Erling Kagge

Norsk polfarer og forlegger

1963–

Fullt navn: Erling Gjerdruom Kagge

Erling Kagge ble født 15.januar 1963 i Oslo. Han er sønn av Stein Kagge og Aase Gjerdrum. Han er utdannet jurist og jobbet et par år i Norsk Hydro som advokat før hans polare interesser tok overhånd. 

I 1990 gikk Erling Kagge sammen Geir Randby og Børge Ousland fra Ellesmere Island med kurs mot Nordpolen. En ekspedisjon som skulle foregå uten støtte utenfra, dvs til fots og uten å få forsyninger underveis. Dessverre ble Randby skadet underveis og måtte hentes ut med fly. Kagge og Ousland nådde Nordpolen 4. mai og brukte 58 dager på turen. I ettertid har det vært stilt spørsmål om bragden kan klassifiseres som den første ekspedisjonen uten hjelp utenfra, i og med at Randby ble hentet ut, men det var uansett en bragd. 

I 1992–1993 vendte Kagge seg sørover, og gikk til Sydpolen alene, som den første i verden. 7. januar 1993 kunne han plante flagget på Sydpolen, etter 49 dager og 13 timer. Turen fra Berkner Island var på 1310 kilometer. Erling Kagge ble lagt merke til for sine polekspedisjoner som begge var de banebrytende, og an fikk stor omtale i norske og utenlandske medier. 

Mount Everest 

I 1994 ville Kagge opp i høyden, og deltok i en klatreekspedisjon til Mount Everest. Turen var arrangert og ledet av Rob Hall fra New Zealand. Dermed var Kagge den første som nådde jordens tre poler til fots.

Forlegger 

Etter sine ekspedisjoner vendte Kagge til Universitetet i Cambridge hvor han studerte filosofi, før han gikk inn i forlagsbransjen, og startet forlaget Familievennen i 1996.