Lars Christensen

Hvalfangstpionér, reder og konsul

1884–1965

Lars Christensen ble født 6.april 1884 i Framnæs ved Sandefjod, som sønn av kommandør Christen Christensen. Han begynte som skipsreder i Sandefjord 1907, bare 23 år gammel, og fra 1909 var han aktiv i norsk hvalfangst. Fra 1920 deltok Christensen i ledelsen for A/S Thor Dahl, flere andre hvalfangstselskaper samt Framnæs Mek. Værksted.

I 1908 startet han sitt første hvalfangerselskap «Sociedad Ballenera Christensen y Cia.» med stasjon på kysten av Chile.

Geografisk og vitenskapelig utforskning

Christensen sendte ut ni forskningsekspedisjoner for hvalfangst, som seilte rundt det antarktiske kontinent en rekke ganger og gjorde oseanografiske undersøkelser og geografisk kartlegging, flere ganger også med flyfotografering. De ni ekspedisjonene ble gjort med fartøyene «Odd», «Norvegia» og «Torshavn». De vitenskapelige resultatene av disse ekspedisjonene i form av publikasjoner og kart er stort.

Norvegia-ekspedisjonene 1927–1931

Christensen kjøpte selfangeren «Vesleper» i 1927, døpte den om til «Norvegia» og sendte den på tokt til Sydishavet hvor den i løpet av fire år gjenfant Bouvetøya, var moderskip for den første flyvning inn over Antarktis, seilte hele Sørpolskalotten rundt og kom hjem til Norge 15.mai 1931. «Norvegia» ble da hedret som ingen ishavsskute siden «Fram», «Gjøa» og «Maud» (Brøgger 1939).

Christensen deltok selv i fire Antarktis-ekspedisjoner sammen med sin kone Ingrid.

Krigen

Under den annen verdenskrig var Christensen i seks år knyttet til den norske ambassade i Washington som finansråd og medlem av rådet i Nortraship. Han bidro også med flere store bidrag til kulturelle og humanitære formål. Etter krigen tilbragte Christensen vintrene i Florida og somrene i Norge av helsemessige årsaker.