Oscar Wisting

Polfarer. Roald Amundsens trofaste medarbeider, først på Sørpolen og over Nordpolen.

1871–1936

Fullt navn: Oscar Adolf Wisting

Oscar Wisting var eldst av 13 søsken, han vokste opp i Larvik. Etter konfirmasjonen dro Oscar til sjøs i noen år, før han vervet seg til Marinen, som hadde base i Horten. I 1909 var Roald Amundsen i Horten, han eksperimenterte med drager som mulig utkikksplattform i isen. Her møtte han Wisting, som gjorde veldig godt inntrykk på kaptein Amundsen. Wisting ble der og da invitert med på nordpolsekspedisjonen året etter.

Etter avreise viste det seg at Sørpolen var blitt målet. Wistings kone var høygravid med tvillinger ved avreisen. Ekspedisjonen varte i tre år, flere av parets barn døde før Wisting kom heim. Wisting var blant de utvalgte som ble med Roald Amundsen heilt til polpunktet.

Wisting var med på å hente Fram heim fra Sør-Amerika 1913–14. «Chefen» ville ha med Wisting på fleire eventyr, så han sørga for at den betrodde medarbeideren fikk utvida sin kompetanse til å bli altmuligmann. Wisting var med på Maud-ekspedisjonen heile perioden fra 1918 til 1925. Her var han med på lange sledeturer, som kunne ta et halvår.

Høsten 1921 var Maud-ekspedisjonen i Seattle, der skipet ble reparert. Her fikk Wisting en spesiell julegave fra Amundsen: Fru Elise Wisting kom på besøk. Hun ble værende i 4–5 måneder og hjalp blant annet til med å ta seg av Amundsens to adoptivdøtre. Hun reiste heim til Norge sammen med «Amundsen-familien».

Tilbake i isen var Wisting blitt kaptein på den siste delen av ekspedisjonen 1922–25. Da han endelig kom heim, var sønnene blitt voksne. Etter noen dager heime dro Wisting igjen ut i verden for Amundsen. Han var med på å hente luftskipet «Norge» i Roma og fly det til Ny-Ålesund, og videre til Alaska via Nordpolen.

Som stillferdig pensjonist satt han igjen med dårlig samvittighet for sine lange fravær fra familien. Wisting var svært opptatt av at «Fram» skulle tas godt vare på, han førte skipet på dets siste ferd fra Horten til Bygdøy. Oscar Wisting døde aleine i sin lugar om bord på «Fram», under arbeid i Framhuset, sannsynligvis av hjerteinfarkt. Staten bekostet begravelsen i Horten.

En av de bedste mænd, som nogensinde har levet.

Roald Amundsen om Wisting

Det finst statue av Wisting både i Horten (1938) og Larvik (1933).