Monica Kristensen Solås

Glasiolog, polfarer og forfatter

1950–

Monica Kristensen ble født 30. juni 1950 i Torsby i Sverige av svensk mor og norsk far. Hun er utdannet glasiolog med doktorgrad fra Cambridge. Ansatt ved Meteorologisk Institutt fra 1984, regionleder ved Vervarslinga for Nord-Norge i perioden 1994–1998. Fra 1998 til 2003 var hun direktør for Kings Bay A/S i Ny-Ålesund. I 2004–05 var hun generalsekretær i Redningsselskapet. Etter en delvis stormfull lederkarriere slo hun gjennom som forfatter av blant annet krimromaner med handling lagt til Svalbard. Har også skrevet sakprosabøker med polare temaer. 
 
Kristensen tok hovedfag i plasmafysikk i 1976 og reiste deretter til Ny-Ålesund og jobbet med nordlysforskning. Videre studier førte henne til Cambridge der tok doktorgrad i 1983 med temaet antarktiske isfjell. Deltok på flere Antarktis-ekspedisjoner tidlig på 1980-tallet. 
 
Så i 1986 debuterte Kristensen som ekspedisjonsleder. Hun tok med seg tre menn og 22 grønlandshunder til Antarktis. Det var første gang etter Amundsen noen brukte den bratte ruta opp Axel Heiberg-breen til polplatået.

Kvinne i rød anorakk holder det norske flagg over en varde

I 1991/92 etablerte hun forskningsstasjonen «Blåenga» i Coats Land, Vest-Antarktis. Dette var første sesong av Aurora-programmet, som skulle være et tre-årig klimarelatert forskningsprosjekt med undersøkelser innen meteorologi, glasiologi og oseanografi. Det skulle foregå på Filchnerisen, der det tidligere ikke var gjort slike undersøkelser. 
 
Denne sesongen gjorde hun også første framstøt for å finne teltet Roald Amundsen satte igjen på Sørpolen i 1911. Dette teltet var tenkt utstilt under OL på Lillehammer i 1994. Hun lyktes ikke, og gjorde et nytt forsøk sesongen 1993/94 da hun ledet sin neste forskningsekspedisjon til Antarktis. Heller ikke denne gangen fant hun teltet, som antas å ligge begravd under 15 meter snø. «Operasjon telt»

var sentralt i sponsoravtalene som finansierte ekspedisjonen. Men det ble meget omstridt, og Kristensen møtte hard kritikk.
 
I slutten av desember 1993 ble ekspedisjonen rammet av en alvorlig ulykke da nestleder Jostein Helgestad falt i en bresprekk og omkom. Ekspedisjonen ble avsluttet. Kristensen fikk millionkrav på seg fra kreditorer som hadde bistått i redningsaksjonen etter Helgestad.
 
Monica Kristensen fikk dele skjebne med sin gamle helt Roald Amundsen. Først hausset opp som stor polarhelt, deretter brutalt revet ned fra sokkelen av pressen. Men Kristensen fant en utmerka vei videre etter hvert: Hun ble en meget anerkjent polarforfatter, oversatt til mange språk.

Jeg er jo så privilegert. Jeg kan ikke annet enn å være godt fornøyd når jeg ser tilbake på alle mulighetene livet har gitt meg.

Monica Kristensen Solås i intervju i A-magasinet 10.10.2014