Forfatter, ekspedisjonsleder, kontorsjef og pressemann
1901–1970
Fullt navn: John Schjelderup Giæver
John Schelderup Giæver ble født i Tromsø. Faren var overrettssakfører men døde allerede da John var 13 år. Unggutten opplevde etter dette at familien ble skjøvet ut av det gode selskap og ned til arbeiderklassen. Miljøet i ishavsbyen satte sitt preg på Giæver. Han utviklet seg da også til en strålende skildrer av det det nordnorske og det polare folkeliv. Av utdanning hadde Giæver handelsgymnas. Han var redaktør for Vesteraalens Avis og Tromsø stiftstidende i perioden 1923-29. I perioden 1929–34 var han fangstmann på det nordøstlige Grønland.
I 1935 ble han sekretær ved Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser, før han tjenestegjorde i det norske flyvåpen i Canada i årene 1941–44. Her fikk han også en militær utdanning før han ble major i liaison-korpset under frigjøringa av Finnmark 1944–45. Giæver ble ansatt som kontorsjef ved Norsk Polarinstitutt i 1948, og jobbet der frem til 1960.
I perioden 1949–52 ledet han også Den norsk-britisk-svenske Antarktisekspedisjon med stor dyktighet. Han behersket kombinasjonen av å være myndig sjef og god kamerat.
Han hadde etter hvert skrantende helse og fokuserte på skrivingen av muntert kåserende bøker. Bøkene hans viser også en fin poetisk nerve, journalistisk driv og inngående sakkunnskap om naturen i nord.
La gå at Søren var dobbelt så sterk som noen av oss, men han var så grublende livsfjern tillike at det måtte være mord å slippe han aleine laus i villmark.
John Giæver om Søren Richter i «Hardbalne polarkarer»
To ganger blir man virkelig glad på en ekspedisjon. Når man ser det første isflaket foran seg. Og når man ser det siste bak seg
Ekspedisjonsleder John Giæver i boka om Maudheim
Jeg har sett de lystigste optimister synke ned i de svarteste grublerier og hjemlengsel i løpet av polarvinteren.
Ekspedisjonsleder John Giæver i boka om Maudheim
Hva smaken angår kan pemmikanen spenne over alle grader, fra det mest smakløse til det usmakelige.
John Giæver
Nr. 09 Maudheimekspedisjonen til Antarktis 1949–1952
Tre mann omkom. Ett øye ble operert ut med hjemmelagde instrumenter. Utfordringene sto i kø for ekspedisjonsleder John Giæver fra Tromsø. ANTARKTIS FEBRUAR 1950. Skipper Guttorm Jakobsen på ishavsskuta «Norsel» av Tromsø har akkurat klart å nå fram til en slags havn. Isbremmen, der ismassene knekker av i isflak på flerfoldige kvadratkilometer, viser seg å […]
Polaråret 1932–33
Det andre Polaråret kom midt under den økonomiske depresjonen på 1930-tallet. Dette satte sitt preg på den vitenskapelige innsatsen både i Norge og internasjonalt. Som i 1882–83 var også det andre Polaråret et stort internasjonalt geofysisk forskingssamarbeid. Dette var et fagområde der Norge hadde et sterkt vitenskapelig miljø å spille på. De to meste sentrale […]
1949–1952 Den norsk-britisk-svenske Antarktisekspedisjonen (NBSX)
Den norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjon 1949–1952 var den første virkelig internasjonale vitenskapelige ekspedisjon til Antarktis. Den ble bekostet og organisert av en komité av britiske, svenske og norske eksperter, med professor H. U. Sverdrup som formann.