Louise Boyd

Amerikansk polarfarer, fotograf, utrustet polarekspedisjoner til Arktis, første kvinne i fly over Nordpolen

1887–1972

Fullt navn: Louise Arner Boyd

Miss Louise Arner Boyd ble født i St. Rafael i California. Hun var av indiansk avstamming – faren hennes var sønn av en indianerhøvding. Han ble mangemillionær på olje og giftet seg med datteren av en hvit nybygger som var sosietetsdame og enarving til en millionformue. Så hva var det som gjorde at Louise foretrakk de enkle kår i Ishavet framfor millionærtilværelse i solfylte California?

I 1924 opplevde Louise Arktis for første gang, på en reise hun foretok med en norsk turistdamper til Svalbard. Dette skjedde rett etter at hun mistet begge foreldrene sine. Hun satte pris på det enkle livet, de likefremme norske fangstfolkene og den storslåtte arktiske naturen.

Ekspedisjoner til Svalbard, Frans Josefs Land og Grønland

I tidsrommet 1926–1941 utrustet Boyd hele sju sommerekspedisjoner til Arktis. Hun leide de norske skutene «Hobby» og «Veslekari»(1931, 1933, 1937 og 1938, skipper Johan Olsen). Ekspedisjonene hennes ble utstyrt med det beste av instrumenter og de ypperste vitenskapsmenn. Boyds bruk av ekkolodd til vitenskapelig arbeid var banebrytende, og allerede i 1933 utstyrte hun «Veslekari» med ekkolodd. I 1931 kom hun til Øst-Grønland og var den første som kunne gratulere de norske okkupantene (Okkupasjonen av Øst-Grønland, kalt Grønlands-saken). Også innen meteorologi var Boyd en foregangkvinne; hun telegraferte værmeldinger til Grønland, Island og Tromsø.

Ivrig fotograf

I baugen på «Veslekari» lot Boyd et kjempekamera bli installert, hvor hvalkanonen sto tidligere. Hun investerte i avansert og flott utstyr som hun gjerne viste fram. Hun tok tusenvis av bilder, både farge og sort-hvitt, stills og film. Hun tok bilder som skulle få betydning for karttegnere, geologer, og botanikere. En gang kom et isfjell deisende mot rekka på «Veslekari». Miss Boyd kom løpende i pysjamas med strømper som hun hadde trukket på i farten. I hånden hadde hun et kamera for å forevige situasjonen.

Lette etter Amundsen

Boyd var på ekspedisjon med «Hobby» i 1928 da Roald Amundsen forsvant med flyet «»Latham». Hun stilte fartøyet og ekspedisjonen til disposisjon for letingen, og i tre måneder var «Hobby» moderskip for de norske flymaskinene med Hjalmar Riiser-Larsen i spissen.

Første kvinne som fløy over Nordpolen

I 1955 realiserte hun sin drøm om å fly over Nordpolen.