Banner forside, Norsk Polarhistorie

Fangstmannsjul på Svalbard

Jul på Edgeøya

Noen år senere, vinteren 1906–07, var det svært folksomt i det samme området, altså på fangstfeltene ved Edgeøya. Blant annet var Hjalmar Jensen ute igjen med en ekspedisjon på hele åtte mann, på selve Edgeøya. Ekspedisjonen hadde delt seg i to partier: Hjalmar Jensen, Johan Paulsen og Karl Bjørvik lå på Kvalpynten, mens Ludvig Hansen, Kristian Jakobsen, Gustav Lindquist, Anders Andersen (Dobbel-Anders), Olav Storstad og Peder Ullsfjording holdt til på Kapp Lee.

I julen var alle åtte samlet i den karakteristiske paviljongen på Kapp Lee. Det var trangt om sengeplassen; de lå fem mann i én køye. Best var det for de som hadde reinskinnssovepose og kunne slå seg til på gulvet for natten. Julaften brakte mennene nødvendige forsyninger av is, kull og ved til huset. Om kvelden serverte Lindquist grøt, og etterpå var det utdeling av julegaver.

Johan Paulsen fikk en blikktrompet, og på den ga han konsert. Mennene koste seg med god mat og hyggelig samvær. Ute var det kaldt – 44 minusgrader – men inne målte de 26 plussgrader. Selv om morgenen første juledag var det to plussgrader nede ved gulvet, og det måtte sies å være bra. Lindquist fortsatte med å praktisere sine kokkekunster i dagene som fulgte, han serverte både rype og reinsteik. En bedre jul enn den karene nå opplevde på 78 grader nord, kunne de knapt ha fått.