Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie
  Bla i valgte hendelser

1898-1902:
Den andre «Fram»-ekspedisjonen med Otto Sverdrup til kysten av Ellesmereøya og utforsker øygruppen i vest som han gjør krav på for Norge.

 

Otto Sverdrup ledet den andre "Fram"-ekspedisjonen, til Nordvest- Grønland og øyene nord for Øst-Canada (vestover fra Ellesmere Island). Finansiert av brødrene Ellef og Amund Ringnes og Axel Heiberg.

Planlagt utstragt vitenskpelig arbeid. Vitenskapsmenn: Gunnar Isachsen (kartograf), Herman Georg Simmons (svensk botaniker), Edvard Bay (dansk zoolog), Per Schei (geolog) og Johan Svendsen (lege). Besetning: Victor Baumann, Oluf Raanes, Peder Leonhard Hendriksen, Karl Olsen, Jacob Nødtvedt, Adolf Henrik Lindstøm, Sverre Helge Hassel, Rudolf Stolz, Ove Braskerud og Ivar Fosheim. Ove Braskerud døde på ferden og Johan Svendsen begikk selvmord.

Et område på ca. 150.000 km2 ble kartlagt, med ski og hundesleder, og det ble samlet et stort vitenskapelig materiale. Sverdrup overvintrer i flere år med Fram ved kysten av Ellesmereøya og utforsker øygruppen i vest som han gjør krav på for Norge. Ekspedisjonen ble siste vinteren stengt inne i isen og tok ett år mer enn planlagt. Utforskningen av det høye arktis var blant de sist utforskede områdene på jorden.

Kilde:
Barr, Susan; Tidslinje i Norsk Polarhistorie
Polarforskningens pionerer / av Bertrand Imbert s.  135-139)