtte stadig ut for å sprenge eller sage vekk is for å beskytte skipet fra de enorme kreftene som var i spill. Særlig propellen var utsatt, og ville vært vanskelig å reparere hvis isen ødela den. Matmangelen skulle bli en større utfordring enn utstyrsmangelen, og hele mannskapet fikk skjørbuk. To av matrosene ble også sinnsyke på grunn av underernæring. Den ene holdt på å vandre avgårde på isen, og måtte overvåkes til enhver tid. Emile Danco, den belgiske geofysikeren, døde offisielt av hjertefeil.
Danco Island ved Graham Land ble oppkalt etter Emilie Danco som omkom ombord. Foto: Ann Kristin Balto, Norsk Polarinstitutt
Den 22. juli kom sola tilbake, men skjørbuken og matmangelen preget fremdeles mannskapet. De Gerlache og Lecointe skrev begge sine testamenter og tok til sengen, da de ikke var i stand til å gjøre annet. Cook og Amundsen tok i praksis over kommandoen på ekspedisjonen etter belgierne. Begge visste at sel- og pingvinkjøtt hjalp mot skjørbuk, men de Gerlache likte ikke smaken av kjøttet og hadde forbudt mannskapet å spise det. Cook tok nå initiativ til å ta frem kjøttet som de hadde lagret tidligere på vinteren, og påla mannskapet å spise litt av det hver dag. Til og med de Gerlache forsynte seg av dette, og både helsen og stemningen ble sakte men sikkert bedre.
Før-etter bilder av ekspedisjonsdeltakerne Frederick Cook, Roald Amundsen og Emil Racoviță. Foto: Norsk Polarinstitutt
Sledetur
I tillegg til annet kosthold, ble mannskapet befalt å holde seg i bevegelse, samt å sitte daglig foran peisen for å øke blodsirkulasjonen. Ved månedskiftet juli-august gjennomførte Cook, Amundsen og Lecointe en strabasiøs sledetur vekk fra skipet, i det påskudd å finne pingviner. Denne ferden ble en viktig erfaring for Amundsen. Han skulle også få enorm respekt og beundring for den amerikanske legen, som med sin erfaring og besluttsomhet holdt mannskapet i live under den vanskelige overvintringen.
I løpet av de neste månedene foretok de en rekke utflukter, hvor de jaktet på pingvin og sjøløver, og fanget både fisk og reker. Amundsen skrev: «Det er således alltid kjød nok at få, når man vil have det.»
De skulle komme til å tilbringe 7 måneder til i isen, og fryktet lenge at de ble nødt til å tilbringe enda en vinter fastfrosset. Men etter 12 måneder fastlåst i isen åpnet det seg en liten råk 800 meter fra «Belgica», og Cook foreslo at de burde lage en renne dit. Mange av mannskapet var fremdeles i elendig forfatning etter overvintringa, men etter et par ukers blodslit – og med god hjelp av dynamitt og issager – fikk de gravd ut en kanal. Den 14. februar 1899 kunne skipet sette seile nordover igjen, og den 5. april 1899 nådde de Punta Arenas, og ekspedisjonen ble erklært for avsluttet.
Utforskning
Ekspedisjonen hadde oppdaget og kartlagt kysten langs Graham Land, og gjort undersøkelser av den antarktiske havbunnen, samt foretatt en rekke meteorologiske observasjoner. De ble også de første som overvintret i Antarktis, noe som gav dem en unik mulighet til å gjøre vinterobservasjoner. Amundsen utførte jordmagnetiske målinger, et felt han skulle studere videre i årene som fulgte. Målet hans ble etter hvert å undersøke den magnetiske nordpolen. De Gerlache ble mottatt som en helt i Belgia og Frankrike, og skulle gjennomføre en rekke ekspedisjoner med «Belgica» i årene som fulgte.
Nansens svært så dristige planvar å fryse skuta fast i isen for å drive med polarstrømmen over Nordpolen. Under isdriften skulle man så gjøre vitenskapelige undersøkelser – ekspedisjonen skulle bli et «flytende polarforskningsinstitutt», en observasjonsplattform i det ukjente.
location_on
Polhavet
manage_accounts
Fridtjof Nansen
sailing
Fram
Fram-ekspedisjonens rute. Kart: Norsk Polarinstitutt
Jordklodens aller nordligste områder var det geografiske siktemålet i Fridtjof Nansens «Fram»-ekspedisjon 1893–1896. Det som gjaldt var utforskningen av de ukjente områdene i Arktis, og erobringen av selve Nordpolen. I tillegg til den store betydningen ferden skulle få for naturvitenskapen, formulerte Nansen målsettingen i ekspedisjonssøknaden:«Maatte det blive Nordmændene, som her viste Veien! Maatte det blive det norske Flag, som først av alle vaiede over vor Pol». På dette tidspunktet hadde ingen kommet lengre nord enn 83° 24’, nådd av løytnant James Lockwood under den amerikanske Greely-ekspedisjonen i 1882.
