Ragnar Thorseth

Polfarer, forfatter og journalist som ledet den første norske ekspedisjonen som nådde Nordpolen over isen

1948–

Ragnar Thorseths foreldre var skipstømmermann og småbruker Asbjørn Thorseth (1909–99) og Gjertrud Bergseth (1911–). I 1970 giftet Ragnar Thorseth seg med Kari Blålid.  

Ragnar Thorseth har gjennomført flere ekspedisjoner bl.a. i polare strøk, og har i mange av sine ekspedisjoner vært inspirert av gamle teknikker og båtbyggertradisjoner fra både vikingtida og polarekspedisjoner. Han formidlet fra sine erfaringer og turer. Som journalist nådde han ut til et stort publikum gjennom blader, og bøker han har skrevet, samt dokumentarfilmer han har produsert. 

I 1969 rodde han fra Måløy til Shetland på fem og et halvt døgn i en 14,5 fots jolle. I 1978–79 kjørte han med passbåt gjennom Nordvestpassasjen, 75 år etter Roald Amundsens seilas i samme farvann.  

I årene etter ble det flere mindre ekspedisjoner til Grønland.   

I 1982 ledet Ragnar den første norske ekspedisjonen som nådde Nordpolen over isen. De tok seg frem med snøskutere og brukte 56 døgn på ferden, og ble hentet ut med fly fra polpunktet. Med på turen var Trygve Berge, Jørn Eldar Fortun og den kanadiske inuitten Ekaksak Amagoalik. 

I 1984–86 dro Thorseth på jordomseiling med vikingskipskopien Saga Siglar, og i 1991 krysset han Atlanterhavet med Gaia, en kopi av Gokstadskipet.  

Sammen med kona Kari Blålid og deres to sønner overvintret Ragnar Thorseth og familien i Kongsfjorden på Svalbard i 1989–90 ombord i skuta «Havella». 

I 1984–86 dro Thorseth på jordomseiling med vikingskipskopien «Saga Siglar», og i 1991 krysset han Atlanterhavet med «Gaia», en kopi av Gokstadskipet.