Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Karl Reidar Johannessen

1917? - 2007

Ålesunderen var en internasjonal kapasitet innen værvarsling og forsker ved McMurdo-basen i Antarktis i 1967/68.

 

Johannessen vokste opp i Ålesund, i Parkgata 2, og hadde ett av de aller beste eksamensresultatene som er oppnådd ved Latinskolen da han gikk ut derfra i 1936.

 

Han utdannet seg som meteorolog ved Universitetet i Oslo, rømte til Sverige på ski etter krigsutbruddet i 1940 og underviste norske flyktninger i matematikk inntil han kom seg til England, der han sluttet seg til det norske flyvåpenet.

 

Han ble etter hvert en viktig medarbeider i den britiske meteorologi-tjenesten og var også med i det teamet av meteorologer som bestemte datoen for D-dagen, invasjonen i Frankrike i 1944.

 

I England møtte han også Phoebe Frith som han giftet seg med i 1945.

 

Ekteparet dro til Norge med sin datter i 1946, og Johannessen jobbet som meteorolog i det norske flyvåpenet til 1951. Da emigrerte familien til USA etter invitasjon fra den amerikanske regjeringa.

 

Han jobbet som meteorologi-rådgiver for US Air Force Base i Maryland og fikk i 1959 en Rockefeller-utmerkelse for avanserte studier ved universitetet i Chicago.

 

McMurdo-basen i Antarktis. Her jobbet Johannessen som forsker i 67/68. Foto Olav Orheim / Norsk Polarinstitutt

  

Johannessen var forsker ved McMurdo-basen i Antarktis i 1967/68. The Johannessen Nunataks i Antarktis er oppkalt etter han.

 

Senere ble han ansatt i US Weather Bureau og sjef for den nordøstre regionen i selskapet, med base i New York. Senere ble han visedirektør i The National Weather Service ved hovedkvarteret i Silver Spring, Maryland. Der tjenestegjorde han til han gikk av med pensjon i 1981.

 

Han og fru Phoebe hadde fire barn, to døtre og to sønner, og fikk etter hvert også 12 barnebarn og ett oldebarn.

 

Kilder:

Artikkel og minneord fra Sunnmørsposten