Hvalfangstpionér, reder og konsul
1884–1965
Lars Christensen ble født 6.april 1884 i Framnæs ved Sandefjod, som sønn av kommandør Christen Christensen. Han begynte som skipsreder i Sandefjord 1907, bare 23 år gammel, og fra 1909 var han aktiv i norsk hvalfangst. Fra 1920 deltok Christensen i ledelsen for A/S Thor Dahl, flere andre hvalfangstselskaper samt Framnæs Mek. Værksted.
I 1908 startet han sitt første hvalfangerselskap «Sociedad Ballenera Christensen y Cia.» med stasjon på kysten av Chile.
Geografisk og vitenskapelig utforskning
Christensen sendte ut ni forskningsekspedisjoner for hvalfangst, som seilte rundt det antarktiske kontinent en rekke ganger og gjorde oseanografiske undersøkelser og geografisk kartlegging, flere ganger også med flyfotografering. De ni ekspedisjonene ble gjort med fartøyene «Odd», «Norvegia» og «Torshavn». De vitenskapelige resultatene av disse ekspedisjonene i form av publikasjoner og kart er stort.
Norvegia-ekspedisjonene 1927–1931
Christensen kjøpte selfangeren «Vesleper» i 1927, døpte den om til «Norvegia» og sendte den på tokt til Sydishavet hvor den i løpet av fire år gjenfant Bouvetøya, var moderskip for den første flyvning inn over Antarktis, seilte hele Sørpolskalotten rundt og kom hjem til Norge 15.mai 1931. «Norvegia» ble da hedret som ingen ishavsskute siden «Fram», «Gjøa» og «Maud» (Brøgger 1939).
Christensen deltok selv i fire Antarktis-ekspedisjoner sammen med sin kone Ingrid.
Krigen
Under den annen verdenskrig var Christensen i seks år knyttet til den norske ambassade i Washington som finansråd og medlem av rådet i Nortraship. Han bidro også med flere store bidrag til kulturelle og humanitære formål. Etter krigen tilbragte Christensen vintrene i Florida og somrene i Norge av helsemessige årsaker.
Den som kommer til Antarktis første gang, finner den så forskjellig fra det man har tenkt sig. – Ellers tror jeg at det må være lysvirkningene og dette uendelige øde. Denne majestetiske, stille - og dog så levende, hvite verden. Også dette, at man her endelig kan finne fred med sig selv, da ens egen ubetydelighet først tilfulle går op for en.
Lars Christensen, Polarårboken 1933
Nr. 04 Jakten på nye hvalfangstfelt 1892–1893
SANDEFJORD 1. SEPTEMBER 1892. Kaptein Carl Anton Larsen kontrollerer at selfangeren «Jason» er klar til avgang. Skipet er elleve år gammelt, rigget med tre master og finansiert av Christen Christensen, en skipsreder fra en styrtrik sandefjordfamilie med kostskole i Skottland, handelsakademi i København og oppbyggingen av Framnæs mekaniske verksted bak seg. Kaptein Larsen er 32 […]
Kappløpet om Dronning Maud land
Rederen Lars Christensen sendte fra 1926 vitenskapelige ekspedisjoner til nye og ukjente områder i Antarktis. Et resultat av disse ekspedisjonene var at Bouvetøya og Peter I. øy var annektert for Norge. Til sammen utrustet han ni ekspedisjoner. På fire av disse ble det benyttet fly. En forutsetning for forskningsekspedisjonene var at han disponerte rederiets hvalbåter, […]