Tryggve Gran

Flyver, offiser, fotballspiller, polfarer og forfatter

1889–1980

Fullt navn: Jens Tryggve Herman Gran

Bergenseren Tryggve Gran var mannen som er blitt kjent som «the Norwegian with Scott». Alt som tjueåring begynte Gran å planlegge en egen sørpolekspedisjon(!) Han traff bl.a. Fridtjof Nansen som rådet ham til å ta kontakt med Robert F. Scott, som var i Norge vinteren 1910. Det endte med at Scott ansatte unggutten på sin 1910–13 «Terra Nova Expedition», der Gran viste hvilken eminent skiløper og skiinstruktør han var. Han var et tilbakeholdent, men arbeidssomt medlem av ekspedisjonen. Han ble likevel ikke med i gruppen på fem mann som skulle prøve å nå Sørpolen først. Alle medlemmene i denne gruppen døde før de nådde tilbake til basen sin, Kapp Evans, på Ross Island i 1912.

Gran ble, sammen med de andre medlemmene av ekspedisjonen, en vinter til på Kapp Evans. På våren la han i vei sammen med noen få mann for å forsøke å finne Scott og hans kamerater. Da de gjennomsøkte isplatået, var det Gran som først fikk øye på teltet til Scott. Det var også Gran som var først inne i teltet og som fikk sikret seg Scotts dagbok og verdifulle papirer. Blant disse var også et brev skrevet til Kong Haakon. Det var Amundsen som hadde latt brevet ligge i teltet på Sydpolen, slik at Scott kunne finne det og ta det med hjem som et bevis på at det var Amundsen som var førstemann til Sydpolen.

Etter å ha tatt vare på de dødes personlige eiendeler, ble teltet senket over Scott og hans menn. Deretter ble det laget en snøvarde over dem. Tryggve Gran formet et kors av skiene sine og plassert det på toppen av varden – en æresbevisning fra Gran til sin sjef.

Etter Antarktis-ekspedisjonen kastet unge Gran seg over flygingen og ble en av de norske pionerene i lufta.

Eventyret vil alltid bestå så lenge det fins mennesker. Det er innholdet i eventyret som forandrer seg med tidene.

fra «Mitt liv mellom himmel og jord»

Han ble i 1914 den aller første som fløy over Nordsjøen, fra Skottland til Jæren. Flyet hadde han kjøpt av selveste Blériot. I desember 1915 fløy han som den første til Nord-Norge og landa i Salangen. Der ble han spurt om han var Messias. Ellers var han aktiv flyger i det britiske luftforsvaret under første verdenskrigen. Norge var nøytralt, så her figurerte han som canadieren Teddy Grant.

I 1915 ble Tryggve Gran utnevnt til ridder av 2. klasse av St. Olavs orden. Ti år seinere leverte han denne tilbake i protest mot at flygerne på Roald Amundsens ikke helt vellykka nordpolsflyging ble utnevnt til høyere klasse.

Gran var tilknytta Nasjonal samling og ble dømt for landssvik etter annen verdenskrig. Han nådde å gifte seg tre ganger. Den siste delen av livet brukte han tid på foredrag og skriving.