Banner forside, Norsk Polarhistorie

Hvem var først på Nordpolen?

Cook, Peary eller Byrd?

Høsten 1909 gjorde både Frederick A. Cook og Robert E. Peary krav på å ha ledet den første ekspedisjonen til Nordpolen. Cook, som skulle ha nådd polpunktet 22. april 1908, ble ikke trodd. Det ble derimot Peary, som har fått gå inn i historien som ”den første til Nordpolen”. Også Roald Amundsen trodde at Nordpolen nå var erobret, og derfor bestemte han at den tredje Fram-ferden skulle gå til Sørpolen og ikke til Polhavet, slik han først hadde tenkt.

Det var ikke bare Roald Amundsen som mente Nordpolen var erobret i 1909. Forsiden på denne brosjyren fra 1909 taler sitt tydelige språk. Illustrasjon: Norsk Polarinstitutt.Det er imidlertid gode grunner til å bestride at Peary i det hele tatt nådde Nordpolen. Og hvis verken Cook eller Peary var først: Hvem var det da?

Den første kandidaten er amerikaneren Richard Byrd. Han kom til Ny-Ålesund med skipet Chantier den 29. april 1926. I Ny-Ålesund var også Roald Amundsen, som holdt på med forberedelsene til Amundsen–Ellsworth–Nobile transpolare flyging med luftskipet Norge. Byrds mål var å fullføre det som Amundsen ikke hadde klart året før: Å fly til Nordpolen. Sammen med flygeren Floyd Bennett tok han av med flyet Josephine Ford den 9. mai, og etter femten og en halv time var han tilbake. Høytidelig erklærte han å ha nådd Nordpolen, og at de sirklet rundt polpunktet i 14 minutter.

Men også Byrds nordpolferd må underkjennes. Flygeren Floyd Bennet fortalte til Bernt Balchen i 1928 at det var ”et bedrag” at de hadde vært på Nordpolen, og i 1971 gikk Balchen offentlig ut med opplysningene om at heller ikke Byrd hadde nådd Nordpolen.