Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Nordområdene som ondskapens arnested

Antikrists rike

Med et visst belegg i Bibelen hevdet både prester, jurister og filosofer på 1500-tallet at ondskap og djevelskap kom fra nord. Nordområdene fremsto som Satans rike og kunne oppfattes som et drivhus for hekseri og gudsbespottelse. I nord hadde demoner og djevler sitt tilholdssted med helvetets kulde og voldsomme vinder, hevdet flere lærde ved Europas fremste universiteter.

Det ble pekt på at særlig luftdjevlene i arktiske strøk var svært aktive og kunne lage kraftige virvelvinder. Den nordlige utposten av Europa fikk stempel som Antikrists rike. Menneskene var plassert her for å bringe fram Antikrist.

Den franske juristen og statsviteren Jean Bodin (ca. 1529-96) fortalte sine mange lesere at det krydde av trollfolk i nord. Ikke i noe europeiske land var det flere hekser enn i Norge. Her plagde de menneskene både natt og dag, skrev Bodin og la til at trolldomsbesvergelsene var kraftigst blant folkene som levde på Nordkalotten.