Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Willem Barentsz, Nordøstpassasjen og oppdagelsen av Spitsbergen

Mot Cathai langs den sørlige ruta

Initiativet til å finne sjøveien til Cathai kom fra den mektige handelsmannen Balthasar de Moucheron i den nederlandske provinsen Zeeland. Han drev det stort i handel med Russland, med Arkhangelsk som knutepunkt. Myndighetene i Holland og Zeeland tok på seg kostnadene. de Moucheron hadde også støtte fra tidas beste fagfolk, slik som forfatteren og navigatøren Jan Huygen van Linschoten og geografen Petrus Plancius.

Men hvor skulle man legge kursen? Her var det uenighet mellom Barentsz og Cornelis Nay, som hadde kommando over to skip hver. Barentsz fulgte geografen Plancius og ventet dermed å finne nordøstpassasjen i et åpent hav nord for Novaja Semlja. Cornelis Nay og van Linschoten ville gå sør for Novaja Semlja – gjennom Jugorstredet (”Vajgatsjstredet”) og inn i Karahavet (”Det tartariske hav”).

Willem Barentsz' kart over Novaja Semlja, publisert av Gerrit de Veer. "Het behouden Huys" er stedet der Barentsz og mennene hans overvintret 1596-97. Det såkalte Vajgatsjstredet finner du mellom Novaja Semlja og fastlandet.



På den første ekspedisjonen i 1594 var det Nay og van Linschoten som hadde størst suksess. Året etter ble det derfor besluttet å sende en hel handelsekspedisjon til Cathai langs den sørlige ruta, med Barentsz som sjefslos. Men Gerrit de Veer, som skrev ned sine inntrykk fra denne ekspedisjonen, holdt fortsatt med teorien til Plancius og Barentsz. Man burde ha holdt en nordlig kurs. Elvene fra Sibir fører mye is ut i havene, skriver han. De Veers pessimisme slo til, og man måtte gjøre vendereis. Man fikk ikke rundet det mytiske ”Kapp Tabin”, det man forestilte seg var det nordligste punktet på fastlandet.

Denne flotte illustrasjon er fra en tysk utgave av Gerrit de Veers beretning om de tre ekspedisjonene til Barentsz. Bildet viser både nederlendernes og de innfødte nenetsernes virksomhet under den andre ekspedisjonen i 1595