Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

NP002620.jpg
Foto: Norsk Polarinstitutt

Johan Hagerup

1846 - 1924

Islos, ishavsskipper og overvintrer. Overvintret fire sesonger på Spitsbergen. Under overvintringene gjorde han nyttige observasjoner for «Det meterologiske institut» i Kristiania.

Johan Hagerup (eg. Johan Widding Larsen) ble født på Langnes på Tromsøya 14. mai 1846. Alt som ungdom begynte han å fare på Ishavet. Han var med som styrmann da skipper Edvard Holm Johannessen fra Balsfjord som den første gjennomførte en omseiling av Novaja Zemlja med skonnerten «Nordland» i 1870. Senere ble han selv ishavsskipper.

Han ble gift med Eline Marie Moe fra Tønsvik i Tromsøysund, og de to fikk ni barn sammen. Blant disse var sønnene Johan jr. og Harald, som begge satte spor etter seg i de arktiske farvann, og datteren Gitta (Jønsson), som ble en kjent politiker og kvinnesaksforkjemper.

Fire sesonger var Hagerup på overvintringsfangst på Spitsbergen; i 1898–99, 1900–01, 1902–03 og 1906–07. Alle årene lå han på Akseløya i Bellsund. Under overvintringene gjorde han nyttige observasjoner for «Det metereologiske institut» i Kristiania. I 1911 var han islos for De norske statsunderstøttede Spitsbergenekspeditioner. Den gamle ishavskjempen døde i Tromsø 21. januar 1924.

Kilde:
Sørensen, Tore: Ishavsskipper Johan Hagerup og hans første overvintringstur til Spitsbergen