Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Spanskesyken på Svalbard

Epidemien tar nye liv

20. august døde tre mann til på sykehuset i Longyear City. Birger Chrugshank, bare vel 17 år gammel, var en av dem. Også han var gruvearbeider ved Store Norske og fra Mo i Rana. Han kom opp med D/S «Forsete» noen dager før Hedman Karlsen, og lå på sykehuset i to–tre uker før han døde av lungebetennelse og hjertebetennelse etter spanskesyken.

Den andre som døde denne dagen var 25 år gamle Theodor Furu fra Gullhav i Målselv. Han var deltaker i en fosforittekspedisjon som lå på Kapp Thordsen i Isfjorden denne sommeren. Ekspedisjonens leder var bergingeniør Johan Braastad, som var tilknyttet Norges Svalbard- ¬og Ishavsundersøkelser. Furu ble brakt til Longyear City som «spansk» pasient med D/S «Bellsund» to dager før han døde.

Folkene på Kapp Thordsen hadde blitt hjemsøkt av spanskesyken 14. august. Sykdommen hadde herjet forferdelig – hver eneste mann var blitt angrepet. «Det nytter altså ikke å holde seg isolert heller,» konkluderer Westby. I ti dager var alt arbeid innstilt. Furus død skapte panikk blant de andre arbeiderne. De forlangte at ekspedisjonen straks skulle returnere til Norge. Men etter at hele arbeidsstyrken var blitt legeundersøkt i Longyear City og ni mann sendt hjem med D/S «Forsete» 29. august, var gemyttene falt til ro. 11 rekonvalesenter fra Longyear City og to fra Green Harbour ble sendt ned sammen med Braastads folk.