Lars Jakobsen

Ishavsskipper fra Balsnes

1881–1976

Fullt navn: Lars Martin Kristian Jakobsen

Lars Martin Kristian Jakobsen ble født 29.12.1881 på Balsnes. Han jobbet som skipper på ishavet fra 1908–1950 (med unntak av krigsårene) og er en av få skippere som har foretatt fire turer i samme sesong med god fangst. Han er kjent for en rekke norske og utenlandske ekspedisjoner i arktiske områder.

I 1920 var han skipper på «Heimen», som ble sendt fra den norske regjeringen til den russiske nordhavskysten på leting etter Tessem og Knutsen som tilhørte Roald Amundsens Maud-ekspedisjon. De tok seg fram til Diksonøya, men Tessem og Knutsen hadde ikke kommet dit. Oppgaven ble da å leite østover fra Dikson.

Dette lot seg først realisere sommeren 1921, med hjelp av Nikifor Begitsjev. Ekspedisjonen fant restene av Tessem. Jakobsen laga en beskrivelse, tegna kart og fotograferte. Men alt dette materialet ble beslaglagt av sovjetrussiske myndigheter før heimreisa. Jakobsen kom seg etter hvert heim via Moskva og Stockholm.

Jakobsen var skipper for engelske universitetsekspedisjoner til Svalbard. I 1928 var han islos på et fransk marinefartøy på søk etter den forsvunne Amundsen. Året etter var han skipper for den italienske stats leteekspedisjon etter restene av Nobiles luftskip. Ekspedisjonsskipet var «Heimen II» omdøpt til «Sucai». I 1934 førte han Wordies ekspedisjon til Grønland og Baffinbukta.

Jakobsens merittliste er solid, men han var kjent som en heller beskjeden mann. Seks av sønnene tok opp ishavsarven.