Deltaker på Nansens Fram-ferd over Polhavet
1866–1918
Fullt navn: Henrik Greve Blessing
Henrik Greve Blessing ble født i Strømsø i 1866.
Han var med på Nansens Fram-ekspedisjon som lege og botaniker, og var ferdig utdannet samme år som ekspedisjonen dro ut. Med 12 friske menn var det lite legearbeid å gjøre om bord, så han tok seg av de syke hundene. Han var redaktør for skipets avis, og diktet viser som parodierte kompisene. Blessing ble skuffet over at han ikke ble valgt til å være med på Nansens fremstøt mot nordpolen – ironisk nok var det legen selv som led av snøblindhet. Som skipslege foretok han månedlig sjekk av alle deltakerne. De fleste gikk opp i vekt – «Fram» var utstyrt med nok mat. Underveis samlet han planter da de seilte langs Sibirkysten, og fortsatte med å samle alger i isen. Henrik Blessing fikk psykiske problemer underveis, og forsynte seg ivrig av narkotiske stoffer i medisinkassa om bord. Dette gikk ut over humøret, og han ble beryktet for sitt temperament.
Senere var han flere år i Afrika (Zululand og Natal). I 1914–16 var han lege på det flytende kokeriet «Solstreif» i Antarktis.
Fridtjof Nansen og Aeroarctic-selskapet 1924–1930
På 1920- tallet ønsket Fridtjof Nansen å fly et tyskbygd luftskip over pol- områdene, fra Europa til Nord-Amerika. I den biografiske litteraturen har dette blitt beskrevet som en polfarers siste forsøk på å nå sitt store mål, Nordpolen. Men biografer glemmer ofte at Nansen var vitenskapsmann hele livet – og hadde store ambisjoner og uløste oppgaver innen oseano- grafien. En stor del av Nansens vitenskapelige virke ble i denne perioden kanalisert inn i det såkalte Aeroarctic- selskapet, hvor Nansen ble utnevnt til første president høsten 1924.
1893–1896 Nansens «Fram»-ekspedisjon
Nansens svært så dristige planvar å fryse skuta fast i isen for å drive med polarstrømmen over Nordpolen. Under isdriften skulle man så gjøre vitenskapelige undersøkelser – ekspedisjonen skulle bli et «flytende polarforskningsinstitutt», en observasjonsplattform i det ukjente.