Deltaker på Nansens Grønlandsekspedisjon
1865–1943
Kristian Kristiansen ble født i daværende Ogndal like ved Steinkjer. I sine unge dager jobbet han allsidig både på land og til sjøs. I 1874 kjøpte Otto Sverdrups far gården Trana, hvor Kristiansen var oppvokst på husmannsplassen Grinda, under gården Trana. Slik ble Kristiansen kjent med Otto Sverdrup. Kristiansen utmerket seg tidlig som en god skiløper og deltok gjerne i skirenn.
I 1888 ble både Otto Sverdrup og Kristian Kristiansen valgt ut av Nansen som deltakere på hans ekspedisjon over Grønland. Kristiansen var den yngste av alle deltakerne.
På ski over Grønland 1888
Turen til Grønland gikk via Edinburgh i Skottland og så videre til Dyrafjordr på Island hvor alle ekspedisjonsdeltakerne besteg fjelltoppen Glàmujøkel. Så fortsatte de mot Grønland. I 1888 var det mye is langs østkysten av Grønland og skipet «Jason» forlot ekspedisjonsdeltakerne i drivisen med utstyr og to lettbåter til å ta seg i land med. Det tok nesten to uker før de kom seg gjennom drivisen og til land. Etter ilandstigning ble det en stri tur opp bratte isbreer, hvor de måtte forsere farlige bresprekker, for å komme seg opp på Innlandsisen.
De krysset innlandsisen, og ekspedisjonen tilbakela 670 km. De nådde Godthåb (i dag: Nuuk) på vestkysten, men siste båt var gått for vinteren, så de måtte overvintre der, og Kristiansen ble innlosjert sammen med de to samene Samuel Balto og Ole Nilsen Ravna. Han lærte seg noe grønlandsk i den tida, og var sammen med Balto en ivrig deltaker på den lokale dansen.
20. mai 1889 var Kristiansen og de andre ekspedisjonsmedlemmene tilbake i Kristiania. Her ble de tatt imot av et stort folkehav som møtte fram på kaia. Senere dro Otto Sverdrup og Kristiansen videre til Trondheim og deretter Steinkjer og fortsatte feiringa der hvor de ble ført i prosesjon gjennom gatene mens folk jublet.
Etter Grønland
Nansen ba siden Kristiansen bli med på Fram-ferden over Polhavet i 1893, og Kristiansen gikk om bord da «Fram» ankom Trondheim i 1893, men med nystiftet familie fristet det ikke å være borte på ubestemt tid. Så da «Fram» ankom Tromsø en uke senere mønstret han av og reiste tilbake til familien, og jobbet på Øvre Trana i noen år, for så å bli tomteformann på et trelastbruk. I 1905 begynte han ved Indherreds Aktie Dampskibsselskab som stuer, en jobb han hadde resten av livet.
Kristian Kristiansen døde 30. juni 1943 i Steinkjer og her ble han begravd på statens regning 6. juli 1943.
Nr. 03 Nansen på ski over Grønland 1888–1889
GRØNLAND, ØSTKYSTEN, 20. JULI 1888. Det er tre dager siden skipperen på selfangstskuta «Jason» satte dem av i drivisen, skjøt kanonsalutt og tok farvel med en bekymret mine. Måtte de bare få leve. Drivisbeltet er ugjennomtrengelig. De er fanget i isen og nå fører strømmen dem feil vei. Fridtjof Nansen innser at situasjonen er alvorlig. […]
1888–1889 Nansens Grønlandsekspedisjon
I 1882 hadde Nansen vært i Vestisen utenfor Grønland med selfangstskuta «Viking». Året etter ble han inspirert til å krysse innlandsisen etter å ha hørt om Adolf Nordenskiölds ekspedisjon innover Grønlandsisen. I 1888 fikk Nansen satt planen ut i live, og ferden ble finansiert av den danske grossisten Augustinus Gamél.