Hilmar Nøis

Fangstmann og overvintrer på Svalbard

1891–1975

Fullt navn: Hilmar Andreas Nilsen Nøis

Hilmar Andreas Nilsen Nøis ble født 8.mars 1891 i Bødalen på Andøya i Vesterålen.

Hilmar Nøis skulle egentlig bli fisker, men var så plaget av sjøsyke at han valgte fangst og overvintring på Svalbard istedet. I 1909, da han var 18, dro han for første gang til Svalbard, sammen med tre onkler, Daniel, Johan og Martin. Det skulle bli hele 38 overvintringer for Nøis, den siste i 1962–63, da var han 72 år gammel.

Sammen med professor Werenskiold og dosent Adolf Hoel har Hilmar Nøis vært med på å kartlegge deler av Svalbard, og han var kjent som en fremragende hundekjører. Han benyttet hundene for å traktere 24 fangststasjoner spredt utover et område fra Gråhuken til Axeløya.

Redningsekspedisjoner

 I 1913 deltok Nøis i redningsekspedisjonen under Arve Staxrud på leting etter den tyske Schrøder-Stranz-ekspedisjonen som var meldt savnet og i 1928 deltok han i unnsetningsekspedisjonen etter den italienske Umberto Nobile som forsvant med luftskipet «Italia».

Under krigen var han i England i marinen.

Kvinner på overvintring

Elen Dorthea Johansen Nøis, Hilmars første kone, var på overvintring med Hilmar Nøis i 1921. Hun ble gravid, og fødte en sønn alene i gammelhytta på Fredheim i Sassenfjorden, som skulle bli hovedområdet Nøis familien fangstet i.  Hilmar dro til Longyearbyen etter hjelp og ble lenge borte, mens Elen Dorthea var overlatt til seg sjøl. Johannes Kaps Nøis ble født 11.juni.1922, men det ble en hard påkjenning for Elen Dorthea, som slet psykisk etter fødselen og senere fikk et sammenbrudd.

Hilmar Nøis fortsatte sin fangst i Sassenområdet, og bygget sammen med en snekker «Villa Fredheim»:  et velstelt hus i to etasjer – og et slott sammenlignet med andre fangsthytter. Hovedhuset ble påbegynt i 1924, og ble siden bygget om og utvidet flere ganger. I tillegg var det også Danielbu, Nødhytta og Gammelhytta, samt en utedo.

Hilmar Nøis giftet seg på nytt i 1937. Nå med Helfrid. Vielsen foregikk i stua på Fredheim 22. august 1937 med sysselmannen til stede. Helfrid Johanna Nøis tilbragte sju vintrer på Svalbard.

Polarmuseum på Andenes

Hilmar Nøis bidro til oppbyggingen av Polarmuseet på Andenes. Han skaffet bl.a. en del fangstutstyr fra Svalbard. Museet har reist en liten fangsthytte utstyrt med disse tingene.