En viktig forutsetning for realiseringen av den første «Fram»-ekspedisjonen var Nansens skiekspedisjon over grønlandsisen i 1888. Grønlandsekspedisjonens hjemkomst i 1889 skapte stor interesse i Norge for polare bragder og den endret nordmenns holdninger til ekspedisjoner til arktiske strøk. Samtidig var det uheldig at en dansk kaffegrossist hadde stått bak finansieringen av Grønlandsekspedisjonen, etter at norske myndigheter avslo Nansens søknad om beskjedne 5000 kroner. Da Nansen i 1890 fikk en statsstøtte på hele 200 000 kroner til «Fram»-ekspedisjonen, var det avgjørende argumentet i Stortinget at nordpolsekspedisjonen måtte betales med norske penger for at æren alene skulle tilfalle den norske nasjonen.
Utgangspunktet for Nansens plan med «Fram»-ekspedisjonen var meteorologen Henrik Mohns foredrag «Levninger fra Jeanette-Expeditionen» i Christiania Vitenskapsselskap i november 1884. Etter at skuta Jeanette ble knust av isen ved De nysibirske øyene i 1881, dukket vrakgods opp ved østkysten av Grønland tre år etter. Mohn mente at levningene var ført dit med en ukjent havstrøm fra Beringhavet til Nord-Atlanteren over polområdet. Også andre funn langs Grønland sannsynliggjorde en slik havstrøm, for eksempel drivved fra Sibir. Nansens svært så dristige plan ble følgelig å fryse skuta fast i isen for å drive med polarstrømmen over Nordpolen. Under isdriften skulle man så gjøre vitenskapelige undersøkelser – ekspedisjonen skulle bli et «flytende polarforskningsinstitutt», en observasjonsplattform i det ukjente.
Nansens risikable plan vakte debatt blant fagfolk, og man spurte om ekspedisjonen virkelig var mulig å gjennomføre. Noen trodde planen var mulig å gjennomføre, mens andre mente den var ren galskap. I november 1892 ble da også Nansen utsatt for kraftig kritikk i det fasjonable Royal Geographical Society i London. Flere av Storbritannias fremste polarforskere var til stede på dette historiske møtet. Man trodde på teorien om en polarstrøm, men det ble reist sterk tvil i spørsmålet om «Fram» ville klare seg i polarisen.
I slutten av september 1893 frøs «Fram» fast i isen ved De nysibirske øyene. Etter initiativ fra Nansen hadde båtbygger Colin Archer spesialkonstruert skuta slik at den skulle tåle de enorme kreftene fra isskruingen. Det runde skroget skulle sørge for at «Fram» ikke ble skrudd ned av isen, men heller ble løftet opp. I tillegg til Nansen var tolv menn med på isdriften, som varte i tre år. Otto Neuman Knoph Sverdrup (1854–1930) var kaptein om bord, mannen som hadde vært med på Grønlandsekspedisjonen og som selv ble leder for den andre «Fram»-ekspedisjonen 1898–1902. Blant mannskapet var også historiens kanskje aller største polarhelt, Fredrik Hjalmar Johansen (1867–1913). Etter flere søknader om å få være med ekspedisjonen, hadde Nansen tilslutt hyret Johansen som proviantforvalter og fyrbøter.
«Fram» stod imot presset fra drivisen, som flere ganger satte båten på prøve. Og mannskapet stod imot skjørbuken, som så ofte hadde vært årsaken til tidligere polarekspedisjoners tragedier. Tilgang til ferskt kjøtt var vaktig i så måte. Besetningen led heller ikke sult og nød, som mange polfarere før dem hadde gjort. Livet om bord var mer preget av rutiner, både i utførelsen av de vitenskapelige undersøkelsene og i dagliglivet ellers. Et av spenningsmomentene var de regelmessige posisjonsbestemmelsene. For Nansen ble disse problematiske etter hvert som de viste at «Fram» ville drive et godt stykke utenfor selve polpunktet. Nansen ville nå forsøke å erobre Nordpolen med ski og hundesleder. Håpet var å finne veien hjem via Frans Josefs land, Spitsbergen eller Grønland. Med på sledeferden ble Hjalmar Johansen.
