Leif Dietrichson

Sjøoffiser og flypioner

1890–1928

Fullt navn: Leif Ragnar Dietrichson

Leif Ragnar Dietrichson var en norsk sjøoffiser og flyger fra Hønefoss, og skulle bli en av Norges fremste militære flygere.

I 1925 deltok Dietrichson på Roald Amundsens polflygning med flybåtene «N24» og «N25». Flybåtene la ut fra Ny-Ålesund på Svalbard. Målet var å fly til Nordpolen og tilbake igjen. Etter 8 timer i lufta måtte de nødlande på havisen, og det ene flyet ble så ødelagt at de anså det for tapt. De brukte tre og en halv uke på å forberede en rullebane på den ujevne isen, og 15. juni kom de seg alle av gårde med «N-25» tilbake til Svalbard, hvor de landet på vestsiden av Nordkapp (Svalbard), og ble bragt til Ny-Ålesund med en selfangstskute.

Dietrichson takket nei til å bli med Amundsen i luftskipet «Norge» i hans andre forsøk på å fly over Nordpolen i 1926. Han ble derimot med da Umberto Nobiles ekspedisjon med luftskipet «Italia» var savnet i ishavet og Amundsen skulle ut på redningsaksjon. Med flybåten «Latham» dro de fra Tromsø for å lete etter italienerne den 18. juni 1928, men de nådde aldri Svalbard. Ingen av mannskapet ble noen gang funnet, men det antas at de styrtet i Barentshavet.

Det er reist en minnestein over Dietrichson i Søndre park i Hønefoss. Den ble avduket av Dietrichsons venn og kollega kontreadmiral Hjalmar Riiser-Larsen den 17. mai i 1949

Seks skjeggete menn i ullklær
Roald Amundsens polarflygning I 1925. Fra venstre: Oskar Omdal, Hjalmar Riiser-Larsen, Roald Amundsen, Leif Dietrichson, Karl Feucht og Lincoln Ellsworth. Foto: Norsk Polarinstitutt