Daniel Nøis

Fangstmann, Ishavsskipper og båtbygger

1880–1971

Fullt navn: Karolius Daniel Nilsen Nøis

Daniel Nøis ble født 5. oktober 1880 på Bjørnskinn, Andøya. Daniel Nøis var den første i sin familie som dro på overvintringsfangst til Svalbard. Vinteren 1900-1901 overvintret han på hovedstasjonen i Colesbukta under ledelse av Hans J. Furfjord. Med på overvintringa var også Karl Hermansen fra Skagen i Hadsel, hans adoptivsønn Simon Hermansen og Karl Sannan fra Alsvåg. Senere ble det flere turer til øygruppa i nord. Hele 28 ganger dro han over til Svalbard på fangst eller overvintring.

Foruten å være fangstmann var Daniel Nøis med på både vitenskapelige ekspedisjoner og redningsekspedisjoner. I 1913 deltok hanpå Arve Staxruds redningsekspedisjon etter den tyske Schrøder-Stranz ekspedisjonen med kutteren «Herzog Ernst» som var meldt savnet. Lederen av ekspedisjonen og mange andre ekspedisjonsmedlemmer omkom. Kutteren hadde seilt ut fra Tromsø og forliste på nordsiden av Svalbard. Daniel Nøis sammen med bl.a. broren Johan og nevøen Hilmar fant to mann i live, den ene hadde forfrosset benet så alvorlig at det måtte amputeres og den andre måtte være igjen for å ta seg av en lidende kamerat. Daniel Nøis kunnskap om Svalbard og hans evne til å løse vanskelige situasjoner, gjorde han høyt verdsatt.

Da krigen brøt ut var Daniel Nøis og mange i hans nære slekt på Svalbard. I 1941 ble han og 10 andre familiemedlemmer evakuert fra Svalbard til Skottland.