Norsk Geografisk Selskabs kart over Fram-ekspedisjonen
I 40 kuldegrader forlot Nansen og Johansen «Fram» 14. mars 1895 i isødet på 84° 4’N. Sledeferden mot Nordpolen står som en av de mest krevende polferder gjennom tidene, både for mennesker og hunder. Nordpolen ble ikke nådd, men ny«lengst mot nord»rekord ble satt på 86° 14’. Der ble de tvunget til vendereis foran en vegg av skrugarder, og turen hjem var minst like krevende som vandringen nordover. En hendelse på denne ferden fortjener ekstra oppmerksomhet. En dag da de hadde rodd over en åpen råk, hørte Nansen at Johansen ropte bak seg:«Ta børsa!». Da han snudde seg, så han en isbjørn bøyd over en kjempende Johansen på bakken. Johansen holdt så vidt tanngarden unna med et grep under strupen på bjørnen. Nansen begynte å lete etter geværet, men den tunge kajakken gled ned i råken. Mens Nansen dro kajakken tilbake, kom det kalt fra Johansen:«Nu må De nok skynde Dem, ellers blir det for sent». Isbjørnen ble tilslutt skutt. Eneste skade var at Johansen hadde fått en skikkelig ørefik av bjørnelabben, som rev en hvit stripe i det skitne kinnet hans. Sledeferden endte med en uønsket overvintring på Frans Josef Land i en kald, mørk jordhytte.
Etter overvintringen la Nansen og Johansen ut i kajakker i forsøk på å komme seg til Spitsbergen. Flere ganger var de utsatt for uhell som lett kunne kostet dem livet. En dag hadde begge gått opp på en iskoss for å finne kursen videre. Plutselig så Johansen at kajakkene langsomt drev vekk fra iskanten med strømmen. Alt de eide av utstyr lå ombord, nå måtte det handles for å overleve. Nansen stuper ut i isvannet, den endeløse svømmeturen ender med at han akkurat rekker «Fram» før kreftene tar slutt. Etter flere forsøk klarer han å komme seg opp i båten. Øyeblikkelig fryser klærne til et ispanser mens han strevsomt padler tilbake mot Johansen. Utslitt, forfrosset og ute av stand til å snakke får Nansen den hjelpen han trenger. Johansen får av ham de våte klærne og låner vennen sin egen bukse før han legger ham i soveposen. Mens Nansen sover koker Johansen mat og holder den varm, samtidig som han vandrer rundt på isflaket i mange timer bare i underbuksen. De berger livet nok en gang.
Hellet var med polfarerne videre, og de kom endelig i sikkerhet 17. juni 1896 da de tilfeldigvis traff på Frederick Jacksons ekspedisjon på Kapp Flora. Et hvalrossangrep hadde skadet Nansens kajakk og tvunget dem i land. Da hadde det gått nesten 15 måneder siden de sist hadde sett «Fram» og andre mennesker. Johansen og Nansen ble så fraktet til Hammerfest via Vardø, og det var et utrolig sammentreff at «Fram» ankom Skjervøy med mannskapet i god form kun sju dager senere. Ekspedisjonens«gjenoppstandelse»var en europeisk sensasjon. Polarheltenes hjemkomst ble feiret på en måte som er uten sidestykke i Norge.
Redningen: Etter 15 måneder alene i isødet treffer Nansen på den britiske polarforskeren Frederick Jackson. Foto: Nasjonalbiblioteket
Med «Fram»-ekspedisjonen ville Nansen oppnå både berømmelse og kunnskap, og som polarforsker oppnådde han begge deler samtidig. Utforskningen av Arktis var risikabel, og særlig i ekspedisjoner som deltok i kappløpet mot Nordpolen ble vitenskapsmannen fremstilt som heroisk. Den ekstreme arktiske naturen bygde opp under denne forestillingen, og polarforskeren ble oppfattet som helten i en anstrengende kamp for vitenskapen og nasjonal ære, gjerne med livet som innsats i et kuldelandskap av is og snø. I Nansen fikk Norge slik sin første polarhelt.
Mannskapet ved kveldsbordet om bord i «Fram». Foran fra venstre: Lars Pettersen og Anton Amundsen. Bak fra venstre: Bernhard Nordahl, Ivar Otto Irgens Mogstad, Peder Leonard Hendriksen, Adolf Juell og Bernt Bentsen. Foto: Fridtjof Nansen
Den første Fram-ekspedisjonen 1893-1896. Gruppebilde av mennene på fartøyet «Fram». Bildet er trolig tatt i Kristiania etter hjemkomsten. Bak fra venstre: Mogstad, Scott-Hansen, Juell, Nansen, Hendriksen, Bentsen. Foran fra venstre: Jacobsen, Nordahl, Johansen, Sverdrup, Amundsen, Blessing og Pettersen. Foto: Norsk Polarinstitutt
Den første «Fram»-ekspedisjonen ble det store gjennombruddet i norsk polarforskning. Bearbeidingen av den store mengden av innsamlede forskningsdata tok ti år, og resultatene ble samlet i et monumentalt seksbindverk. Så godt som samtlige professorer ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Kristiania deltok i arbeidet, i tillegg til flere utenlandske forskere. Bokverket, som inneholdt flere tusen sider med observasjoner, målinger, beskrivelser, beregninger, kart og illustrasjoner fra et hittil ukjent hav- og landområde, ble sendt til Europas og Amerikas mest kjente bibliotek. Arbeidet regnes som den første enhetlige forståelse og presentasjon av det som kan kalles Det arktiske system. Selv bidro Nansen med flere vitenskapelige avhandlinger – om kontinentalhyller og bunntopografi i Nord-Atlanteren og Arktis; om havets temperatur, kjemiske sammensetning og strømmer i nordpolbassenget; om små encellete dyr på isflakene. Før «Fram»-ferden antok forskerne at Polhavet var et grunt hav. Nansen hadde faktisk ikke med utstyr for målinger av store dyp, og man forventet endatil å støte på land ved områdene rundt Nordpolen. Med improviserte loddliner av hampetrosser og stålvire oppdaget ekspedisjonen at Polhavet derimot var svært dypt, bunnprøver ble hentet opp fra nesten 4000 meter.
