George DeLong

Amerikansk marineoffiser og utforsker

1844–1881

Fullt navn: George Washington DeLong

George Washington DeLong ble født i 1844 i New York, og utdannet seg ved New York City Naval Academy. I 1879 seilte DeLong fra San Francisco med skipet «Jeanette» i et forsøk på å finne en snarvei til Nordpolen via Beringstredet. Ekspedisjonen var sponset av James Gordon Bennet, Jr., eieren av avisen New York Herald.

«Jeanette»-ekspedisjonen

DeLongs ekspedisjon samlet inn vitenskapelig data og foretok også en innsamling av arktisk dyreliv. DeLong oppdaget og la krav på tre øyer på vegne av hjemlandet. Disse øyene fikk i ettertid navnet DeLong-øyene, oppkalt etter oppdageren. Men skipet skulle ikke overleve turen; det frøs fast i isen, og ble etter hvert knust av ismassene og sank. Mannskapet måtte ta seg til Sibir i tre mindre båter. En båt forsvant på turen til land, mens den andre båten, som DeLong også var i, nådde fastlandet. Kun to av mannskapet som var med i denne båten overlevde. Den tredje båten nådde elven Lena og hele mannskapet ble reddet. DeLong selv døde av sult i Jakutsk-villmarken, og ble funnet året etter av George W. Melville, mannen som hadde ledet båten med de som hadde overlevd. Nitten av trettitre ekspedisjonsdeltakere omkom.

Ekspedisjonens senere betydning

Selv om George Washington DeLongs ekspedisjon endte i tragedie, bidro den til å øke forståelsen av Arktis. I ettertid ble vrakrester fra skipet «Jeanette» funnet på Grønland, noe som fikk blant andre Henrik Mohn og Fridtjof Nansen til å tro at det fantes en havstrøm under polisen. Dette skulle komme til å direkte inspirere den første Framekspedisjonen, som for alvor plasserte Norge i fronten av den internasjonale polarforskningen.