John Giæver

Forfatter, ekspedisjonsleder, kontorsjef og pressemann

1901–1970

Fullt navn: John Schjelderup Giæver

John Schelderup Giæver ble født i Tromsø. Faren var overrettssakfører men døde allerede da John var 13 år. Unggutten opplevde etter dette at familien ble skjøvet ut av det gode selskap og ned til arbeiderklassen. Miljøet i ishavsbyen satte sitt preg på Giæver. Han utviklet seg da også til en strålende skildrer av det det nordnorske og det polare folkeliv. Av utdanning hadde Giæver handelsgymnas. Han var redaktør for Vesteraalens Avis og Tromsø stiftstidende i perioden 1923-29. I perioden 1929–34 var han fangstmann på det nordøstlige Grønland.

I 1935 ble han sekretær ved Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser, før han tjenestegjorde i det norske flyvåpen i Canada i årene 1941–44. Her fikk han også en militær utdanning før han ble major i liaison-korpset under frigjøringa av Finnmark 1944–45. Giæver ble ansatt som kontorsjef ved Norsk Polarinstitutt i 1948, og jobbet der frem til 1960. 

I perioden 1949–52 ledet han også Den norsk-britisk-svenske Antarktisekspedisjon med stor dyktighet. Han behersket kombinasjonen av å være myndig sjef og god kamerat.

Tre menn står og prater ved et skiltlignede instrument. De har på seg anorakker og ullklær og det er er vinter
Maudheimekspedisjonen, 1950–1951. Fra venstre: John Giæver, Prof. Dr. H. U. Sverdrup og Kaptein Guttorm Jakobsen. Foto: Norsk Polarinstitutt

Han hadde etter hvert skrantende helse og fokuserte på skrivingen av muntert kåserende bøker. Bøkene hans viser også en fin poetisk nerve, journalistisk driv og inngående sakkunnskap om naturen i nord.