«Fram»-ekspedisjonen framstår som en av den mest dristige og oppsiktsvekkende oppdagelsesferd gjennom tidende. Samtidig førte ekspedisjonen til et løft for norsk naturvitenskap. «Fridtjof Nansens fond til videnskabens fremme, som ble opprettet i 1897 av Waldemar Christopher Brøgger, fungerte i praksis som Norges første forskningsråd. Nansenfondet eksisterer fortsatt. I dag kan den første «Fram»-ekspedisjonen sammenlignes med en romsonde på vei til en annen planet eller solsystem.
I 1882 hadde Nansen vært i Vestisen utenfor Grønland med selfangstskuta «Viking». Året etter ble han inspirert til å krysse innlandsisen etter å ha hørt om Adolf Nordenskiölds ekspedisjon innover Grønlandsisen. I 1888 fikk Nansen satt planen ut i live, og ferden ble finansiert av den danske grossisten Augustinus Gamél.
location_on
Grønlands innlandsis
manage_accounts
Fridtjof Nansen
sailing
Jason
Ruta over Grønlandsisen
Nansen hyret fem personer til ekspedisjonen: «Sverdrup, den djerve sjømann, Dietrichson, den kjekke og modige løitnant, Kristiansen, den støe bondegutten.» På oppfordring fra Nordenskiöld rekrutterte Nansen også to samer, «den snakksomme og livlige Balto og den vesle, fåmælte Ravna.» Nordenskiöld mente at samene hadde en eksepsjonell kompetanse på både overlevelse og skigåing, noe som ville komme godt med på Grønlandsisen.
Grønlandsekspedisjones rute. Kart: Norsk Polarinstitutt
Nansen hadde ordnet skyss med selfangstskuta «Jason» til isbeltet utenfor Øst-Grønland, og den 17. juli forlot Grønlandsfarerne «Jason» på 65°30′ nordlig bredde. Nansen hadde blitt frarådet å reise fra øst til vest, og både Nordenskiöld og Peary hadde satt ut fra den bebodde vestkysten på sine ekspedisjoner. Nansen ignorerte disse rådene, og det er trolig at det faktum at ingen hadde gjort dette før ham og at området var ukjent land spilte inn. En tur fra vest ville også ha ført til at de måtte gå samme vei tilbake igjen. Dette ville ha doblet både distansen og provianten de måtte bære med seg, hvilket gjorde alternativet umulig i Nansens øyne.
På østkysten satte de opp leir på et isflak, og etter 12 dagers hjelpeløs drift nærmet de seg Grønlands sørspiss, Kapp Farvel, med stormskritt. Dette var langt fra hvordan Nansen hadde sett for seg ferden. Her fikk de endelig satt båtene på vannet, men hadde drevet nesten fire grader sørover, og innlandsisen ble ikke bredere jo lengre sør de kom. De måtte ro lengre nord, det ville ikke være noen bragd og kare seg over isen så langt sør. Den 3. august blåste det opp, og de satte opp provisoriske seil, laget av telt og presenning. Men vinden dreide snart til nordlig, og gruppen ble nødt til å ro i motvind gjennom drivende is. Isen kom nært og knuste dem opptil flere ganger. Tidevannet stakk også av med båtene deres mens de sov, kalvende isfjell skapte flodbølger som nesten druknet dem, og de ble plaget av svermer med mygg overalt. Etter et utrolig slit kom de seg endelig langt nok nord til å ta seg i land.
