Ornitolog, fotograf og heraldiker.
1897–1982
Fullt navn: Herman Leopoldus Løvenskiold, kallenavn: Fugle-Herman
Herman Løvenskiold ble født 04.02.1897 i Kristiania. Hans foreldre var godseier og stortingsmann Herman Løvenskiold og Annette Gjertsen. Herman Løvenskiold var av adelig slekt. Han vokste opp i Kristiania og i Porsgrunn. I 1916 tok han examen artium og startet så på naturstudier ved universitetet i Kristiania før han bega seg ut i verden for å studere videre: ved Universitetet i Zürich og i Freiburg. I Freiburg tok han doktorgrad i 1925 innen kjemi, og i 1932 ble han amanuensis i farmakologi ved Universitetet i Oslo, og bestyrer av Statens vitamininstitutt. Herman ble en kjent ornitolog og ble i 1952 statsstipendiat. Han var lidenskapelig opptatt av fuglelivet i nordlige områder og studerte fuglelivet på Foksmyra, på Skjervøy og i 1963 kom hans avhandling om fuglelivet på Svalbard da han ble dr.philos i Oslo med avhandlingen Avifauna Svalbardensis. Løvenskiold skrev flere bøker om fugler. Han var også en dyktig fuglefotograf, og var fotograf for bildene i Carl Schøyens bok Fuglefjell.
Herman hadde også en militær karriere. Etter examen artium dro han i militæret og ble offiser. Han deltok i frigjøringen av Finnmark som kaptein i 1945. Så fulgte en kort periode som kontorsjef ved Forsvarets krigshistoriske avdeling.
En av Herman Løvenskiolds store interesser var slektshistorie, heraldikk, segl og våpenskjold, med bakgrunn i hans egen families historie hvor det fantes både segl og våpenskjold. Han fungerte i en periode som seglkonservator ved Riksarkivet, en stilling hvor hans kjemikunnskap kom til nytte. Han arbeidet systematisk og registrerte en rekke forskjellige segl, noe som resulterte i en bok om seglenes heraldiske innhold.
Løwenskiold ledet Norsk Polarinstitutts sommerekspedisjon zoologisk parti 1960. Harald Sverdrup og Peter Valeur var feltassistenter.
Kva skjedde med postboda til Amundsen?
Knapt nokon nordmenn har skapt fleire usvarte spørsmål enn Peter Tessem og Paul Knutsen – dei to polfararane som forsvann på veg heim frå Roald Amundsens «Maud»- ekspedisjon i 1919.
Chefen og onkel Paul
Roald Amundsens kyniske spill med menneskeliv på Maud-ekspedisjonen
Nr. 06 Maudekspedisjonen 1918–1925
To mann forsvant i villmarken. Maskinisten døde, flyene havarerte og skipperen fikk sparken. Men de fikk sine vitenskapelige observasjoner. Nr. 6 i «Norges 10 viktigste polarekspedisjoner» I Nansen-Amundsen-året 2011 kåret Nordlys og Norsk Polarinstitutt de 10 viktigste norske polarekspedisjonene. Juryen besto av professor Robert Marc Friedman, polarekspert Olav Orheim, ekspedisjonsdeltaker Liv Arnesen, polarhistoriker Harald Dag […]