Christen Christensen

Hvalfangstpionér, skipsreder og verftseier

1845–1923

Christen Christensen ble født i Sandefjord i 1845. Han gikk på kostskole i Skottland, og så på Handelsakademiet i København. I 1868 overtok han farens skipsverft Rødtangen (senere Framnæs Mek. Værksted) som spesialiserte seg på å bygge ishavsskuter og hvalfangstfartøy.  I 1880-årene slo Christen seg inn på selfangst, og sendte ekspedisjoner til de vest-antarktiske øyer i Sørishavet.

I 1913 bygde han den første fabrikk i Norge for herding av hvalolje.

I årene 1892–94 var selfangeren «Jason» fra Sandefjord med kaptein Carl Anton Larsen på retthval- og selfangst ved de vest-antarktiske øyer. Det ble gjort geografisk pionerarbeid av stor betydning, men det økonomiske utbyttet ble ikke slik at man gjentok bedriften.

Christensen var også engasjert i hvalfangsten i nord, og startet i 1903 selskapet A/S Ørnen som drev hvalfangst ved Finnmark, Bjørnøya og Spitsbergen. Det hadde vært vanlig med landstasjoner inntil da, men Christensen tok i bruk fabrikkskip (flytende kokeri), og det første skipet var kokeriet med navnet «Telegraf» fra Framnæs Mek. Værksted. Etter at hvalfangsten i Finnmark gikk mot slutten var Christensen den første til å sende det flytende kokeriet «Admiralen» til Sørishavet i 1905 – sammen med to hvalbåter, med dette innledet han den storstilte norske hvalfangsten i Antarktis.

Samtidig som Christensen startet storstilt hvalfangst med kokerier ved South Shetland Islands i Sørishavet, startet C.A. Larsen landstasjonsfangst på Sør-Georgia, og dette var startskuddet for den store kommersielle hvalfangsten i Antarktis.

Christen Christensen etablerte Hvalfangstmuseet i Sandefjord, som sønnen Lars skjenket til Sandefjord kommune i mai 1917 med inventar og samlinger.

Flyttet hele bedriften fra seksti grader nord til seksti grader syd, åpnet de svære hav i Antarktis for vestfolds fangstindustri, gjorde hvalfangsten fra en provinsbedrift til en næringsvei av verdensformat.

Om Christensen i Polarårboken 1945
Kommandør Chr. Christensensens Hvalfangstmuseum i Sandefjord. Foto: Norsk Polarinstitutt