Tysk fangstmann og overvintrer
1899–
Han var «Tyskeren som tapte sitt hjerte til Svalbard». Slik lyder tittelen på en artikkel som er skrevet om Ewald Schmutzler. I perioden 1922–41 hadde han 17 overvintringer som fangstmann på Svalbard. De fleste vintrene tilbrakte han alene. Han var en ensom ulv, og likte det best slik.
Ewald Schmutzler ble født i Thüringen i Midt-Tyskland i 1899, og kom til Svalbard for første gang i 1921. Hjemme i Tyskland var han utdannet skomaker, men nå hadde han latt seg verve av det nederlandske kullselskapet N.V. Nederlandsche Spitsbergen Compagnie til arbeid ved et storstilt gruveanlegg i Grønfjorden. Han ble betatt av polarlandet han kom til, og høsten 1922 tok han hyre på overvintringsfangst med Hilmar Nøis. Da var løpet lagt. Dette var det livet han ville leve.
I februar 1925 kunne imidlertid det hele ha vært over. Schmutzler lå på Alkhornet, og skulle følge en syk fangstkollega til lege i Longyearbyen. Utenfor Bohemanneset gikk han gjennom isen, og bare rask reaksjon fra kameraten gjorde at han kunne trekkes opp med en ski før han forsvant i dypet.
Mellom fangstsesongene tilbrakte Schmutzler vanligvis noen sommeruker i Tromsø. Da tok han gjerne inn hos den tyske familien Grau. Med årene utviklet det seg et vennskaps- og kjærlighetsforhold mellom ham og eldstedatteren i huset – Ilse – som var 15 år yngre enn ham. De to forlovet seg, og i 1936–37 var de sammen på overvintring i Bellsund. Hovedstasjon hadde de på Camp Bell. Vinteren i Bellsund forløp uten problemer, men i mai skulle Ewald på en dagstur for å hente post og undersøke om når det var mulig å reise ned igjen. De hadde planer om å gifte seg når de kom til Tromsø. Imidlertid ble han liggende værfast i ei hel uke, og da han kom tilbake til hytta, var den tom. Ilse hadde gått for å finne ham. I en grunn lagune like ved fant de henne innefrosset. Hun hadde gått igjennom den tynne vår-isen. Ilse ble bare 22 år.
Ewald Schmutzler var etter dette alene igjen. Han fortsatte med fangstmannslivet, og holdt seg som han pleide i området Bellsund–Isfjorden. Men i 1941 var det slutt. Da ble han evakuert til Storbritannia sammen med den norske befolkningen på Svalbard. Siden vendte han ikke tilbake.
Hvem var først på Nordpolen
Hvis ikke Robert E. Peary var først på Nordpolen, hvem var det da? Men aller først: hva er egentlig «Nordpolen»? Fram til 1600-tallet var det vanlig å mene at Nordpolen var et stort fjellmassiv omgitt av en sjø, som igjen var omkranset av fire store øyer. Slik fremstår Nordpolen på de verdenskartene som Gerard Mercator […]