Gustav Adolf Lindquist

Fangstmann og overvintrer fra Tromsø

1884–1934

Gustav Adolf Lindquist ble født i 1884, og dro på sin første fangsttur i 1899 med Johannes Larsen fra Tromsø med jakteren «Grønland›. Han var en stor skøyer, grov i kjeften, han tok ingen helt på alvor, knapt nok seg sjøl. 

Lindquist fikk tilnavnet «Pusten» fordi han blåste foraktelig til alt og alle (John Giæver).
 
Lindquist fortsatte å bedrive fangst på Svalbard og Øst-Grønland i 30 år. Han deltok også i mange utenlandske ekspedisjoner, og var i Store Norskes tjeneste som hundekjører.

Lindquist var en av dem som sammen med Hallvard Devold foretok den første norske okkupasjonen på Øst-Grønland.

Overvintringen på Nordaustlandet 1933–34

Lindquist og Anton Einarsen, også kalt «Anton Marta», ble satt i land i Augustabukta ved Hinlopenstretet for en overvintring av skipet Isbjørn. Det var første gang det var overvintring her, så terrenget måtte bygges ut med hovedstasjon og to bistasjoner. Einarsen førte dagbok til 10. januar. 
 
Neste juli kom «Isbjørn» tilbake for å hente overvintrerne. Det var ikke liv å se, og mannskapet forsto at noe måtte være galt. Den venstre delen av taket skrådde nedover og inne i hytta var det mye is. Skipperen gikk inn og tok en titt. Han kom ut og sa at det satt en kar på do. De rev vekk taket og der satt Lindquist med hodet forover og støttet hendene på setet og med is opp til knærne. Mange har spekulert i hva som skjedde, fra brann/eksplosjon til krangel/drap. Lønø rapporterer at Lindquist truet og slo til Einarsen rett før de gikk i land på Nordaustlandet. De to ble gravlagt på stedet.

Ja innfall hadde pusten! Han stod engang fremme på bakken og greide med kjettingen på ei skute som tørnet i Hammerfest. Det var vinters dag og kalt. Skipperen brølte: Gustav, følg godt med ankeret og meld fra når det tar bunn. Følg med skal være, svarte Pusten – og fulgte med til bunns. Ja faktisk; han huket tak i jernet og dukket med det. Derpå entret han opp etter kjettingen og meldte av: Bunn her på fire favne!

Fra John Giævers Hardbalne polarkarer