Tysk geograf, kartograf og polarteoretiker
1822–1878
Fullt navn: Augustus Heinrich Petermann
August Petermann ble født i Bleicherode, Nordhausen i midt-Tyskland. I en alder av sytten år begynte han utdannelsen til geograf ved den geografiske skolen i Potsdam. I 1845 dro han til Edinburgh for å bidra til oversettelsen av Heinrich Berghaus’ Physikalischer Atlas til engelsk. I 1847 dro Petermann til London, og publiserte her en rekke anerkjente geografiske verk.
Hjem til Tyskland
I 1854 ble Petermann utpekt til direktør ved det geografiske instituttet til firmaet Justus Perthes i den tyske byen Gotha. Her grunnla han det anerkjente geografiske tidsskriftet Petermanns Mittellungen i 1855, og var redaktør for en rekke utgaver av det kjente atlasverket Stielers Handatlas.
Petermanns teorier
Petermann inspirerte en rekke polare ekspedisjoner i sin samtid, særlig fra landene Tyskland og Østerrike-Ungarn. Han mente blant annet at det var fullt mulig å seile tvers over Nordpolen, og at det ville være et åpent hav der. Petermann var sikker på at en havstrøm fra Japan – Kuro Siwo – fløt gjennom Beringstredet og møtte Golfstrømmen på polpunktet. Den ville så flyte til overflaten, og kunne teoretisk være kilde til både et rikt dyreliv, og bidra til å varme opp et polart havområde som omringet et hittil ukjent arktisk kontinent.
En rekke ekspedisjoner forsøkte å nå Petermanns åpne polhav, men støtte på iskanten eller frøs fast i sine forsøk på å seile nordover.
August Petermann var plaget med depresjoner og tok sitt eget liv i Gotha, i 1878.
Ildsjelen som ville slå svenskene
Han satte ishavsskippere i gang med observasjoner lenge før Norge var en polarnasjon. Dessuten oppdaget han en helt ny bergart i Balsfjord. Geolog Karl Pettersen fra Tromsø er en av norsk polarforsknings virkelige pionerer. Han var en av disse foregangsmennene som tidlig tenkte tanker som senere har blitt opplagte. Karl Johan Pettersen vokste opp midt i […]