«Villmarkens profet». Finsk forfatter, journalist, friluftsmann og zoolog.
1880–1955
Fullt navn: Rudolf Ludvig Munsterhjelm
Munsterhjelm vokste opp i Tuulos og utdannet seg på landbrukshøgskole i Karelen. Som ung mann dro han nord til Kolari for å gjøre zoologiske studier. Han gjorde også mange reiser til USA, Svalbard, Sibir, Japan og Grønland.
Han gifta seg i desember 1910 med Ida Fredrikke Holmboe (1889–1979) fra Tromsø. Dette har lokalt blitt omtalt som årets store sosietetsbryllup. Tromsø Museum skriver i årsberetninga for 1911 at den finske ornitologen «som i længere tid opholdt seg i Tromsø, har været saa forekommende at revidere og ordne museets samling av norske fugleegg, der var i en mindre god forfatning.»
Munsterhjelm skreiv et tjuetalls bøker, som oftest med tema fra jakt, natur og friluftsliv. Han redigerte også en periode en finsk avis, og et jakt- og fisketidsskrift. Ludvig og Ida fikk fire barn (to tvillingpar) og bodde i ulike stadier i Finland, Norge og Sverige.
John Giæver har skrevet et flott portrett av Munsterhjelm i Arbeidermagasinet for alle (årg.13, nr.9) 2. mars 1940. Her heter det bl.a.
Jeg ville heller si at han er en villmarkens filosof. Vel nok er det så at han drar omkring i tre riker og holder foredrag om livet i skog, på tundra og i Arktis. Men hovedsaken er likevel at villmarken har fanget ham inn helt. Han har blitt en del av den. Han har den i seg.
Nr. 06 Maudekspedisjonen 1918–1925
To mann forsvant i villmarken. Maskinisten døde, flyene havarerte og skipperen fikk sparken. Men de fikk sine vitenskapelige observasjoner. Nr. 6 i «Norges 10 viktigste polarekspedisjoner» I Nansen-Amundsen-året 2011 kåret Nordlys og Norsk Polarinstitutt de 10 viktigste norske polarekspedisjonene. Juryen besto av professor Robert Marc Friedman, polarekspert Olav Orheim, ekspedisjonsdeltaker Liv Arnesen, polarhistoriker Harald Dag […]
Nr. 02 Roald Amundsen til Sydpolen 1910–1912
En ekspedisjon av ypperste merke, bortsett fra de kranglene som sjefen setter i gang. Kristiansand 10. august 1910. Roald Amundsen har fått låne polarfartøyet «Fram» av den norske stat. Han har trommet sammen mannskaper som lever i den tro at sjefen planlegger et nytt polarframstøt nordover. Helmer Hanssen, vesteråling bosatt i Tromsø, stusser over noe […]