På vei nordover langs østkysten. Foto: Fridtjof Nansen, Nasjonalbiblioteket
Vestkysten eller døden
Den 10. august hadde de altså kommet seg langt nok nord igjen, men var nesten en måned bak skjema. Tre uker hadde gått vekk på å drive sørover, og det påfølgende blodslitet det var å komme seg nord igjen hadde forsinket dem ytterligere. De bestemte seg for å slå leir i Umivik, og jaktet fugl for å få i seg litt fersk mat. Sverdrup og Nansen rekognoserte, stigningen fra kysten og opp til platået var bratt, full av bresprekker og var preget av et elendig føre. Speiderturen foregikk uten ski, og de oppdaget raskt at støvlene de brukte ikke tålte isen. Men til tross for alle disse problemene var det uaktuelt å snu. Ingen ville komme og plukke dem opp på østkysten, og det var usannsynlig at de ville bli oppdaget av de lokale innbyggerne. De måtte komme seg over til vestkysten, hvor det fantes danske bosettinger og sporadisk skipsfart. De siste forberedelsene ble iverksatt; mennene fant frem skiene, pusset kjelkene, pakket lasten og utbedret støvlene.
Den 15. august satte de endelig av sted, nesten en måned forsinket. De gikk om natten og sov om dagen, siden det nærmest var umulig å bruke ski og trekke sledene om dagen på grunn av mildvær. Hver mann hadde en kjelke på 100 kilo, noe som gjorde det nødvendig at tre mann dro hver kjelke det første bratte partiet opp fra kysten. Den første uken var preget av treg fremgang, og de satt også værfast i teltene sine i tre dager på grunn av pøsende regn. Den 20. august ble det bedre vær, men på grunn av stigningen var de fremdeles nødt til å være to mann per kjelke. Mangel på brensel gjorde snøsmelting vanskelig, og de ble plaget av vannmangel og tørste. De kom seg omsider opp på innlandsisen, og det ble enklere å ta seg fremover. En bedring i været førte til at føret ble bedre, og de gikk over til å gå om dagen. Men den 26. august våknet de nedsnødd, og de ble nødt til å grave ut både seg selv, teltene og utstyret.
Kursen var satt til nordvest, og planen var å gå oppover til Christianshaab, ikke rett vestover over isen. Ferden var på 600 km, men de hadde bare kommet seg 70 km i løpet av de 10 første dagene på land, og de var plaget av vind og dårlig føre. Nansen skrev
du kan tenke dig seks bitte små mygg marsjerende over et forferdelig stort laken. [..] Det var sne og intet annet, hvorhen øiet vendte sig.
På grunn av den dårlige fremgangen, vurderte han å endre kurs. Ved å endre målet til Godthaab ville de spare seg 150 km. Den siste etappen ville også bli bart land, etterfulgt av en lang fjord. Han diskuterte dette med Sverdrup. Kunne de lage båter av presenning og teltbunnen for å seile dette siste stykket? Sverdrup mente at dette måtte la seg gjøre. De endret dermed kurs, og snudde nesa vestover. Dette gjorde det mulig å seile bortover isen med vinden i ryggen, noe som lettet litt på det enorme slitet som kjelkene påførte dem.
Kart som viser Nansen rute over Grønland. Kilde: Paa ski over Grønland.Kryssing av Grønlandsisen. Foto; Fridtjof Nansen, Norsk PolarinstituttOppbrudd fra leiren. Balto, Ravna og Otto Sverdrup står klare til avmarsj med kjelkene spent til kroppen med tau. Foto; Fridtjof Nansen, Nasjonalbiblioteket
De var kommet til 2000 meters høyde, og vinden avtok. De kunne ikke lengre benytte seg av seil i medvind for å trekke lasten, og føret var fremdeles dårlig. I september ble det også kaldere, så kaldt at termometrene ikke gikk så langt ned på skalaen. De lå etter skjemaet, og anslo at temperaturen falt til minus 45 grader om nettene, det laveste som noensinne hadde blitt observert. På grunn av kulda og den lange seilasen før de kom seg i land, mettet ikke rasjonene næringsbehovet deres, og mennene følte seg aldri helt mette. Den 15. september, etter en måned på isen skulle de etter beregningene snart være over. Men Nansen anslo derimot at det enda gjensto et godt stykke. Terrenget begynte derimot å helle, og etter hvert steg temperaturen på natten betraktelig. De kunne igjen seile bortover snøen. Det ble riktignok så bratt at både menn og proviant falt av lasset ved flere anledninger, men denne seilasen bidro til at de oppnådde den desidert raskeste dagsetappen.
Fridtjof Nansen som leder for Grønlandekspedisjonen. Fotografi av en kulltegning fra 1890. Kunstner: E. Werenskiold
På enden av dagen speidet de bar bakke i vest. Akkurat som på østkysten, støtte de igjen på bresprekker, og utpå kvelden måtte de stanse ferden. Dagen etter sto de ovenfor et ulendt terreng av fjell. De kunne ake sledene nedover, selv om det fantes en rekke sprekker bortgjemt i nysnøen. De ble også utsatt for hagl og stormvær, og de øynet liten fremgang. Tre dager gikk de på dette viset, og Nansen fikk også et dramatisk møte med bresprekkene på vestkysten, og ramlet nedi en av dem. Heldigvis var sprekken såpass smal at Nansen fikk holdt seg igjen med armene på begge sider, og klarte etter hvert og kare seg opp igjen.
