Betty Andersen

Barnepike og tjenestepike for Roald Amundsen

1838–1924

Det finnes lite informasjon om Betty Andersens barndom, men hun ble født i Fjärås i Halland i Sverige 22. juli 1838, i en familie med syv søsken. Hun flakket noe omkring i Sverige før hun fant veien til Gøteborg, hvor hun en dag gikk om bord på fullriggeren «Constantin» med Jens Engebreth Amundsen som kaptein – Roald Amundsens far. Det ble en begivenhetsrik reise til Asia og Karibia for unge Betty, som opplevde et mytteri og ble fridd til av en kinesisk medpassasjer – noe hun takket nei til.

I tjeneste hos Amundsen

Siden skulle Norge bli Bettys nye hjemland og hun fikk post som barnepike hos familien Amundsen hvor hun passet de fire sønnene. Betty reddet Roald Amundsen da han som vilter tre-åring holdt på å drukne ved familiens hus, og da de fire brødrene ble voksne og nye barn kom til, var hun barnepike også for noen av den nye generasjonen Amundsen. I fortsettelsen stelte hun i huset. Roald og Betty utviklet et nært forhold og da han kjøpte eiendommen Uranienborg på Svartskog i 1908 lot han Betty få bo i det lille huset ved siden av herskapshuset. Hennes lille hus besto av stue, kjøkken og et lite værelse. Betty bodde der helt frem til hun døde i 1924, 86 år gammel. Roald Amundsen la inn dødsannonse i Aftenposten da Betty døde, og sørget for en pen gravstøtte på Nordre Gravlund hvor Betty ble begravet.

Betty top i Antarktis

Det er ingen tvil om Betty Andersen må ha betydd mye for Roald Amunsen og at han satte henne høyt. Roald Amundsen oppkalte et fjell etter Betty da han var på sin Sydpolsferd: Betty Top (85° 11′ 0″ S, 163° 45′ 0″ W). Den 6. januar 1912 oppførte han og hans menn en varde på Betty Top, hvor han la inn et dagboksblad og en parafinkanne. Amundsen tok med seg hjem en stein fra fjellet til Betty. Steinen ligger ennå i stuen på Uranienborg.

Laurence M. Gould

Notatet i varden ble siden funnet av den amerikanske geologen og polar­forskeren dr. Laurence M. Gould som deltok i admiral Byrds ekspedisjon 1928–30. Noen år senere ville Gould overrekke notatet til Norske geografiske selskap, hvor han mente notatet hørte hjemme. Notat han fant i varden startet med: «Vi nådde og gikk rundt Sydpolen 14. – 16. desember 1911.” …

Gould var i Norge i 1946 i forbindelse med et foredrag han skulle holde om Antarktis i Oslo, samtidig ville han også treffe de norske lederne av den norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjonen (NBSX-ekspedisjonen) som var under forberedelse, og som ble ledet av John Giæver.

Monica Kristensen på Mount Betty

I 1987 fikk forskeren og polfareren Monica Kristensen satt opp en minneplakett på varden på Mount Betty, som fjellet heter i dag. Fjellet ligger utenfor de norske bilandene i Antarktis, og har ikke lenger den norske skriveformen. Det offisielle navnet er Mount Betty, og navnet er godkjent av USA, New Zealand og Russland. Monica Kristensen og Neil McIntyre fulgte Roald Amundsens rute mot Sørpolen. Ekspedisjonen snudde ved 85°59’S. Det ble gjennomført isbrestudier og samlet inn vitenskapelig materiale langs ruta.

Kulturminne

Amundsenvarden står på den offisielle lista over historiske steder og monumenter i Antarktis. Norsk Polarinstitutt er norsk forvaltningsmyndighet for norske kulturminner i Antarktis, mens Riksantikvaren er faglig rådgiver.

Eiendommen Uranienborg er i dag museum.

Kilder:

  • Mats Carlsson Lenart. 2022. Sveriges Hembygdsförbund 2022. Betty från Fjärås, – i polarhjältens tjänst i 50 år.
  • Roald Amundsen: Slædedagbok for turen til Sydpolen. Ms. 8° 1249. Utgitt ved Anne Melgård, NB kilder 6. Nasjonalbiblioteket/bokselskap.no. Oslo 2015
  • A.K Balto, I Hallanger, E. Vinje Jenssen (red). 2015. Antarktis – kort fortalt. Visste du at det finnes spor etter Roald Amundsen i Antarktis?