Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Bernt Balchen

1889 - 1973

Norskamerikansk flypioner og offiser.

 

Født i Tveit (nå Kristiansand). Middelskoleeksamen i 1916, skogsskole 1917-18, flysertifikat i 1920 og Marinens flyveskole i 1921. 

 

Fikk amerikansk statsborgerskap i 1931 og døde i New York i 1973. 

 

Bernt Balchen er et stort navn både i norsk og amerikansk polarflygingshistorie. Var, sammen med Richard E. Byrd, den første til å fly over Sørpolen 29.november 1929. Fløy også den første transpolare flygingen fra Alaska til Norge i 1959, og ble dermed den første i verden til å fly over begge polpunktene. 

 

Balchen var reservetekniker for Roald Amundsen i 1926 da han fra Svalbard forberedte flukten over Nordpolen med luftskipet Norge. Da Amundsen ikke tok Balchen med i luftskipet valgte Balchen og heller følge den amerikanske Richard E. Byrd. Flygerne Byrd og Floyd Bennet planla også å passere polpunktet i lufta, med et fly av type Fokker. De gjennomførte turen 9.mai, og hevdet å ha nådd polpunktet, men rekordforsøket har vært omstridt i ettertid. 

 

Bernt Balchen fulgte Byrd til USA og fløy sammen med ham blant annet over Sørpolen.

 

Under 2.verdenskrig tjenestegjorde Balchen for det amerikanske flyvåpenet og var plassert på Grønland og i Nord-Europa, hvor han blant annet ledet "slipp-operasjoner" til Norge.