Den 24. september nådde de endelig snøfritt land. Reinlavet dekket bakken, og de satte igjen sledene og lastet om det nødvendigste i sekker. Dagen etter skøyt Nansen en hare, og de fikk seg fersk middag. Etter å ha sjekket kartet de hadde over østkysten, måtte de belage seg på en lengre reise til fjorden enn beregnet. Kartet de hadde med seg var helt feil. Den vitenskapelige begrunnelsen for ekspedisjonen var å studere Grønlandsisen, og Nansen oppdaget nå blåskjellbanker høyt oppe i terrenget. Dette var et bevis på landhevningsteorien som ble utformet av geologene i hans samtid.
Om kvelden nådde de endelig fjorden under seg, og de fant spor etter inuitter. Fjorden var 60-70 km lang, og de var enda et stykke fra mål. Godthaab lå et stykke fra fjordens innløp, omtrent en mil i nordlig retning. Otto Sverdrup ble satt til å sy en seilduksbåt ut av teltbunnen. Sverdrup og Nansen skulle ro til Godthaab, mens resten måtte snu og gå tilbake for å hente utstyret som de la igjen ved iskanten. Men det var ikke bare å komme seg til sjøs; det tok Nansen og Sverdrup en dags bæring før de kunne sette båten på vannet. De måtte også ro i motvind de første dagene. De hadde nå kommet til oktober, og de spiste godt. Det var et yrende dyreliv å forsyne seg av langs kysten.
En større nytelse finnes det neppe på jorden.
Den 3. oktober kom Nansen og Sverdrup til de første inuittbosetningene utenfor Godthaab, og møtte også på en danske. Der fikk de vite at den siste båten til Danmark allerede hadde forlatt byen for to måneder siden. De ble altså nødt til å overvintre. De fikk endelig vasket seg og skiftet klær, etter å ha tilbrakt to måneder i samme tøy. De fikk også ordnet henting av sine kamerater. Nansen fikk forfattet et brev som ble sendt sørover og så vidt rakk å komme med den siste postbåten til Danmark.
Utsikt over havnen og bebyggelsen Godthaab (Nuuk) om sommeren ca. 1889. Foto: Nasjonalbiblioteket
Overvintringen bød på en rekke interessante muligheter; Nansen tilegnet seg kunnskap og erfaring om inuittenes overlevelsesmetoder, utstyr og praktisk kunnskap. Han lærte seg å padle kajakk, og studerte også inuittenes kosthold og jaktmetoder. Han hadde allerede før Grønlandsferden tenkt på hvordan han skulle nå det største målet, nemlig Nordpolen. Erfaringene fra overvintringen på Grønland kom til å bli uvurderlige i planleggingen av et fremstøt mot polpunktet.
Ekspedisjonsmedlemmene lærte seg å padle kajakk den tida de tibrakte i Godthåb. Foto: Nasjonalbiblioteket
Retur til Norge og Kristiania 30. mai 1889
Et halvt år senere nådde de endelig Kristiania, hvor de ble møtt av en flåte småbåter og fikk en flott mottagelse med orkestre, marsjer og en enorm folkemengde. Balto og Ravna dro etter hvert hjem til Finnmark, og Dietrichson pensjonerte seg også fra tilværelsen som pol utforsker. Kristiansen og Sverdrup fulgte begge nøye med på Nansens videre planer.
Suksessen til Nansen gjorde at Grønlandsferden hans ikke lengre ble sett på som en suicidal forlystelsesreise, men heller en heroisk bragd som hadde plassert Norge på verdenskartet. En vitenskapsmann, en løytnant, en gymnastikklærer, en bondegutt, en reineier og en skogsarbeider hadde kommet hjem fra skituren som skulle få en nærmest mytisk kraft, i et Norge som var på kollisjonskurs med sin unionsfelle Sverige. Fridtjof Nansen ble et nasjonalt ikon, og tjente godt på dagbøker, foredrag og reisebrev. Han var også bevisst på å benytte seg av sin nye status til å fremme sitt politiske syn, og i fedrelandets tjeneste. Grønlandsferden bidro til at Norge for alvor hevdet seg i det internasjonale polarmiljøet, og det ble et politisk krav at Norge måtte finansiere Nansens neste bragd.
Grønlandsekspedisjonens medlemmer om bord i Kong Carl (?) på vei hjem til Christiania.
Foto: L. Szacinski, Nasjonalbiblioteket
Den danske finansieringen av Grønlandsferden ble en skam for Norge, og avisene argumenterte heftig for at mest mulig av æren skulle tilfalle Norge. Norge måtte vise muskler i den vitenskapelige utforskningen av polare områder, som mange mente var en kappestrid mellom de siviliserte nasjoner. Polarnasjonen Norge var født, og Nansen bidro sterkt til å skape finansiering og interesse for polarforskning i tiden som fulgte. All blesten rundt Nansen skulle hjelpe ham til å finansiere den neste turen, den første Framekspedisjonen.
