Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

De russiske villhundene på Svalbard

Stort engasjement i villhundsaken

Etter krigen var det flere som tok til orde i villhundsaken. Høsten 1945 skriver fangstmann Arthur Oxaas i et pessimistisk brev til bergmester Gunnar Aasgaard på Svalbard at han hadde hørt at hundene nå hadde spredt seg til Edgeøya. «Er dette tilfelle så er det håbløst nu at utrydde disse rovdyr. Antar derfor at Reinens saga om noen år er slutt, eller nettop da bliver en saga. De alliertes aksjon på Spitsbergen gjorde landet til et øde og ruinert område,» skriver en bitter Oxaas.

1. februar 1946 følger Tromsø Skipperforening opp i et brev til Sysselmannen på Svalbard, adresse Oslo. Sysselmann nå var for øvrig Håkon Balstad, som ble sittende i stillingen helt til 1956. I brevet heter det blant annet:

«Da befolkningen på Svalbard ble hentet i 1941, ble det endel polarhunder igjen, og disse har selvfølgelig formert seg en hel del, og hele bestanden naturligvis som vilde dyr å betrakte. Reinsdyrene som er lett å angripe, vil være et sikkert bytte for disse rovdyr. Etter det kjentskap som foreligger, er disse vilde hunder sansynligvis utbredt over hele øygruppen hvor der er reinsdyr, dog mangler en sikre beviser fra Nordostlandet. Til Edgeøya hvor der altid har vert en stor bestand av reinsdyr, er disse ulver kommet til, da det sist sommer fra flere skuter var seet mange av disse dyr der, og likeså var det på flere steder funnet mange ihjelrevne rein. Skal ikke reinsdyrene om ett år eller to bli totalt utryddet, må der gåes hurtig og effektivt inn for å utrydde disse vilde hunder.»

Til slutt i brevet foreslår skipperforeningen at det blir sendt opp til Svalbard kompetente folk som kan sørge for å få hundene avlivet.

Noen dager senere går det et brev fra fangstmann Ludvig Larsen i Tromsø stilet til bergmester Aasgaard, Svalbardkontoret, Oslo. Larsen kommer med mange av de samme opplysninger og synspunkter som skipperforeningen gjorde. Fangstfolk han hadde snakket med, hadde sett bare få voksne reinsdyr og ingen kalver på Edgeøya. Det var sett hunder som jaget rein og funnet mange ihjelrevne dyr: Nå hastet det med å få utryddet skadedyrene. Larsen mener også at siden det var russerne som hadde sluppet løs hundene, var det rimelig at de var med på å bære omkostningene med å få dem utryddet. Videre mener også han at en særskilt ekspedisjon må utrustes for å ta seg av hundeproblemet. Og så kommer den egentlige hensikten med brevet: «Jeg tillater meg herved gjennom Dem å søke jobben som leder av en sådan ekspedisjon.» Larsen redegjør grundig for hvordan han akter å legge opp hundeutryddelsen, men noen jobb ble det likevel ikke på ham.

Brevskrivingen hjalp, og spørsmålet om utrydding av de ville hundene på Svalbard ble nå i første omgang tatt opp av sysselmannen og Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser (NSIU). Dette resulterte i en henvendelse 8. mars 1946 fra NSIU til Luftkommando Nord på Bardufoss med sonderinger om mulig hjelp derfra. Kunne luftkommandoens Fieseler Storch-fly, som var blitt transportert til Longyearbyen sist høst, tillates brukt til opptelling av rein og moskus og eventuell lokalisering av hundene på bakken? Og ville det være mulig å montere en mitraljøse på Storchen for skyting av hundene? Hvordan denne henvendelsen ble mottatt – og om den i det hele tatt ble besvart – vet jeg ikke.