Deltok i den belgiske antarktisekspedisjonen ledet av de Gerlache
1877–1898
Carl August Wiencke ble født i Kristiania (Oslo). Han ble uteksaminert ved Christiania tekniske skole i 1894 og da Adrien de Gerlache kom til Norge for å forberede Den belgiske antarktisekspedisjonen ønsket Wiencke å være med. Wiencke tok hyre på en gammel skute i forkant av ekspedisjonen for å tlegne seg sjømannskunnskaper og han lærte seg blikkenslagerarbeid slik at han, etter de Gerlaches ønske, kunne lage blikkbokser til bruk i ekspedisjonens vitenskapelige arbeid.
Dagboken til Wiencke er full av anekdoter og beskrivelser av resten av mannskapet. Om Amundsen skriver Wiencke: «Ingen er så avholdt ombord som han.» Han beskriver også misforståelser mellom mannskapet, og nevner at flere av nordmennene ikke kom overens med andre av mannskapet.
22. januar 1898 hadde «Belgica» kommet til Bransfieldsundet, med kurs mot det som i dag er Antarktishalvøya, trakk det opp til storm. Wiencke arbeidet uten sikring utenfor rekka, ble tatt av en brottsjø og omkom.
Det var en i alle dele snild og velopdragen gut. Føielig og villig i alt var han, afholdt af alle – officerer som mandskab. Han var alltid munter og glad. Påhyret som jungmand var han allerede i Punta Arenas givet matros stilling, grundet sin gode opførsel og tjenesteiver. En feil havde han – dessværre. Han vilde alltid gå utenbords uden noget om livet.
Roald Amundsen om Carl August Wiencke, «Dagboken fra Belgica-ekspedisjonen 1897-99 : Roald Amundsens første ferd til Antarktis»
Ekspedisjonen kalte senere en øy opp etter Wiencke. Wiencke-øya (Wiencke Island) er 67 km2 og har flere historiske kulturminner, blant annet den britiske basen Port Lockroy, som i dag besøkes av cruiseskip og turister.
Kva skjedde med postboda til Amundsen?
Knapt nokon nordmenn har skapt fleire usvarte spørsmål enn Peter Tessem og Paul Knutsen – dei to polfararane som forsvann på veg heim frå Roald Amundsens «Maud»- ekspedisjon i 1919.
Chefen og onkel Paul
Roald Amundsens kyniske spill med menneskeliv på Maud-ekspedisjonen
Nr. 06 Maudekspedisjonen 1918–1925
To mann forsvant i villmarken. Maskinisten døde, flyene havarerte og skipperen fikk sparken. Men de fikk sine vitenskapelige observasjoner. Nr. 6 i «Norges 10 viktigste polarekspedisjoner» I Nansen-Amundsen-året 2011 kåret Nordlys og Norsk Polarinstitutt de 10 viktigste norske polarekspedisjonene. Juryen besto av professor Robert Marc Friedman, polarekspert Olav Orheim, ekspedisjonsdeltaker Liv Arnesen, polarhistoriker Harald Dag […]