Kilder:
Fulsås, Narve 2004: En æressag for vor nation, i Norsk polarhistorie. Bd. I. Oslo.
Næss, Atle 2004: De tre store, i Norsk polarhistorie. Bd. I. Oslo.
Nansen, Fridtjof 1898, Paa ski over Grønland, Kristiania.
Jeannette-ekspedisjonen var en amerikansk nordpolsekspedisjon 1879–1881 med skipet Jeannette som ble skrudd ned vedøygruppen Nysibirøyene. 20 av mannskapet omkom og funn av vrakrester ved Grønland inngikk i teorien bak Fridtjof Nansens plan om å drive over Polhavet.
location_on
Nordpolen
manage_accounts
George Washington DeLong
sailing
«Jeanette»
George Washington DeLong
I 1878 kjøpte den amerikanske aviseieren James Gordon Bennett det britiske seilskipet «Pandora», en bark med innebygget dampmotor. Bennett gjendøpte skipet «Jeanette» og ga det over til den amerikanske marinen. Avtalen med marinen inneholdte en en klausul om at løytnanten George Washington DeLong skulle kommandere skipet på en arktisk ekspedisjon, mens Bennett skulle ta seg av alle kostnadene dette involverte. DeLong tok «Jeanette» hjem til statene, hvor skipet ble ombygd med hensyn til en tilværelse i Arktis og navigering i is.
Bennett ønsket seg et forsøk på å nå polpunktet, og planen var å nå Nordpolen i det man trodde var åpent hav på innsiden av det arktiske isbeltet. Denne planen ble muligens inspirert av den tyske geografen August Petermann, som trodde at havstrømmer varmet opp dette polhavet. Ifølge Petermann fantes det et muligens et varmt kontinent på polpunktet, med et yrende dyreliv.
Beringstredet
I juli 1879 seilte «Jeanette» til Beringstredet med en besetning av marineoffiserer og vervede menn, samt flere sivile spesialister. I september det samme året frøs «Jeanette» fast i isen. De skulle sitte fastlåst helt til juni 1881, nesten to år senere. I løpet av denne tiden samlet DeLongs ekspedisjon inn vitenskapelig data, foretok en innsamling av arktisk dyreliv, og jaktet på både sel og isbjørn. DeLongs planlegging og arbeidet til kirurgen James M. Abler klarte å holde mannskapet ved god helse, og skipet holdte seg også godt, til tross for en del lekkasjer. De oppdaget og la krav på tre øyer på vegne av hjemlandet. Disse øyene fikk i ettertid navnet DeLong-øyene, oppkalt etter oppdageren.
Letingen etter DeLong
Etterhvert som tiden gikk ble de amerikanske myndighetene og det internasjonale polarmiljøet bekymret for «Jeanette», og man begynte å planlegge flere unnsetningsekspedisjoner. Den amerikanske marinen gikk til innkjøp av et nytt skip, «Mary and Helen», og døpte det «Rodgers» etter en av admiralene i marinen. Løytnant Robert M. Berry skulle lede letingen etter «Jeanette», og seilte fra San Fransisco den 16. juni 1881.
«Rodgers» nådde Sibir og utforsket Wrangeløya uten å hverken finne DeLong eller høre noe nytt om skipets skjebne. Den 30. november brøt det ut en brann på Berrys skip, og «Rodgers» var ikke til å redde. Berry bestemte seg for å fortsette søket langs kysten, og satte også igjen et mannskap på seks for å fortsette søket i løpet av vinteren.
Enda et skip ble sendt for å lete etter DeLong. Denne gangen i havet mellom Grønland, Island, Spitsbergen og Norskekysten. Dampskipet «Alliance» ble beordret til dette søket, og arbeidet ble ledet av Kommandør George H. Wadleigh. Skipet forlot Hampton Roads den 16. juni 1881 for å begynne letingen, men returnerte til New York den 11. november samme år uten resultater.
En sjanse?
Den 10. juni 1881 åpnet isen seg, og mannskapet på «Jeanette» øynet et håp om å komme seg ut til åpent hav. Den 12. juni lukket derimot isen seg igjen, og skipet ble knust av ismassene og sank etterhvert i dypet. Mannskapet hadde klart å berge tre livbåter ut av skipet, og reddet seg selv og deler av forsyningene og utstyret.
