Banner forside, Norsk Polarhistorie

Fangstmannsjul på Svalbard

Lyserødt undertøy

Hans Jørgensen Furfjord var fangstleder for en vesterålsekspedisjon som dro til Svalbard sommeren 1905. Han var avholdsmann, og hadde nedlagt totalforbud mot brennevin på turen. To av mennene klarte likevel å smugle med seg et par flasker konjakk. De kunne komme godt med, om ikke annet så til jul.

Brødrene Daniel Nøis og Martin Pettersen Nøis og Håkon Aronsen etablerte seg med hovedstasjon i Kokerihamna i Grønfjorden, mens Hans Jørgensen Furfjord og syttenåringe Andreas Hansen skulle holde til på Kapp Laila. I Kokerihamna ble alle forberedelser til julefeiring gjort i god tid. Hytta ble rengjort, og klær ble vasket. Det siste falt ikke så heldig ut. Det hadde seg slik at alle klærne ble satt i bløt i en stor stamp, og uheldigvis var det plagg som farget av. Det resulterte i at mennene måtte feire julen med lyserødt undertøy på seg.

Det manglet ellers ikke på julemeny, spørsmålet var mer hva de skulle velge. Ute i hyttegangen hang det rein og annet vilt. Valget falt på en saftig reinsteik på julaften. Utpå kvelden åpnet karene en av konjakkflaskene de hadde lurt med seg. Furfjord var langt unna, så den sjansen tok de. Etter noen gode drammer kom munnspillet frem, og mens én spilte, tok de to andre seg en skikkelig svingom på hyttegulvet.