Ludvig Munsterhjelm

«Villmarkens profet». Finsk forfatter, journalist, friluftsmann og zoolog.

1880–1955

Fullt navn: Rudolf Ludvig Munsterhjelm

Munsterhjelm vokste opp i Tuulos og utdannet seg på landbrukshøgskole i Karelen. Som ung mann dro han nord til Kolari for å gjøre zoologiske studier. Han gjorde også mange reiser til USA, Svalbard, Sibir, Japan og Grønland.

Han gifta seg i desember 1910 med Ida Fredrikke Holmboe (1889–1979) fra Tromsø. Dette har lokalt blitt omtalt som årets store sosietetsbryllup. Tromsø Museum skriver i årsberetninga for 1911 at den finske ornitologen «som i længere tid opholdt seg i Tromsø, har været saa forekommende at revidere og ordne museets samling av norske fugleegg, der var i en mindre god forfatning.»

Munsterhjelm skreiv et tjuetalls bøker, som oftest med tema fra jakt, natur og friluftsliv. Han redigerte også en periode en finsk avis, og et jakt- og fisketidsskrift. Ludvig og Ida fikk fire barn (to tvillingpar) og bodde i ulike stadier i Finland, Norge og Sverige.



John Giæver har skrevet et flott portrett av Munsterhjelm i Arbeidermagasinet for alle (årg.13, nr.9) 2. mars 1940. Her heter det bl.a.

Jeg ville heller si at han er en villmarkens filosof. Vel nok er det så at han drar omkring i tre riker og holder foredrag om livet i skog, på tundra og i Arktis. Men hovedsaken er likevel at villmarken har fanget ham inn helt. Han har blitt en del av den. Han har den i seg.

Hvor andre jegerfortellere brer sig ut om trofeer og om jaktens finesser, der beretter Munsterhjelm om dyrene selv. Konsist, stemningsfullt og helt spennende. Med et rummelig humør.

                                   John Giæver i bokomtale, «Tromsø», 12. januar 1938