Mannskapet forlater «Jeanette». Foto: James Gale Tyler, Wikimedia Commons
Etter et par dagers hvile satte mannskapet ut på en lang og farefull hjemreise. De var fremdeles fanget i isen, og ble nødt til å dra båtene til åpent hav. De tre båtene forsøkte å nå Sibir og deltaet til elven Lena. I juli nådde de Bennettøya, et godt stykke fra fastland. De tok seg deretter sørover til De ny-sibirske øyer, og nådde øyene Kotelnoi and Simonoski tidlig i september. Den 12. september forsvant den ene båten i en storm, og ble aldri funnet igjen. De to andre båtene tok seg ned til deltaet, men kom seg i land på to vidt forskjellige steder.
DeLongs båt
Båten som DeLong ledet nådde fastlandet den 17. september 1881. Preget av frostbitt og sult forsøkte de utmattete mennene å ta seg sørover i håp om å finne lokalbefolkningen. Den 6. oktober døde to av mennene, og tre dager senere ble to av mannskapet sendt for å hente hjelp. Den 17. oktober døde enda en av utmattelse og sult. To dager senere fant de en leirplass, og dette ble deres siste hvilested. DeLong selv døde av sult i Jakutsk-villmarken, sammen med mesteparten av mannskapet sitt i månedene oktober og november 1881. DeLongs siste dagboknotat er fra den 30. oktober 1881. Kun de som ble sendt ut etter hjelp overlevde.
Melvilles båt
Mannskapet på den tredje båten, ledet av løytnanten George W. Melville, møtte noen lokale innbyggere og ble reddet. De fleste slet med frostbitt, men de forsøkte likevel å ta seg til den nærmeste russiske bebyggelsen, Belun. Dette klarte de ikke, men de fikk sendt avgårde en beskjed til den russiske kommandanten på stedet, hvor de spurte om transport. Den 29. oktober mottok de nyheter om at Nindemann og Noros var på tur til Belun, og Melville mottok et notat hvor Nindemann ba om hjelp til å finne DeLongs mannskap. Melville skaffet til veie et hundelag, og kom seg til Belun. Her fant han de to i dårlig forfatning. Etter å ha mottatt deres rapport fra ferden returnerte han til sine egne, hvor han ga ordre om at de skulle komme seg til Jakutsk.
Melville fortsatte letingen
Melville selv dro ut for å finne DeLong, og kom seg til nordsiden av elvedeltaet, hvor den første båten hadde gått i land. Han var utslitt, og slet med både kulden og matmangel. Her fant han loggbøkene fra skipet og en del andre ting som hadde blitt lagt igjen, men fant ikke DeLong og resten av mannskapet. Han fortsatte søket i tre uker, men kom frem til at DeLong enten hadde omkommet eller blitt funnet av lokalbefolkningen.
Han returnerte til Belun, men ingen hadde hørt fra DeLong. Nå var han sikker på at de hadde omkommet, og bestemte seg for å utsette søket til våren. Han tok resten av mannskapet til Jakutsk, hvor han mottok ordre fra statene om å sikre seg en ny båt og sende de syke og forfrosne sørover til et bedre klima. Løytnant Danenhower ble sendt til Irkutsk med resten av mannskapet og det som Melville hadde funnet ved deltaet. Her søkte Danenhower om lov til å lete etter båten som hadde forsvunnet i stormen, men ble beordret hjem.
Melville fortsatte søket etter DeLong utpå våren, og i mars 1882 fant han endelig levningene. Han gravla dem, og satte ut for å finne den tredje båten. De lette langs kysten i flere uker, men dette skulle ikke føre til noen resultater. Melville og mannskapet hans returnerte til Jakutsk og reiste deretter videre til Irkutsk, hvor de den 5. juli fikk lov til å reise hjem. Mannskapet på den forsvunnede tredje båten ble aldri funnet.
George W. Melville fikk Kongressens gullmedalje for sitt heltemot, og skrev boken In the Lena Delta om sine erfaringer. Han returnerte til Arktis med skipet «Thetis», som ble sendt ut for å redde nok en ekspedisjon som hadde forsvunnet – Adolphus W. Greelys Lady Franklin Bay Expedition, som ble funnet i 1884.
En økt forståelse, tragedie til tross
Kroppen til DeLong ble ført tilbake til USA i 1884 for en ordentlig begravelse. Av de trettitre medlemmene av ekspedisjonen hadde nitten omkommet. Selv om George Washington DeLongs ekspedisjon endte i tragedie, bidro den til å øke forståelsen av Arktis.
I ettertid ble vrakrester fra skipet «Jeanette» funnet på Grønland, noe som fikk de norske polarforskerne Henrik Mohn og Fridtjof Nansen til å tro at det fantes en havstrøm under polisen. Dette skulle komme til å direkte inspirere den første «Fram»-ekspedisjonen, som for alvor plasserte Norge i fronten av den internasjonale polarforskningen. Tragedien til «Jeanette»-ekspedisjonen bidro også sterkt til at teorien om varme havstrømmer og et åpent hav ved polpunktet ble forkastet.