Bjørn Øien fra Bjørnøya

På Bjørnøya fantes det meste. Der var det legekontor uten lege, sykehus uten sykesøster. Videre var det kino uten kinobestyrer, bakeri uten baker, store maskinhaller uten folk, og en «Strandgate» med hus på begge sider, men uten beboere»

Fritz Øien

Med disse ordene overbeviste Fritz Øien sin kommende kone om at Bjørnøya var en flott plass å tilbringe en vinter.

Bjørnøya er en bratt, nesten utilgjengelig øy på 74 ° Nord, som befinner seg mellom Norge og Svalbard. Været er stort sett dårlig, og øya er ofte innhyllet i tåke. I 1930 fantes det her en bemannet meteorologisk stasjon, en nedlagt gruveby og titusenvis av sjøfugler som hver vinter fløy sørover til varmere strøk.

Foranledningen til at Øien ønsket å reise til Bjørnøya var at bestyreren på den meteorologiske stasjonen var blitt dødssyk, og måtte til fastlandet for å få legehjelp. I all hast måtte derfor en ny bestyrer på plass. Den erfarne Fritz Øien, med flere overvintringer bak seg fra Jan Mayen, fikk tilbudet og hele to timers betenkningstid. Fritz syntes det kunne friste, men helst hvis han kunne få med seg en kone til selskap. Han fikk det travelt de neste to timene. 

I 1932 dro hele familien Fritz Øien på ny overvintring. På bildet er vesle Bjørn sammen med sin far Fritz, sin onkel Jens Ewald Øien og sin mor Margaret, samt kokken på stasjonen. Foto: David Lack / Norsk Polarinstitutt

Kvinner var forbudt på Bjørnøya 

Øien måtte først få omgjort Bjørnøen AS’ bestemmelse om at «Kvinners opphold på øya ikke var tillatt». Bestemmelsen gjaldt overvintring, og kom til etter en huskestue noen år tidligere.

Ved hjelp av en kjenning og forretningsmann i Tromsø, samt en liten hvit løgn om at Fritz allerede var gift, gikk direktør Roaldkvam i Bjørnøen AS med på at Fritz kunne bringe med seg sin «kone» på overvintring Fritz hadde sett seg ut ho Margareth Dalsbø, og la turen innom henne. Hvilken fantastisk start på ekteskapet, med bryllupsreise til Bjørnøya, og eventyret som ventet der. Ho Margareth takket ja til å bli Fritz’ kone, og Fritz takket så ja til å være bestyrer på værstasjonen, og det ble bryllup i all hast.

I oktober 1930 gikk det nygifte paret ombord i skuta «Tromsø» og fikk en tøff overfart. Etter 13 dager ankom de ishavsstasjonen i Herwighamna nord på øya. Bryllupsreisen skulle snart vise seg å få følger. Margareth ble gravid og ventet barn i mai måned. Fritz studerte meget i den store legeboken han fant på sykehuset hvor det ikke var lege, og lærte seg i teorien hvordan navlestrengen skulle klippes. Stor var likevel gleden da fartøyet «Sotra» dukket opp i horisonten, og Thor Iversen fra Fiskeridirektoratet snart etter gikk i land. Margareth kom seg til Tromsø i tide, og fødte en sønn – som naturlig nok finn navnet Bjørn Øien.

Kilde:

Fritz Øien. Bryllupsreise til Bjørnøya, Polarboken 1958