Herta Grøndal

Østerrigsk fotograf og organist

1930–2019

Fullt navn: Herta Grøndal Lampert (født Herta Niedermayer)

Herta Niedermayer ble født i Wien 17. april 1930 og utdannet seg ved Musikkonservatoriet i Wien. I 1952 reiste hun til Norge og Nordkapp med en liten gruppe ungdommer fra folkeuniversitetet. Samme sommer fikk hun skyss over til Svalbard med en kullbåt, hvor naturen på Svalbard festet sitt grep på Herta. Året etter vendte hun tilbake og møtte Leif Archie Grøndal som jobbet som gruvebus i Store Norske, og som ivret for å fotografere og filme. De to fant tonen, og kjærligheten, og ble gift, og Herta tok navnet Grøndal. Sammen fikk de tre døtre: Eva, Nora og Astrid.

Fotograf

Herta hadde med seg sin fars Kodak kamera første gang hun kom til Svalbard, og etter den første sommeren tok hun fotokurs ved siden av sine musikkstudier i Wien. Den første tiden etter at hun møtte Leif Archie Grøndal jobbet hun som lab-assistent for sin mann, og var ivrig fotograf i fritida. På sikt tok hun helt over fotograferinga for Arctic Foto.  

I årene 1965–1974 bodde Herta Grøndal fast på Svalbard. Hun var lokal kontaktperson for NRK, og jobbet som filmfotograf og reporter. 

Herta Grøndal kom seg omkring på Svalbard, og fikk fotografert den mektige naturen både i sommer- og vinterhalvåret. Hun fotograferte også dagliglivet i Longyearbyen, og viste sider ved det å bo på Svalbard som ikke tidligere var dokumentert – særlig hadde hun fokus på kvinner og barn. Hun fikk gode relasjoner til russerne, og fikk fotografert både i Pyramiden og i Barentsburg, noe som var en bragd midt under den kalde krigen. Videre dokumenterte hun gruvelivet i Longyearbyen. 

På isbjørnforskning

Herta Grøndal ble også med isbjørnforsker Thor Larsen fra Norsk Polarinstitutt på tokt, hvor hun fikk fotografert isbjørnene på isen før de ble bedøvet og merket. På denne turen tok Herta sine mest kjente isbjørnmotiver.

Familie og barn

Herta og Leif Archie Grøndal fikk tre barn sammen, og skilte siden lag. I 1973 flyttet Herta til Wien og giftet seg med Paul Lampert. De fikk sønnen Stephan i 1974. Herta skulle ikke besøke Svalbard igjen før i 1985. Siden deg gang besøkte Herta jevnlig Svalbard.

Herta døde 5. april 2019 i Wien.  

Herta Grøndal Lamperts fotosamling

Herta festet tusenvis av bilder fra Svalbard til filmrullene, og er en av verdens fremste ishavsfotografer. Norsk Polarinstitutt har flere fotoalbum med bilder fra Herta, og en stor samling finnes ved Tromsø Museum. Døtrene Eva og Nora Grøndal forvalter også en stor samling etter sin mor, som de har fått støtte fra Svalbard Miljøvernford til å digitalisere i samarbeid med Svalbard Museum, hvor de vil bli tilgjengelige.