Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Nordområdene som ondskapens arnested

Trolldomsprosessene

Kan slike forestillinger kombinert med særegne samfunnsforhold være med på å forklare det uvanlig sterke innslaget av djevelpakt og de brutale forhørsmetodene i hekseforfølgelsen i Finnmark?

Øvrigheten i Finnmark på 1600-tallet var som i andre norske regioner representanter for en religiøs fundamentalistisk stat. De sto for ensretting og luthersk ortodoksi. Djeveltro og gammeltestamentlige rettsprinsipper var en del av denne rettroenhet. I hvor stor grad slike tankeretninger kom til å sette sitt preg på den praktiske utøvelsen av embetsgjerningen, var betinget av lokale samfunnsforhold. De menn som fikk stillinger i Finnmark, kom til en landsdel der deres mentale bagasje fikk ny næring.

Forestillingene om all djevelskapen i nord kan ha bidratt til å utløse en latent heksfrykt. Møtet med de uberegnelige naturkreftene har på sin måte vært bestemmende for jakten på mennesker som i følge oppfatningen utløste naturens raseri. Usikkerheten i de nordlige havområdene, de truende og uklare grensene mot Russland og Sverige styrket redselen for det mystiske og ukjente. Dermed kunne det intellektuelle tankegods stå fram som handlingspremiss.

Heksene representerte nettopp det fremmede, ukjente og truende grenselandet - ikke bare rent geografisk, men også på et åndelig plan. De handelsøkonomiske utviklingstrekkene kombinert med usikre livsbetingelser kan ha styrket behovet for å finne syndebukker for ulykker, nedgangstider og kriser. En overordnet djevelideologi hadde altså særlig gode vekstvilkår i denne delen av den dansk-norske fyrstestaten og utgjorde et gunstig mentalt klima for trolldomsforfølgelser av både samer og nordmenn.

Vil du vite mer? 

Hagen, Rune Blix. Dei europeiske trolldomsprosessane, Oslo 2007

Hagen, Rune Blix og Per Einar Sparboe (Red.). Kongens reise til det ytterste nord,    Ravnetrykk 33, Tromsø 2004