Cecilie Skog

Sykepleier, fjellklatrer, forfatter, foredragsholder og polfarer

1974–

Cecilie Skog ble født 9. august 1974 i Ålesund. Hun er utdannet sykepleier, og har studert friluftsliv ved Høgskulen i Volda. Hun har mange års erfaring som fjellfører i inn- og utland og har jobbet som brefører.

Cecilie Skog er mest kjent for sine turer til Mount Everest, Sørpolen og Nordpolen. Hun er den eneste norske kvinne som (pr. 2006) har nådd disse «tre polene», svenske Tina Sjögren var verdens første kvinne. 

Sørpolen 2005 

Cecilie Skog nådde Sørpolen 27.desember 2005. Rolf Bae, Per-Henry Borch og tre tyskere var med i ekspedisjonen. Turen tok 36 dager og var på ca 900 km. På veien tilbake besteg de Antarktis’ høyeste fjell Mount Vinson på 4897 meter.

Nordpolen 2006 

Turen til Nordpolen var 900 km på ski. Ekspedisjonen startet ut fra Canada (Ward Hunt på Ellesmere Island) 6.mars 2006. Polpunktet ble nådd på 48 dager og 22 timer, sammen med Rolf Bae. Ekspedisjonen knuste dermed den tidlige rekorden som var på 60 dager. Distansen ble gjennomført uten etterforsyninger eller hjelp. Skog var den første kvinnen i historien som har nådd polpunktet fra fastlandet 

Antarktis 2010 

I 2010 bar det tilbake til Antarktis, denne gangen med amerikaneren Ryan Waters. De to ble de første til å krysse Antarktis uten etterforsyninger og assistanse av verken sledehunder eller vindseil. 

Fjellklatrer 

I 2003 besteg Cecilie Skog Cho Oyo (8201 moh) i Himalaya. Året etter besteg hun Mount Everest, som andre norske kvinne, etter Randi Skaug. I 2008 gjorde hun sammen med Lars Nessa den første norske bestigningen av verdens nest høyeste fjell- K2. På veien ned ble ektemannen Rolf Bae tatt av et isras og omkom, i en ulykke som krevde til sammen elleve menneskeliv. I 2011 sto fjellet Manaslu for tur, og året etter Lhotse. Etter det ga Cecilie Skog seg med fjellklatring i Himalaya.

TV-fjes 

Cecilie Skog har det siste tiåret medvirket i en rekke tv-program, som «Skal vi danse», «Til toppen av Norge» og «Tjukken & Lillemor», hvor hun gikk på ski over Grønland med komiker Truls Svendsen. Under produksjonen av TV-programmet «Drømmeturen» ble hun kjent med friluftsmannen Aleksander Gamme, og de to ble et par, og fikk to barn sammen, før de gikk hver til sitt noen år etter.