Skikongen fra Morgedal, snekker, deltaker på Amundsens sørpolekspedisjon
1873–1961
Fullt navn: Olav Olavsen Bjaaland
Olav Olavsen Bjaaland ble født i Morgedal i Telemark, «skisportens vugge», og ble en av landets beste skiløpere. I 1902 tok han selveste Kongepokalen i Holmenkollen.
Møtte Amundsen
I 1909 deltok han i en konkurranse i vinteridrett i Chamonix i Frankrike, hvor han vant. Den norske troppen møtte tilfeldigvis Roald Amundsen på en jernbanestasjon i Lübeck, hvor Amundsen var for å forberede seg vitenskapelig til sin nye polferd. Amundsen ble interessert i Bjaalands skiutstyr og ferdigheter, og tilbød han en plass på ekspedisjonene, noe Bjaaland takket ja til etter litt betenkingstid.
På Sørpolen
I Antarktis fikk Bjaaland sammen med Jørgen Stubberud ansvar for å tilpasse ski og sleder for den kommende ekspedisjonen mot polpunktet. Bjaaland ble sammen med Roald Amundsen en av de fire utvalgte til fremstøtet mot selve Sørpolen. De nådde polpunktet 14. desember 1911, hvor de oppholdt seg i fire dager for å foreta målinger og for å fotografere. Olav Bjaaland tok det berømte bildet av ekspedisjonsdeltakerne foran teltet på polpunktet, da Roald Amundsens kamera ikke fungerte. Bjaaland hadde i all stillhet tatt med syv sigarer på ferden. Da de hadde reist flagget på polpunktet, tok han sigarene fram til stor glede.
Etter sørpolekspedisjonen drev han i mange år skifabrikk før han trakk seg tilbake til gården Djuve.
Under de olympiske leker i 1952 fikk han æren av å tenne den første fakkel til stafetten fra Morgedal til Bislet.
Nr. 02 Roald Amundsen til Sydpolen 1910–1912
En ekspedisjon av ypperste merke, bortsett fra de kranglene som sjefen setter i gang. Kristiansand 10. august 1910. Roald Amundsen har fått låne polarfartøyet «Fram» av den norske stat. Han har trommet sammen mannskaper som lever i den tro at sjefen planlegger et nytt polarframstøt nordover. Helmer Hanssen, vesteråling bosatt i Tromsø, stusser over noe […]