Gunnar Wefring

Kunstner

1900–1981

Gunnar Wefring ble født 24. mai 1900 på Løten i Hedmark, og var sønn av Johanne Christine Meyer og Karl Wilhelm Wefring. I 1919 startet han sin kunstutdannelse ved Statens Håndverks og Kunstindustriskole og Kunstakademiet i Kristiania. Kjente kunstnere som Christian Krogh, Halvdan Strøm og Per Strøm var blant hans lærere. Wefring debuterte på Høstutstillingen i 1924 med maleriet «Broen». 

Wefring fikk en rekke stipendier og var på flere reiser og utenlandsopphold, blant annet i Italia, München, København, Nederland, Paris, Hellas og Spania. 

I 1924 giftet han seg med Signe Ivarsdotter Mortensson Egnund og de fikk to barn, Ivar og Tusta. 

Arktisk maler 

I 1931 ble Wefring med som maler på Finn Devolds ekspedisjon til Sørøst-Grønland. Til tross for at det var blitt vanlig å bringe med fotoapparat på ekspedisjoner ble det på mange ekspedisjoner prioritert også å ha med seg kunstnere som kunne dokumentere natur og vitenskapelig forskning på en annen måte enn fotografier kunne. Bare det å fange inn lyset og fargene i det polare landskapet ga et helt annet utrykk en datidens dokumentariske sort/hvitt bilder. På denne tiden var også Øst-Grønland gjenstand for norsk polar imperialisme, hvor det norske polarmiljøet med Adolf Hoel (leder for Norges Svalbard og Ishavsundersøkelser) i spissen mente at norske interesser (fangst) ble krenket og var meget opptatt av at deler av Øst-Grønland skulle tilbake under norsk herredømme. Det å ha med en kunstmaler på ekspedisjonene understreket viktigheten av disse ekspedisjonene.

I 1932 var Gunnar med Adolf Hoels ekspedisjon til Eirik Raudes Land.  

Maleriene hans fra disse ekspedisjonene ble utstilt på separatutstillinger i Oslo 1931 og 1932 og noen tegninger av inuitter på Statens høstutstilling 1931. 

Wefring var også på Svalbard med Adolf Hoel og bergmester Merckoll i 1936 og produserte oljemalerier om sitt opphold. 

Wefring døde i Oslo i 1881. 

Stillinger og verv

Wefring underviste ved en rekke skoler og holdt også kurs i maling, tegning og modellering. Videre var han medlem i en rekke kunstforeninger, og i perioder også styremedlem og formann.

Offentlige arbeider

En rekke av hans verk befinner seg i offentlige samlinger. Norsk Polarinstitutt har en serie med malerier fra Svalbard.