Karl Reidar Johannessen

Ålesunderen var en internasjonal kapasitet innen værvarsling

1917–2007

Johannessen vokste opp i Ålesund, i Parkgata 2, og hadde ett av de aller beste eksamensresultatene som er oppnådd ved Latinskolen da han gikk ut derfra i 1936. 

Han utdannet seg som meteorolog ved Universitetet i Oslo, rømte til Sverige på ski etter krigsutbruddet i 1940 og underviste norske flyktninger i matematikk inntil han kom seg til England, der han sluttet seg til det norske flyvåpenet. 

Han ble etter hvert en viktig medarbeider i den britiske meteorologitjenesten og var med i det teamet av meteorologer som bestemte datoen for D-dagen, invasjonen i Frankrike i 1944. 

I England møtte han Phoebe Frith som han giftet seg med i 1945. 

Ekteparet dro til Norge med sin datter i 1946, og Johannessen jobbet som meteorolog i det norske flyvåpenet til 1951. Da emigrerte familien til USA etter invitasjon fra den amerikanske regjeringa. 

Han jobbet som meteorologisk rådgiver for US Air Force Base i Maryland og fikk i 1959 en Rockefeller-utmerkelse for avanserte studier ved universitetet i Chicago.

Mange bygninger på snedekt grus
McMurdo-basen i Antarktis. Her jobbet Johannessen som forsker i 67/68. Foto Olav Orheim / Norsk Polarinstitutt 

Johannessen var forsker ved McMurdo-basen i Antarktis i 1967/68. The Johannessen Nunataks i Antarktis er oppkalt etter han.

Senere ble han ansatt i US Weather Bureau og sjef for den nordøstre regionen i selskapet, med base i New York. Senere ble han visedirektør i The National Weather Service ved hovedkvarteret i Silver Spring, Maryland. Der tjenestegjorde han til han gikk av med pensjon i 1981.