Maja Plisetskaja

Ballettdanser fra Barentsburg

1925–2015

Fullt navn: Maja Mikhajlovna Plisetskaja

Maja Plisetskaja ble født 20.november 1925 i Moskva. Far var Mikhail Plisetskij som var bolsjevik og som hadde kjempet i den russiske borgerkrigen etter den russiske revolusjon. Etter krigen tok han økonomisk utdanning og ble medlem i kommunistpartiet. Majas mor var Rachel Messerer, en tidligere stumfilmstjerne. Rachels bror og Majas onkel var Asaf Messerer, som var hoveddanser ved Bolsjoi-teateret.

Barentsburg

Familien bodde i Moskva frem til 1932. Da fikk Mikhail stilling som den første direktør for den nyoppstartede sovjetiske gruvedriften Trust Artikugol i Barentsburg. Han ble også utpekt til å være russisk guvernør på Svalbard. Hele familien flyttet til øygruppa i nord.

Livet i Barentsburg ble annerledes enn livet de kom fra. Men i det lille russiske samfunnet i Arktis skulle en stjerne tre frem. I de lange vintermånedene ble teater, dans og musikkforestillinger en adspredelse, og lille Maja Plisetskaja deltok og fikk rollen som den lille havfruen i operaen «Rusalka». Det ga mersmak, og ble en vei videre for Maja.

Kvinne, mann og jente i scenekostymer
Maja Plisetskaja (i midten) etter forestillingen «Ruslaka» i Barentsburg.

Familien bodde i Barentsburg frem til 1936. Kullproduksjonen ble ikke så høy som forventet, men produksjonen firedoblet seg i løpet av disse årene, og Mikhail fikk ny stilling som direktør for gruvekonsernet Trust Arktikugol i Moskva.

Svartelistet

I mellomtida endret situasjonen seg i Sovjetunionen. Josef Stalin satt ved makta og startet sine utrenskninger – også i egne rekker. Det hemmelige politiet NKVD (senere KGB) hadde sine informanter over alt, også i det kalde nord. Familien Plisetskij ble holdt under oppsyn på Svalbard, og Mikhail havnet på «svartelista». En tid etter familiens tilbakekomst i Moskva ble Mikhail Plisetskij ekskludert fra kommunistpartiet. Han ble arrestert, og i januar 1938 ble han henrettet. Også Majas mor Rachel ble forvist og tilbragte åtte år i GULAG. Maja og hennes eldste bror bodde hos sin tante Sulamith Messerer som var ballettpedagog.

Prima ballerina

Maja som hadde begynt på ballettskole viste seg å være veldig talentfull og fikk plass på akademiet til Bolsjoj-teateret. I 1943 ble hun uteksaminert som beste elev og ble ansatt som solodanser ved Bolsjoj-teateret like etter sin 18-årsdag. Hun skulle siden bli prima ballerina ved teateret, og en stor stjerne med utallige hovedroller. Der arbeidet hun i mange år og helt fram til 1990. De siste årene var hun ansatt der som koreograf.

Ballettdanserinne sitter på scene med armen bak og opp og venstre fot foran seg.Hun har hvit kjole, strømpebukse og hodepynt
Majas mest kjente stykke er «Svanens død» av komponisten Saint-Saëns, med hennes egen koreografi eller rettere sagt improvisering. Vi anbefaler våre lesere om å finne fram til opptak av Maja Plisetskajas tolkning av «Svanens død», for dette er en svane som fikk det evige liv.

I 1958 giftet hun seg med komponisten Rodion Schodrin. De fikk ingen barn. Maja Plisetskaja døde i 2015.

Plisetskaya was not only the best ballerina in the Soviet Union, but the best in the world.

Nikita Khrushchev

Forfatter: Anastasia Gorter