Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Spanskesyken på Svalbard

«Den spanske sykes mysterium»

Så gjensto det bare for meg – i 1996 – å ønske Kirsty Duncan og hennes medarbeidere lykke til med prosjektet de skulle i gang med. Kanskje kunne hemmeligheten bak spanskesyken endelig bli avslørt. Håpet var at ny kunnskap om det aggressive viruset som forårsaket sykdommen, skulle kunne sette menneskeheten i stand til å bekjempe liknende virusepidemier i fremtiden. Hvordan det ble med prosjektet, hva man oppnådde eller ikke, er en annen historie.

Jeg rundet av artikkelen med en notis som sto på trykk i Tromsø Stiftstidende 22. august 1918 – om «Den spanske sykes mysterium»:

«Det er nok ikke saa let at faa rigtig paa det rene, hvad den spanske syke virkelig er for noget. For en tid siden mente læger aa ha konstatert at det var en slags influenza. I Sverige er man imidlertid begyndt at tvile paa denne diagnose. Bestyreren for statens bakteriologiske laboratorium i Stockholm, professor A. Petterson, har meddelt, at det ikke er lykkedes at opdage i de sykes ophostninger hverken influenzabaciller eller noget andet for denne sykdom specielt smittekim. Flere omstændigheter taler mot den teori, at den spanske er identisk med influenza, og man er næsten tilbøielig til aa anta, at vi her staar overfor en sygdom av ganske ny art, og at den overføres paa hittil ukjendt maate. Herfor taler ogsaa det faktum, at mange som er blit frisk angripes paany av sygdommen, skjønt bakteriesyke ellers pleier være uimotstaaelig for samme slags smitte en tid fremover.»