Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Olav Bjaaland

1873 - 1961

Skikongen fra Morgedal, snekker, deltaker på Amundsens sørpolekspedisjon

Olav Olavsen Bjaaland ble født i Morgedal i Telemark, «skisportens vugge», og var en av landets beste skiløpere. I 1902 tok han selveste Kongepokalen i Holmenkollen.

Møtte Amundsen
I 1908 deltok han i en konkurranse i vinteridrett i Frankrike. Den norske troppen møtte Roald Amundsen på en jernbanestasjon i Lübeck, hvor han var for å forberede seg vitenskapelig til sin nye polferd. Bjaaland ytret at det ville ha vært morsomt å bli polfarer, Amundsen svarte at han kunne få bli med ham.

På Sydpolen
Bjaaland ble sendt ut på rekognseringstur for å stake ut ruta over Djævlebreen, nå Djevelens dansesal. Han ble karakterisert som lærenem, tilpasningsyktig, sterk som en bjørn med en enestående tilpasningsevne og med et sprudlende humør. Bjaaland hadde i all stillhet tatt med syv sigarer. Da de hadde reist flagget på polpunktet, tok han sigarene fram til stor glede.

Etter sørpolekspedisjonen drev han i mange år skifabrikk før han trakk seg tilbake til gården Djuve.

Under de olympiske leker i 1952 fikk han æren av å tenne den første fakkel til stafetten fra Morgedal til Bislet.

Litteratur:
Bergens Tidende 20.02.1986, En norsk tragedie
Agderposten 5.3.1957 Sydpolens tjuagutt, Olav Bjåland, 85 år i dag