Hallvard Devold

Sosialøkonom, fangstmann, telegrafist, meteorologisk assistent og ekspedisjonsleder

1898–1957

Hallvar Devold ble født i Tysfjord i 1898, og ble tidlig bitt av polarbasillen. Han var utdannet Cand. Oecon ved Universitetet i Oslo i 1920, og strøk så av gårde til Haldde-observatoriet sør for Alta i 1920 hvor han i halvannet år var meteorologi-assistent for professor H. Köhler, og fikk med seg viktig kunnskap innenfor meteorologi.

Nordover

I 1922 bar det lenger nord, til Hiorthhamn på Svalbard, hvor Hallvard Devold jobbet i kullgruve. Han tok et kurs i radiotelegrafi, og året etter ble han tilsatt som meteorologi-assistent og radiotelegrafist på Kvadehuken, sammen med broren sin Finn og Sverre Straum, hvor de drev stasjonen til 1924. I 1925–26 ble Jan Mayen hans tilholdssted, hvor han som styrer for den norske meteorologi- og radiostasjonen annekterte øya som på den tid var statsløst land for Det Norske Meteorologiske Institutt. Dette la grunnlaget for at Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser (NSIU) sikret Norge retten til Jan Mayen i 1928.

Østgrønland

I årene 1926–33 overvintret Hallvard Devold på Øst-Grønland hvor han ledet Arktisk næringsdrift, og basert på erfaringer fra Svalbard og Jan Mayen sammen med andre norske fangstmenn fikk bygget omtrent 80 hytter til fangstformål. Han oppholdt seg for det meste i Myggbukta, og 27.juni 1931 heiste han flagget i Myggbukta sammen med Thor Halle, Eilif Herdal, Søren Richter og Ingvald Strøm og annekterte området som fikk navnet «Eirik Raudes Land». Etter flaggheisinga sendte Devold følgende telegram til Aftenposten, Dagbladet og Tidens Tegn:

I nærvær av Eiliv Herdal, Tor Halle, Ingvald Strøm og Søren Richter er i dag det norske flagg heist i Myggbukta. Og landet mellom Karlsbergfjord i syd og Besselfjord i nord okkupert i Hans Majestet Kong Haakons navn. Landet har vi kalt Eirik Raudes Land.

To dager senere ble den norske regjeringa underrettet. Den norske regjerninga støttet den private okkupasjonen. Helge Ingstad ble utnevnt til sysselmann i Eirik Raudes Land, men Danmark protesterte på annekteringa, noe som førte til rettsaken for den internasjonale domstolen i Haag i 1933 hvor Norge tapte Grønlandssaken.

Antarktis

I 1932 deltok Hallvard Devold sammen med den kjente skiløperen Olav Kjelbotn på Hjalmar Riiser-Larsens ekspedisjon til Antarktis. Målet var å ta seg med hunder, ski og sleder inn over de landmassene som Riiser-Larsen tidligere hadde kartlagt fra fly, og annektere dem. Men ekspedisjonen endte med havari. Isen brøt opp før de nådde land. Heldigvis var Hallvard Devold telegrafkyndig og den spreke Kjelbotn klarte å tråkke nok strøm på en slags ergometersykkel med dynamo til Devolds sender, som på den måten fikk varslet hvalbåter i områdets om kom til unnsetning.

Krigen

Hallvard Devold deltok som soldat på alliert side i den franske Fremmedlegionen under slaget ved Narvik i 1940. Etter krigen slo han seg ned på Karmøy hvor han var disponent ved silderøkeriet på Gofarnes.