Banner forside, Norsk Polarhistorie

Fangstmannsjul på Svalbard

Alt godt fra oven

Det er ikke uvanlig at tankene og oppmerksomheten rettes oppover i en høytid som julen. Så også for Bjarne Nordnes, som lå på fangst i Hornsund vinteren 1962–63 sammen med Thomas Larsen. Men denne gangen var det nok ikke høyere makter det gjaldt. Nei, Nordnes ventet på juleposten som skulle droppes fra fly. Det var på selve julaften. Plutselig hørte han flydur. Han grep lommelykten og sprang ut. Flyet var alt over fjorden. Det blinket i mange lys, røde og blanke. Nordnes sto midt ute på en slette nedenfor hytta og signaliserte ivrig med lommelykten. Flyet fløy like over ham, men slapp ingen post. Heldigvis snudde det og kom nå så lavt over Nordnes at han fikk dotter i ørene. «Slipp juleposten!» ropte han fortvilet. Men ingenting skjedde, flyet satte kursen vekk og forsvant. Først nå oppdaget Nordnes at han frøs, og det var ikke rart: Han var barhodet og barfingret og uten sko, og det var tretti kuldegrader! Skuffet og nedtrykt tuslet han seg inn igjen.

Larsen var ikke til stede under flybesøket, men da han kom til hytta et par timer senere, spurte han straks etter juleposten. Nordnes måtte bare si at det ikke var kommet noen post; enten hadde flybesetningen ikke sett ham, eller de hadde droppet sekkene over drivisen. I så fall var de tapt.

Vinteren var over. Nordnes og Larsen ventet stadig mer utålmodige på ishavsskuten som skulle hente dem hjem. Det ble ensformige dager. Men så, den 23. juni, skjedde det noe som livet opp i tilværelsen: Larsen kom bærende til hytta med to postsekker. Juleposten! Den var altså blitt sluppet likevel. Han hadde funnet sekkene bare hundre meter unna, i en snøskavl som hadde tint så mye at de var kommet frem i dagen. Karene åpnet dem med stor andektighet. Her var alt som skulle til for en skikkelig julefeiring: diverse kakesorter, nøtter og marsipan, julestjerner og julekort, en flaske dram og forskjellig annet. Natten til 24. juni – nøyaktig et halvt år forsinket – feiret Bjarne Nordnes og Thomas Larsen jul i Hornsund. Luften var fylt med skrikende sjøfugl. På drivisen lå selen og dormet. Og bak landkallen ønsket to opprømte fangstkamerater hverandre GOD JUL i skjæret fra midnattssolen.