Hansine Hanssen

Overvintrer og arktisk mor

1898–1982

Fullt navn: Hansine Eline Antona Hans(s)en/Pedersen

Hansine Hanssen ble født den 26. juni 1898 i Snarby, ved Tromsø. 

Allerede i 1919 jobbet Hansine Hanssen som kokk i Kings Bay, og senere fikk hun jobb på Bjørnøya. I 1923 fikk hun datteren Hanna Kristine. I 1929 til 1931 ble Hansine med på overvintring på Svalbard, denne gangen på stedet som het London på Blomstrandhalvøya i Kongsfjorden. Hun dro med Peder Pedersen (også kalt Peder Ullsfjording), fangstmann Bergeton Johansen, samt dattera som var blitt 7 år. Peder hadde fått jobb som vaktmann i et nedlagte marmorsteinbrudd. Det var ikke mangel på advarsler, både fylkesmannen og sysselmannens fullmektig advarte Hansine om å reise på overvintring til Svalbard. Hansine lot seg ikke skremme, og lot seg til og med undersøke av en lege før avreisen. Legen konstaterte at både Hansine og datter Hanna Kristinen var sterke nok til å kunne klare en overvintring.  

Marmorbruddet på Blomstrandhalvøya 

Nesten ti år tidligere rådet den reneste klondykestemning på Svalbard, og det var nær sagt et kappløp etter verdifulle mineraler. På kort tid var marmorbruddet oppe å gå, og det ble bygd infrastruktur for frakt av marmor og hus for arbeidere og funksjonærer, av det engelske gruveselskapet Northern Exploration, ledet av Ernest Mansfield. Gruvebyen fikk navnet Ny-London.  

Drømmen om rask fortjeneste endte snart med nedleggelse. Marmoren viste seg å være ubrukelig, og anlegget ble nedlagt i 1920. I årene etter ansatte selskapet vaktmenn som skulle se til anlegget og de gjenværende husene, og disse vaktmennene fikk proviant og kunne bruke husene  vederlagsfritt, samt at de fikk drive fangst på området. Peder Pedersen Ullsfjording var en velkjent fangstmann, som overvintret 12 ganger på Svalbard, og var vaktmann for NEC i 1929–1930. Under overvintringa kunne mennene være borte på jakt i flere uker, mens Hansine hadde kontroll over huset og barnet alene i polarnatten. Det gikk seg sånn til at Hansine Hansen ble gravid og fødte sønnen Peder Åsmund mens de var på overvintring i Ny-London, med hjelp av fru Aam i Ny-Ålesund.  

Fødsel  

Hansine Hanssen førte dagbok, og den dagen hun fødte sin sønn noterte hun i dagboka: 

Fremdeles fint veir. Vert syk i hele nat meget fra kl. fem og til et kvart over fire ettermiddag, da fik vi en deilig stor sön, alt vel. 

Hansines dagbok, 18. juli 1930

Etter at barnet var født, jordmora hadde dratt og Hansine hvilte, strevde Peder med å håndtere det lille mennesket. Hansine beskrev farens innsats etter barselen som hans «strieste tørn». Gutten vokste seg stor på kobbespekk og som ettåring så han ut som en treåring. Samme sommer giftet Peder Pedersen og Hansine Hanssen seg. 

Overvintringa på Blomstrandhalvhøya var Hansines siste tur til Svalbard. Familien flyttet tilbake til fastlandet i 1931. 

Peder «Ullsfjording» døde i 1934. Hansine giftet seg senere med Arthur Jacobsen og fikk tre barn til.  

Hansine døde 19. mai 1982 i Tromsø.  

Replika på Svalbard Museum 

Huset de bodde i på Blomstrandhalvøya ble senere laget en replika av, som er plassert i Svalbard Museum. Her kan en se hvordan en fangstfamilie hadde innrettet seg på overvintring. Hansine Hansen skrev dagbok fra overvintringa, og i «huset» på Svalbard Museum mange år senere ble dagboka til Hansine gitt til Polarinstituttet av Hansines etterkommere. Dagboka befinner seg i dag i Polarinstituttets bibliotek, en digitalisert versjon kan leses her:  

Dagbok for Hansine Hansen : ført i London, Svalbard 1929-30. Fra Norsk Polarinstitutt bibliotekets dagboksammling, DAG-313. 

Kart Kongsfjorden
Kart over Kongsfjorden med Blomstrandhalvøya og London. Foto: Norsk Polarinstitutt 

Forfatter: Juliane Bockwoldt